Smakosze marynowanego śledzia powinni bez wątpienia spróbować śledzia po szwedzku w aromatycznej marynacie i przenikających się wzajemnie słodkości i słoności. Składniki : 1 kg słonych śledzi matias 2 czerwone cebule 3 szklanki wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru masło klarowane mąka łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Śledzie dajemy do wymoczenia lecz wyjmujemy je wcześniej kiedy czuć(...)kawałki i obtaczamy w mące. Każdy z kawałków obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. W międzyczasie czerwoną cebulę kroimy w piórka. Obsmażone i wystudzone kawałki śledzia układamy w (najlepiej) glinianym naczyniu warstwami naprzemiennie z czerwoną cebulą. Całość zalewamy wystudzoną zalewą i lekko z góry obciążamy (u mnie był to spodek od filiżanki). Przechowujemy w chłodnym miejscu. Śledzie
Mechanik w kuchniparowane buraki gdzieś (nomen omen) wyparowały. A że mama jak na tamte trudne czasy miała niesamowity zmysł kulinarny i potrafiła ugotować nawet zupę na gwoździu, to z ostałych jajek, śledzi oraz kilku gotowanych marchewek w mig powstała pyszna pasta. Wertując ostatnio swój stary kajet z przepisami natknęłam się na ten przepis, a na myśl o smaku pasty śliniaki się obudziły(...)ugotowane marchewki (ok 200g) 200g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie Seko ) 100g serka topionego (najlepiej miękkiego, tzw. serdelek) szczypiorek z jednej dymki pierz czarny świeżo mielony Śledzie osączyć z oleju. Posiekać bardzo drobno. Można również rozdrobnić śledzie blenderem poprzez pulsacyjne wciskanie guzika - chodzi o to, by śledzie były rozdrobnione, ale nie papkowate*. Jajka obrać ze skorupek, rozgnieść widelcem
Obiad gotowypropozycja w akcji Gotujemy po Polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl . Wybrałam to danie, gdyż zdecydowanie kojarzy mi się z kuchnią polską. Pamiętam jak byłam jeszcze małą dziewczynką takie śledzie przygotowywała moja babcia, przygotowuje je moja mama, robię je i ja. Zawsze występują w towarzystwie ziemniaków ugotowanych w mundurkach na kaszubach zwanych potocznie „pulkami”. Śledzie można urozmaicić, dodając(...)śmietany oprócz cebulki, korniszony i jabłko, ale tą bogatszą wersję przygotowuję tylko na Święta. To kolejny smak mojego dzieciństwa zapamiętany i przeniesiony do mojej kuchni. śledzie w śmietanie 0,5 kg filetów śledziowych małosolnych Matjas albo marynowanych w zalewie octowej 0,4 l śmietany 12% 4 łyżki cukru ocet 2 cebule pieprz ziemniaki Jeżeli używamy śledzi małosolnych musimy je namoczyć
Pieguskowa KuchniaPora na śledzie jest zawsze dobra! te świetnie nadadzą się na zwykłą kolację lub na uroczysty zjazd rodzinny... Przepis zapewne Wam już znany, ja dostałam go od koleżanki. Zachwalała, że takie pyszne śledzie i rzeczywiście miała racje! To co, zapraszam. Składniki; 40 dag solonych śledzi 15 dag rodzynków Skworcu 4 cebule słoiczek przecieru pomidorowego 20 dag ok 1/3 szklanki oleju(...)sól himalajska Skworcu do smaku pieprz burbonese Skworcu do smaku 1-2 łyżki miodu lipowego Skworcu Przygotowanie; Śledzie wymoczyć, odcedzić i pokroić w małe romby. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku aby zmiękły. Na patelnie wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zrumieni i zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić
Radość kipiąca uśmiechem.Pierwszy raz grillowałam śledzie i teraz już wiem, że nie ostatni. To taka odmiana od tradycyjnych grillowanych ryb, mięs czy warzyw. Zgrillowane na chrupko, podane np. z grzankami doskonale pasują do piwa. Stanowią doskonałą przekąskę lub przystawkę przed właściwym grillowanym daniem głównym. Sprawdzą się tez fajnie na lekką kolację. Polecam :) Składniki - 0,5 kg surowych, wypatroszonych śledzi - łyżeczka czosnku mielonego(...)łyżeczka ostrej papryki mielonej - pól łyżeczki soli - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oleju Wykonanie Śledzie dokładnie płuczę i oczyszczam pod bieżącą zimna wodą. Następnie dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do większej miski. Dodaję sól, czosnek, paprykę, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszam ( ja robię to rękami ) aby każda ryba była obtoczona w marynacie. Odstawiam
Kuchnia z widokiem na ogródświętujemy przez cały tydzień, dlatego chcę podzielić się z Wami pomysłem na coś bardzo prostego, a zarazem tak pysznego, że wszyscy prosili mnie o przepis na tę przystawkę. Śledzie z awokado i szczypiorkiem zrobiły u nas furorę podczas niejednej imprezy w ubiegłym tygodniu. Zaledwie kilka składników wystarczyło, by zaskoczyć gości. Awokado, które samo w sobie jest dla mnie "bezpłciowe", wręcz(...)się prosi o jakiś wyrazisty w smaku dodatek. I marynowane śledzie z olejem wiejskim od firmy SEKO pasowały tu w sam raz. Ten przepis dodaję do akcji WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO, ale takie danie sprawdzi się nie tylko pod czas Świąt:) Składniki: 1 dojrzałe awokado 5 marynowanych filetów śledzi z Beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO pęczek szczypiorku Awokado przekroić
Obiad gotowyJeśli lubicie śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w sosie musztardowym. Składniki: 250 g solonych płatów śledziowych 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1,5 czubatej łyżeczki musztardy francuskiej 3 czubate łyżki majonezu 4 - 5 czubatych łyżek śmietany 18% pieprz czarny, mielony- do smaku 1 niewielka cebula Wykonanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie (minimum(...)kilka godzin). Wodę zmieniamy kilka razy, aż śledzie będą miały odpowiednią słoność. Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę drobno siekamy . Wszystkie składniki sosu mieszamy: musztardę Dijon, musztardę francuską, majonez, śmietanę, pieprz, cebulę. Śledzie zalewamy sosem, mieszamy, zamykamy w słoiczku lub innym naczyniu z pokrywką i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Smacznego
Smak mojego domuwzględu na wprowadzone limity połowów, ale także zanieczyszczenie wód morskich i znaczne przełowienie łowisk. Najczęściej poławiane gatunki Najczęściej poławianymi w polskiej strefie ekonomicznej ryby bałtyckie to: szprot, dorsz, śledź, troć, flądra, węgorz. Rybołówstwo poza bałtyckie odgrywa coraz mniejszą rolę, ryby uzyskane zaś dzięki tego typu wyprawom są znacznie droższe i trudniej dostępne. Najważniejsze łowiska dalekomorskie to: Morze Ochockie, wybrzeża Peru(...)Nowej Zelandii, Morze Beringa. Gatunki ryb uzyskiwane w ten sposób to głównie szproty, śledzie i ryby dorszowate. Łosoś bałtycki Ryby bałtyckie dość trudno kupić w marketach. Nawet popularny na polskich stołach łosoś najczęściej pochodzi z hodowli norweskich. Przed wojną łosoś bałtycki występował powszechnie, po wojnie zaczęło go ubywać. Organizacje ekologiczne apelują o ograniczenie spożycia tego gatunku. WWF podjął zresztą próby
upichconaDziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz. Do przygotowania tego dania użyłam(...)filetów śledziowych z suszonymi ziołami Beczka Śledzi od firmy SEKO, ale równie pysznie będzie ono smakować z filetami a'la matjas. Składniki: 5 filetów śledziowych z suszonymi ziołami (Beczka śledzi SEKO) albo filetów a'la matjas 1 winne jabłko kawałek pora ok 6cm (jasnozielona część) 6 łyżek śmietany 18% Filety a'la matjas wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez
Obiad gotowyJeśli lubicie śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w oleju rydzowym. Olej rydzowy ma bardzo charakterystyczny, lekko korzenny smak, z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy. Ze śledziami komponuje się idealnie. Jeśli nie znacie oleju rydzowego, zapraszam na konkurs , w którym można wygrać zestaw trzech pysznych olejów. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 1 duża cebula(...)płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych ( u mnie przyprawy Skworcu ) pieprz czarny, mielony 4 ziarna ziela angielskiego olej rydzowy - kilka łyżek Wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy mielonymi liśćmi laurowymi oraz dość obficie pieprzem. Cebulę mieszamy z przyprawami. W słoiczku układamy warstwami cebulę i śledzie
Smak mojego domuchyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego, ale równie dobrze można użyć gotowej passaty lub koncentratu. Śledzie te najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, smaki się wtedy ładnie przegryzą. Poza tym też świetnie wyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas(...)majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić pieczarki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieświęta i podczas karnawału, na naszych stołach często goszczą śledzie. Jedne z moich ulubionych, to śledzie z suszonymi pomidorami. Mam dla Was prosty sposób na ich przygotowanie. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 6 pomidorów suszonych 2 średnie cebule pieprz czarny olej Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pomidory suszone drobno(...)siekamy. W słoiczku układamy warstwami śledzie, cebulę, pomidory. Składniki układamy jak najściślej. Każdą warstwę dość mocno pieprzymy, gdyż olej tłumi pikantność. Ostatnią warstwą powinna być cebulka z pomidorami. Tak przygotowane śledzie zalewamy olejem. Aby olej łatwiej dopłyną na dół, przy brzegu słoiczka możemy włożyć patyczek do szaszłyków. Najlepiej go włożyć kilka razy, w różnych miejscach, ale tak, aby zawsze
Smak mojego domuŚledzie po japońsku z jajkiem i zielonym groszkiem zawsze kojarzą mi się z przekąską do wódki w restauracjach z czasów PRL-u, chociaż nigdy ich nie jadłam, tym bardziej wódki z nimi nie piłam. Nie wiem też dlaczego nazywają się po japońsku . Miałam śledzie w lodówce, a że Wielkanoc(...)czas jajek, więc postanowiłam odtworzyć, a raczej stworzyć od nowa tę przekąskę. Okazało się, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika zjadła kawałek śledzia w sałatce, a Sławek, który z reguły nie jada tych ryb, stwierdził, że całkiem, całkiem
To co kochamświątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznych śledzi po kaszubsku. Śledzie w tej wersji uwielbia cała moja rodzinka. Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej(...)szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz sok z cytryny - 1,5 łyżki miód - 3 łyżki Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki
Kuchnia Danusi