Śledzie, śledzie i jeszcze raz śledzie! ;-))) Bo na Święta śledzik musi być! Wiadomo śledzik lubi pływać, no to trzeba go zatopić ;-) A w czym? W obłędnym sosie pomidorowym! Moje ukochane śledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też! Polecam mało pracy a efekt świetny! Śledzie w pomidorowym sosie! SKŁADNIKI: - 6 -7 sztuk matiasów - 2- 3 cebule(...)siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju, nie może zbrązowieć. Dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy, dodajemy 80 -100 ml wody i gotujemy sos, doprawiamy solą i pieperzem. Sos całkowicie studzimy. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy na 3 do 6 godzin. W zależności od ich stopnia zasolenia wodę wymieniamy od 1 do 3 razy. Śledzie
SMYKWKUCHNIGRUDZIEŃ to czas przygotowywania świątecznych dań - zarówno tych na słodko jak i słono. Jeżeli chcecie urozmaicić tradycyjny przepis na śledzie z cebulką to dodajcie do nich suszoną żurawinę oraz dodatkowe przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie i goździk. Uwierzcie mi na słowo, że śledzie w takim wydaniu są bardzo smaczne, a ich słony smak idealnie komponuje się ze słodką(...)żurawiną. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas* (250 g) 1/2 średniej cebuli 4 łyżki suszonej żurawiny 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 goździk 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu szczypta soli olej *wykorzystałam śledzie w oleju, które wcześniej umyłam i chwilę moczyłam w zimnej wodzie Cebulę obrać, pokroić w piórka i przelać
UgotowaćŚledzie z rodzynkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak rodzice robili te śledzie na patelni, ja byłam wtedy mała, śledzi nie lubiłam, ale uwielbiałam wyjadać z nich rodzynki. Pyszne, miękkie rodzynki w pomidorowym sosie. Te rodzynki, które przygotowałam dziś smakują dokładnie tak samo, jak tamte (za śledzie też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco(...)Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce około tygodnia. * Śledzie przed podaniem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKlasyczne śledzie w śmietanie Składniki 400 g filetów ze śledzia (matjas) 1 jabłko 1 cebula 3 małe ogórki kiszone sól pieprz 3 łyżki octu 500 ml śmietany 18 % 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru Przygotowanie Filety wymoczyłem w zimnej wodzie. W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie). Do ostatniej(...)tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ). W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą. Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę. Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby. Do miski wlałem śmietanę
R'n'G Kitchenmoskaliki Będąc ostatnio w rybackim porcie wprost nie mogłem się powstrzymać, od zakupu solidnej partii naszego niewielkiego bałtyckiego śledzia. Osobiście uważam ze śledź świeży, taki prosto z rybackiego kutra jest jedną z najsmaczniejszych ryb i to niezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi Oczywiście sposobów na sporządzenie potraw z tej ryby jest wiele, ale ja dziś(...)przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa 2,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 4-6 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 1 duża cebula sposób przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów
Miód i pieprzpłaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej(...)godzinach spróbować kawałek śledzia. Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać
królestwo garówŚledzie po japońsku, kultowa wręcz, przystawka z czasów PRLu. Skąd się wzięła nazwa, tego chyba nie pamięta nikt... Tak jak fasolka po bretońsku, ryba po grecku czy placki po węgiersku. W krajach, od których zapożyczyły nazwy, nikt nawet nie słyszał o takich daniach. Filety śledzi, jajka ugotowane na twardo (1 jajko na dwa filety śledzia), cebula, cukier, papryka w proszku(...)ogórki kiszone lub konserwowe, majonez, groszek konserwowy do przybrania, kilka gałązek natki pietruszki, Proporcje dobieramy do smaku... W Leksykonie sztuki kulinarnej z 1986 roku, tak opisany jest śledź po japońsku: „ Wymoczone śledzie odfiletować (wówczas nie kupowało się gotowych filetów śledzi już w oleju, a jedynie śledzie z beczki), oczyścić z ości i skóry. Połówki ugotowanych na twardo jajek owinąć filetem
królestwo garówŚledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor(...)Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewałam je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Dodałam pokrojoną drobno cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam
potrawyregionalneBardzo lubię sałatkę, śledzie też uwielbiam. Czyli jak się to wszystko połączy wychodzi duet idealny. Sałatka ziemniaczana ze śledziem. Pycha! Wcześniej podawałam Wam podobną wersję tej sałatki, ale bez śledzia (przepis) Jeżeli macie ochotę na śledzia w różnych odsłonach to zapraszam tutaj . Powiem Wam jeszcze, że śledzie nie są kaloryczne, zawierają bardzo dużo potasu, a także kwasy omega(...)Polecam ryby. Składniki 500 g śledzia 6 średnich ziemniaków 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, około 2 godzin. W tym czasie raz wymieniam wodę. Wymoczone pokroić w skośne paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać i pokroić
O kuchni z uczuciemrazem uzupełnimy nasz zasób przystawek i przekąsek. Dzisiejsza propozycja może się wprawdzie wydawać cokolwiek karkołomna. No bo jak tu łączyć „północne” słone śledzie z „południowymi” pomidorami czy oliwkami? A jednak – w tym szaleństwie jest metoda. Przede wszystkim dlatego, że niezależnie od pochodzenia zarówno solone śledzie (nawet te łagodniejsze a la matias) jak i konserwowe zielone oliwki to jednak wytrawne smaki(...)Pomidory i żółty ser mają tu więc na celu również pewne złagodzenie bardzo wyrazistych smaków śledzia i oliwek. Z jednej strony jest to „zestaw imprezowy” i nadaje się jako zakąska do alkoholu. Jednak jego potencjał zastosowania jest znacznie szerszy. Jeśli bowiem podamy takie koreczki z dodatkiem lekkiego pszennego pieczywa, okazują się być doskonałą i wbrew pozorom dość sycącą, choć mało
Kulinarna PokusaWpis miał być przed świętami, ale niestety nie zdążyłam. Ale kto powiedział, że śledzi nie można zrobić tak bez okazji ;) Pozdrawiam i życzę smacznego śledzika :) Zalewa ( na 1kg solonych śledzi ): 3/4 szklanki octu 10% 0,75 l wody 1,5 łyżki cukru 3 listki laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Cebulę ( ilość według uznania) obrać, pokroić(...)krążki i sparzyć wrzątkiem. Zostawić do przestudzenia. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ( najlepiej kilka godzin). Przed marynowaniem dokładnie odsączyć. Marynowanie: Na dno szklanej miski wyłożyć część zimnej i odsączonej z wody cebuli. Na cebuli ułożyć śledzie, na śledzie wyłożyć następną porcję cebuli i zalać częścią zalewy ( i tak aż do wyczerpania składników). Miskę z tak przygotowanymi śledziami przykrywamy i wkładamy
kuchcikowniaskojarzenie na hasło " kuchnia szwedzka ". Trochę słabo, wiem, ale skoro od zawsze moje podniebienie kierowało się w stronę południa, trudno się dziwić. Ach, i oczywiście kiszone czy też sfermentowane śledzie, ale cieszę się, że nadal znam je tylko ze słyszenia (czy wiecie, że w Szwecji działa stowarzyszenie, którego głównym i zarazem jedynym zajęciem jest wymyślenie słowa, które najlepiej oddałoby "nieprzyjemny(...)oględnie mówiąc - smak i zapach śledzi i od momentu powstania nie udało mu się jeszcze znaleźć odpowiedniego określenia!). Wybierając się na zaproszenie Unity Line na weekendowy rejs do Szwecji miałam nadzieję na kulinarne odkrycia, nie sądziłam jednak, że skończy się to tak namiętną zmianą kierunku. Tak, teraz zdecydowanie moją inspiracją jest północ i kuchnia szwedzka. Duża
KUCHARNIAKlasyczne śledzie w oleju z cebulką z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i oleju z suszonych pomidorów z ziołami, które nadają daniu ze śledzi innego koloru. Do takich śledzi dodaję czasem suszone owoce, np. rodzynki lub śliwki. Składniki: 4 filety śledziowe, mogą być śledzie z pudełeczka, matiasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego słodka mielona(...)lniany Przygotowanie: Cebulę siekam w krążki. Czosnek przeciskam przez praskę. Filety śledziowe myję pod kranem, wkładam do szklanej miski i zalewam zimną wodą. Wstawiam do lodówki, co 2 godz. śledzie płuczę wymieniając wodę na świeżą. Po 6 godzinach płuczę ostatni raz, suszę na papierowym ręczniku. Śledzie kroję na kawałki, układam w misce, dodaję cebulę, czosnek, lekko mieszam, wszystkie przyprawy
Zasmakuj KuchniŚledź w śmietanie jest prosty do przygotowania. Nie wymaga dużo naszej pracy ale wymaga czasu aby cieszyć się smakiem idealnym. Jest grudzień więc będzie to śledź w wersji zimowo-świątecznej . Przyprawy takie jak goździki i cynamon są tu obowiązkowe . Dla mnie świąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie :) Składniki: • płaty śledzia matias solonego w wodzie 6szt • śmietana gęsta(...)śmietana gęsta 30% 60g • cebula 2szt • ziele angielskie 1szt • goździki • woda lub mleko do moczenia śledzi • cynamon Wartości odżywcze ( porcja 200g): Kalorie: 272,3 kcal Tłuszcz: 22.5 Białko: 13,7 Węglowodany: 3,9 Przygotowanie : 1. Opłukaj śledzie pod wodą . Włóż do miski i zalej wodą lub mlekiem , chodzi o to aby wypłukać sól ( w naszej diecie potrzeba dużo soli
Keto PrzepisyMoja Mama jest specjalistką od śledzika „na raz” w oleju lnianym z cebulką i koperkiem. To od niej od dawien dawna podpatrywałam różne wersje śledzi w oleju (mój Tata zajadałby się nimi codziennie) – w oleju rzepakowym, lnianym, (czasem w oliwie z oliwek), z koperkiem, pietruszką, grzybami, cebulką czerwoną, białą, czasem szalotką, i tak dalej i tak dalej(...)Śledziowe eksperymentowanie mam po niej, bo dziś serwuję swoim gościom nawet śledzie z miodem, z suszonymi owocami, marynowanymi warzywami w różnych ostro-słodko-kwaśnych sosach i salsach. Nic mnie już chyba nie zdziwi w temacie śledzi Dziś śledzie w oleju lnianym z czerwoną cebulą i chili z dodatkiem chrupiących i świeżych pestek granatu, z pięknie pasującym (nie tylko kolorem) świeżym
Zasmakuj KuchniŚLEDZIE PO GRECKU Mogę chyba zaryzykować stwierdzenie, że Polacy dzielą się na tych, którzy śledzi nie lubią, i tych, którzy je kochają. Święta Bożego Narodzenia, sylwester, później karnawał, to świetna okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół -a więc i śledzia nie powinno zabraknąć na stole ;) Zatem warto pomyśleć, co ze śledzia można zrobić. A można naprawdę wiele. Klasyczne(...)dodatki do śledzia można wzbogacić wyciśniętym czosnkiem, musztardą, posiekaną chilli, kolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami. Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych
Moja Książka Kucharskakielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek(...)Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka
Kulinarne przygody Gatitymój prawdziwy debiut. Śledzie jem od niedawna. W zasadzie od kiedy się okazało, że mam celiakię i muszę być na diecie, czyli jakieś dwa lata. Ograniczenie żywieniowe sprawiło, że zaczęłam szukać nowych smaków, a tak się złożyło (jako, że jestem dość otwarta na testowanie nowości), że z naszych tradycyjnych i ogólne dostępnych produktów, tylko śledzi nigdy nie kosztowałam. Cóż(...)wprost, obrzydzał mnie ich widok i przeszkadzał mi ich zapach. Pewnego razu stwierdziłam jednak, że skoro surowa ryba w peruwiańskim ceviche bardzo mi smakuje, to może jednak spróbuję tego śledzia. Skubnęłam ociupinkę i okazało się, że wcale nie jest taki straszny jak myślałam, a nawet musiałam przyznać, że jest całkiem niezły ;) Oczywiście znalezienie śledzi z przyzwoitym składem
Quinoa Raz!Dzisiaj chciałam Wam pokazać i podzielić się z Wami pysznym przepisem na śledzia! Zazwyczaj śledzie podajemy albo w zalewie z oliwy, oleju bądź octowej, bądź w formie sałatki czy to z majonezem czy ze śmietaną. Ja dzisiaj jednak chciałabym Was zachęcić do odkrywania nowych i ciekawych połączeń smakowych. I tak o to przygotowałam sałatkę teksturą przypominającą troszkę karpachio, ze względu(...)cieniusieńkie plasterki buraczków i gruszki. Ale pierwsze skrzypce gra pięknie wyeksponowany śledź w zalewie z dodatkiem oliwek i kaparów, dzięki czemu ma bardzo ciekawy i lekko śródziemnomorski smak. Sałatka jest lekka, nie obciąża żołądka, pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie. Myślę, że może być hitem i ozdobą niejednego przyjęcia w gronie najbliższym. Serdecznie Was zapraszam po przepis, który podaje poniżej
SMYKWKUCHNIdomach również się pości. Ponieważ w najbliższym czasie tradycyjnie w polskiej kuchni zjada się sporo jaj, dla ułatwienia zrobiłam dopiski w przypadku sałatek z wykorzystaniem jajek właśnie. Sałatki śledziowe : Śledź z jabłkiem w śmietanie Śledź na piernatach Badylarki (sałatka warstwowa) Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie po sułtańsku Śledzie z awokado i papryką Śledź z warzywami sezonowymi Makaronowa sałatka śledziowa(...)oliwkami i kaparami Ziemniaczana sałatka ze śledziami Sałatki bezmięsne : Sałatka pieczarkowa z jajkami i porem (z jajkami) Żółta sałatka (z jajkami) Sałatka jarzynowa (z jajkami) Sałatka ziemniaczana pieczarkami Sałatki z rybami (innymi niż śledzie) : Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Sałata z wędzoną makrelą i pomidorkami Sałatka z ciecierzycy Sałatka z łososiem i awokado "Lato miłości" Wiliama Trevora leżało
Weekendy w domu i ogrodzieświęta nie może zabraknąć śledzia, w oleju z grzybkami jest moim ulubionym. Szybki i łatwy do przygotowania i pyszny. Śledzie w oleju z grzybkami Składniki: - 600 g śledzi a la matias - 100 g suszonych grzybów - 2 duże cebule - olej Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstwaiamy na około dwie godziny. Gotujemy do miękkości w wodzie której się moczyły. Śledzie wkładamy(...)miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzy krotnie. Ostudzone grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około 2 cm. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę, grzyby, śledź i znowu cebulę, grzyby i śledź aż do zapełnienia słoików tak aby na górze były grzyby. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy
Kulinarne życieświąt zostało 10 dni więc to ostatnie chwile na zrobienie śledzi w oleju, które muszą zagościć na wigilijnym stole. Składniki: - 500 g śledzi a la matias - 2 duże cebule - olej Przygotowanie: Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzykrotnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około(...)słoikach układamy naprzemiennie cebulę, śledzie i znowu cebulę, i śledzie aż do zapełnienia słoików tak aby na górze była cebula. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Polecam również śledzie w oleju z grzybkami Życzę smacznego
Kulinarne życiePrzepis na śledzia po fińsku pojawił się w mojej rodzinie ponad dwudzieścia lat temu i stał się częścią menu wigilijnego. Finowe lubią ryby podawane ze słodkiem majonezem, ale nie mam pewności czy akurat ten przepis przywędrował do nas ze Skandynawii. Być może śledź po fińsku ma tyle wspólnego z Finlandią, co ryba po grecku z Grecją(...)niemniej jest niesamowicie smaczny. Proszę nie obawiać się dodatku cukru, gdyż słodki smak jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.Ale jeszcze wcześniej wkładam śledzia do octowej zalewy. Śledź z takiej marynaty może być podawany na wiele sposobów, a jedną z opcji jest właśnie "fiński" dodatek
Simple DishCześć ! Od dawna kusiło mnie zrobienie śledzi z suszonymi pomidorami. Połączenie to okazało się strzałem w 10 i śledzie te zagoszczą na moim stole podczas nadchodzących Świąt Jeśli lubicie śledzie, musicie spróbować tych ! Składniki: 3 – 4 filety śledziowe a la matjas 2 średnie czerwone cebule 5 – 6 dużych suszonych pomidorów 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów(...)liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w paseczki. W dużej misce
Moja pasja smakuHarynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał(...)cebulowej zołzie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Przedstawiam wersję rodzimą - śląską oraz moją wielkopolsko - mazowiecką ;) HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (moja wersja) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) 1/2 l mleka 1 l wody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 18 % 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól
Bon Appetit MałgorzatyUlubione śledzie w mojej rodzinie. Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki: Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości solone płaty bez skóry Śmietana kwaśna 12 % lub 18 % Śmietana słodka 12 % lub 18 % Cebula Jabłka Pieprz Wykonanie: W zależności od tego jakie słone są śledzie(...)moczymy w wodzie lub też nie. Na ogół jednak moczymy śledzie około 1 godziny. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Jabłka obieramy ( ilość uzależniona od ilości śledzi, nie mniej jednak dwa ) i ścieramy na tarce o dużych oczach, wlewamy śmietany 1:1( robimy to teraz gdyż jabłka szybko ciemnieją ). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do śledzi. Całość
Smaki Ewyinternecie znalazłam wiele wersji śledzia po kaszubsku. Bardzo mnie to zdziwiło, bo byłam przekonana, że te śledzie robi się w jeden określony albo choć podobny sposób, jak np. rybę po grecku. Długo przeglądałam najróżniejsze przepisy układałam w głowie proporcję, składniki i tak w końcu stworzyłam swoją wersję. Dziś rano z trwogą je spróbowałam i powiem nieskromnie, wyszły mi! ;) nigdy(...)robiłam żadnych śledzi więc jestem naprawdę zadowolona z efektu ;) Składniki (na 2 takie słoiki): 400g śledzi bez skóry solonych a'la Matias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTradycyjnie świeży smażony śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z ziemniakami z wody to pyszny obiad, z pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe rybki jak płotki lub leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane(...)śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne w smaku, bo delikatna zalewa pozwala cieszyć się cudownym smakiem smażonych rybek. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis! Składniki: . około 2 kg śledzi - 18 sztuk 3 słoiki a`750 ml 1200 ml wody 250 ml octu 10% lub 100 ml 25 % 3 listki laurowe 6-9 ziarenek ziela angielskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kwas buraczany barszcz z grzybów suszonych pierogi z kapustą i grzybami śledzie z piernikiem i miodem śledzie pod pierzynką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane
królestwo garówMożna kupić śledzie przyrządzone na milion sposobów, ale jednak ja wole kupić śledzie w zalewie solnej i przyrządzić je sam! I dziś chcę się podzielić jednym z moich przepisów ! zapraszam !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym. Składniki : 5 filetów śledzie w zalewie solnej 5-6 dużych główek cebuli(...)smażenia 1 czerwona papryka 3 ziela angielskie 2,3 liście laurowe 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 4 czubate łyżki ketchupu ( ja dodaje ostrego) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą aby całe się pokryły i odstawiamy 3-4 h aby straciły słoność. Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę i na wolnym
Sprawdzone przepisy kulinarneŚledzie według tego przepisu zrobiłam pierwszy raz na Święta dwa lata temu i od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych przepisów na tą rybkę. Od czasu odkrycia tego sosu nie zdarzyło mi się kupić, gotowych śledzi w sosie ze sklepu. Te są o wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania. Śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI(...)śledzi matiasów 1 cebula zwykła pół cebuli czerwonej 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 150 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś sałatka ze śledzi lub jak kto woli śledzie w sosie musztardowym. Tak czy siak są pyszne i nie może ich zabraknąć u Nas w czasie Świąt. Nie są one w Naszym domu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła(...)kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki