Tradycyjnie świeży smażony śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z ziemniakami z wody to pyszny obiad, z pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe rybki jak płotki lub leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane(...)śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne w smaku, bo delikatna zalewa pozwala cieszyć się cudownym smakiem smażonych rybek. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis! Składniki: . około 2 kg śledzi - 18 sztuk 3 słoiki a`750 ml 1200 ml wody 250 ml octu 10% lub 100 ml 25 % 3 listki laurowe 6-9 ziarenek ziela angielskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kwas buraczany barszcz z grzybów suszonych pierogi z kapustą i grzybami śledzie z piernikiem i miodem śledzie pod pierzynką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane
królestwo garówMożna kupić śledzie przyrządzone na milion sposobów, ale jednak ja wole kupić śledzie w zalewie solnej i przyrządzić je sam! I dziś chcę się podzielić jednym z moich przepisów ! zapraszam !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym. Składniki : 5 filetów śledzie w zalewie solnej 5-6 dużych główek cebuli(...)smażenia 1 czerwona papryka 3 ziela angielskie 2,3 liście laurowe 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 4 czubate łyżki ketchupu ( ja dodaje ostrego) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą aby całe się pokryły i odstawiamy 3-4 h aby straciły słoność. Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę i na wolnym
Sprawdzone przepisy kulinarneŚledzie według tego przepisu zrobiłam pierwszy raz na Święta dwa lata temu i od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych przepisów na tą rybkę. Od czasu odkrycia tego sosu nie zdarzyło mi się kupić, gotowych śledzi w sosie ze sklepu. Te są o wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania. Śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI(...)śledzi matiasów 1 cebula zwykła pół cebuli czerwonej 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 150 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś sałatka ze śledzi lub jak kto woli śledzie w sosie musztardowym. Tak czy siak są pyszne i nie może ich zabraknąć u Nas w czasie Świąt. Nie są one w Naszym domu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła(...)kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilku niezbyt udanych próbach śledzi w buraczkach, nareszcie odnalazłam smak, który za mną chodził. Polecam jako przekąskę, świetnie sprawdzi się również na Sylwestra. Jedna bardzo istotna sugestia- sprawdzajcie śledzie przed przygotowaniem, ja niestety nie wpadłam na to, że śledź w oleju (gotowy do spożycia) może być aż tak słony, gdyby zdarzyło Wam się tak jak u mnie, to należy śledzie(...)wcześniej wymoczyć w wodzie. Do moich śledzi musiałam dodać dużo więcej śmietany, by zabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g filetów śledziowych matias w oleju - 1 średnie jabłko - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 3-4 gotowane lub pieczone w piekarniku buraki (dałam 0,5kg- 4 sztuki
Smaczne ZdroweTradycyjne śledzie ze śmietaną i jabłkiem, połączenie które bardzo nam smakuje. Czasem dodaję do takich sledzi szczyptę cynamonu, cudnie komponuje się z takim towarzystwem. Takie śledzie znaleźć pewnie można na każdym wigilijnym stole, że chyba każdy je zna. W moim domu są popularną potrawą do chleba nie tylko w święta. Inne wersje śledzi ze śmietaną – do takich śledzi dodaję(...)zamiast jabłka: marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek. Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany 1 płaska łyżka cukru pudru sól
Zasmakuj KuchniWigilijne śledzie Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)octu balsamicznego 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki cukru 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka gorczycy sól oraz pieprz do smaku *** Śledzie moczymy w wodzie przez około 4-5 godzin, następnie osuszam i kroimy na kawałki, takie „na jeden kęs” *** *** Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych
Blog z ApetytemŚledzie z podsmażaną cebulą i pieczarkami są fajną przekąską na imprezki lub propozycją podania śledzia na świąteczny stół. Składniki: 250 g śledzi w oleju 250 g małych, brązowych pieczarek 1 duża cebula sól pieprz 1/5 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/5 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych olej 3 łyżki octu Wykonanie: Na patelni, na oleju, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną(...)nich woda. Do pieczarek dodajemy mielone ziele angielskie i mielone liście laurowe. Całość mieszamy i wyłączamy. Pieczarki studzimy. Do ostudzonych pieczarek dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. W słoiczku układamy naprzemiennie śledzie i podsmażone pieczarki. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy. Śledzie zalewamy olejem, zakręcamy i odstawiamy do lodówki
Smak mojego domupumpernikla, żeby uzyskać eleganckie porcje. Sałatka śledziowa na pumperniklu (szuba): 3 ugotowane średnie buraki 3 ugotowane średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska(...)Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny lub dłużej. Po tym czasie śledzie opłukujemy z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy
Poezja smakuŚledzie to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole 😀 Jeśli lubicie słodkie smaki to spróbujcie przygotować śledzie po szwedzku, czyli smażone kawałki filetów śledziowych a'la matyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjas(...)panierowania zalewa 0,5 szklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane kawałki śledzi obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoty
UgotowaćŚledź po sułtańsku, idealne na co dzień i od święta innymi słowy kiedy tylko masz śledzie to pomysł na śledzia po sułtańsku będzie świetną decyzją. Składniki : 0,5 kg śledzi solonych (matiasów) 200 ml przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól(...)cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko lekko zmięknąć. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki. Wszystko
Mechanik w kuchnimoja ulubiona wersja śledzi. Jadamy takie nie tylko od Święta. Składniki: 1/2 kg solonych śledzi typu matias 1 duża cebula olej lniany świeżo mielony pieprz liść laurowy ziele angielskie ewentualnie sól Sposób przygotowania: 1. Śledzie wyjąć ze słonej zalewy, zalać zimną wodą i moczyć ok 3 godzin - w zależności jak słone są śledzie. Można wymieniać wodę, to wtedy szybciej się(...)wymoczą. 2. Gotowe śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić wedle uznania. 3. Cebulę pokroić w półplasterki. Lekko nasolić, odstawić na kwadrans, po czym przelać wrzątkiem. Można pominąć tę czynność, jeśli ktoś lubi ostrość cebuli. 4. W słoiku na przemian układać śledzie i cebulę, dodatkowo śledzie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać olejem lnianym. Odstawić
Kuchnia domowa AniŚledzie to chyba moje ulubione ryby. Jest ich nawet na blogu już całkiem sporo. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można ich zrobić więcej i zamknąć w słoikach. Będzie na zimę jak znalazł. A może i do Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też(...)inne, pyszne i sprawdzone przepisy na dania ze śledzi . Składniki: 1 kg surowych filetów śledziowych sól i pieprz mąka do oprószenia olej do smażenia sos: 1 kg mięsistych pomidorów (użyłam odmiany Lima) 2 większe cebule 5-6 dużych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki soli 3 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj ostatni dzień karnawału czyli popularny „śledzik”. Wiecie już że lubię ryby, więc nie mogło dzisiaj zabraknąć śledzia na moim blogu. Przepis „stary jak świat” i sama nie mogę uwierzyć, że dotychczas go nie opublikowałam. Spróbujcie, a nie pożałujecie – śledzie po sułtańsku wg tego przepisu są przepyszne. ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 1 kg śledzi (namoczyć(...)pomidorowy (190 g) 1 keczup (190 g) 2 łyżki cukru 10 dag rodzynek (sparzyć) 1 szkl oleju Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać wszystkie składniki oprócz śledzi. Poddusić i przestudzić. Zalać warstwami pokrojone w romby śledzie. Artykuł ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia