Sałatka śledziowa w jesiennym wydaniu, bo z dodatkiem buraka. Dla amatorów śledzia nowy pomysł na podanie tej smaczne ryby, urozmaicone menu zawsze mile widziane. To sałatka idealna dla zwolenników zdrowego odżywiania, bo wiadomo śledź to bogate źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Śledź to również produkt idealny dla odchudzających się, bo choć to ryba tłusta, tak naprawdę(...)kalorii, w 100 g 160 kcal. Przyspiesza proces przemiany materii, podobnie jak proces spalania tłuszczu, poprawi pamięć i wzmocni serce. Proponuję wersję dietetyczną, bez dodatku majonezu. Składniki: 200 g śledzi 2 ugotowane czerwone buraczki 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 70 g serka (0,2% tłuszczu) 100 g jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany 2-3 ogórki konserwowe 1-2 łyżki marynaty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś(...)posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski
Codziennik Kuchennybezmięsna uroczystość. Na naszych stołach królują ryby! Karpie pod przeróżnymi postaciami, jesiotry, łososie i cała gama innych ryb. Między nimi wszystkimi, na naszych stołach pojawia się również powszechnie znany śledź! W moich rejonach jest bardzo popularny również w dni powszechne, ponieważ pochodzę z miasta, które kiedyś szczycące się fabrykami wszelkimi, było domem wielu robotników. Robotnikowi, jak wiadomo, nigdy się(...)przelewało, a że śledź był tanim i łatwo dostępnym produktem to często znajdował się na robotniczych talerzach. I tak z dziada, pradziada ryba ta zagościła w naszym menu na dobre, dorabiając się wielu form podawania :) Ta poniżej jest niezwykle prosta i na pewno godna uwagi Waszych podniebień! :) Śledź w ziołach z czosnkiem Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki
Kuchnia w Słońcu Skąpanarazem propozycja śledzia na wigilijny stół ( i nie tylko) w nieco orientalnym wydaniu. Słone i miękkie kawałki śledzia pod kremowym sosem z chrupiącą cebulą to eksplozja smaku i tekstury w jednym kęsie. Do zrobienia w kilka minut! Będzie ciekawą odmianą na świątecznym stole i z pewnością zdobędzie kubeczki smakowe gości. Jeśli lubicie te ryby i ciekawe połączenia, to jest(...)przepis dla Was! Ogromnie polecam! :) Śledź w curry Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki 1/2 średniej wielkości cebuli 3/4 łyżeczki curry w proszku 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Cebulę pokrój w małe piórka lub bardzo cienkie półplasterki. 3. Wymieszaj majonez z przyprawą curry i cebulę. 4. Śledzia przykryj powstałym sosem i wstaw
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMoje danie z dzieciństwa.Jak żyli moi rodzice śledź zawsze stanowił główny punkt piątkowego obiadu tak jak rosół w niedziele.Można było się pochorować na samą myśl ,że znów śledź będzie na obiad.Teraz po latach sama wracam do tamtych lat ,aby poczuć tamten klimat i potrawy przygotowane przez naszych rodziców. 30 dag.śledzia lub matiasów 1 jabłko(...)cukier mleko do moczenia śledzia prawdziwy pieprz 1 duża śmietana 1 cebula ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Śledzia na noc moczymy w mleku.Kroimy na większe kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i sparzamy wrzątkiem.Do miski wkładamy śledzia,cebulę,ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłko.Przyprawiamy.Zalewamy śmietaną, mieszamy i wykładamy na talerz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirekompensaty. Nie przepadam za rybami smażonymi w grubych, ciężkich i niejednokrotnie tłustych panierkach, ale nie oznacza to, że smażona rybka nie jest smaczna. Absolutnym hitem dla mnie są smażone śledzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo smaczne, taka kwintesencja ryby w rybie, a po drugie dlatego, że nie trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone(...)śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam (4 porcje): 500 g świeżych, patroszonych śledzi bez głowy kilka
PichceniomaniaZrobiło się trochę chłodniej, pomyślałam, że można by zjeść coś bardziej kalorycznego ;) Zatęskniłam za śledziami, wiem, że to kompletnie nie czas na nie, bardziej pasowałyby tak gdzieś pod Boże Narodzenie, ale czy nie można sobie zrobić święta na co dzień?:) Mam dla Was bardzo aromatyczne śledzie, o zdecydowanym smaku, które można przygotować w kilka chwil. Polecam! :) Składniki(...)matias 10-15 suszonych pomidorów 1/2 szklanki oleju z zalewy pomidorów 1/2 szklanki oleju 2 cebule 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego oregano świeżo mielony czarny pieprz Przed przygotowaniem śledzie należy moczyć w wodzie, przez około 2-3 godziny, żeby nie były zbyt słone. W tym czasie wodę zmieniamy 1-2 razy. Następnie filety osuszamy i kroimy w mniejsza paseczki
Czerwona Porzeczkaśledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu(...)oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie
Miód i pieprzroku na Wigilijnym stole zagościła sałatka z fasoli i śledzia. Polecam serdecznie tą niecodzienną mieszankę wszystkim miłośnikom fasoli lub śledzia ;-) Sałatka z fasoli i śledzia SAŁATKA Z FASOLI I ŚLEDZIA 2 puszki czerwonej fasoli 2 solone filety śledziowe (wcześniej wymoczone) 2 kiszone ogórki 3 szalotki 2 gotowane ziemniaki 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany natka pietruszki pieprz Fasolę odsączamy(...)wsypujemy do miski. Ogórki, ziemniaki i śledzia drobno kroimy i dodajemy do fasoli. Szalotki siekamy w drobną kostkę i dosypujemy do miski - wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy majonezem, śmietaną i pieprzem. Na koniec drobno siekamy natkę pietruszki i mieszamy z sałatką. Sałatka z fasoli i śledzia SMACZNEGO
peggiwkuchniDzisiaj mam dla Was prostą i szybką sałatkę ze śledzia. Jest to jedna z tych sałatek, którą można przygotować bardzo szybko i z niewielkiej ilości produktów. Może ona, ciasno upchnięta, stać w słoiczku (w lodówce) przez kilka dni, nawet do tygodnia. Jest to więc idealna propozycja na imprezę - można zrobić na kilka dni wcześniej, a przed przyjściem gości przełożyć(...)część pora - około 12-15 cm 3 średnie ogórki kiszone oliwa z oliwek niewielki pęczek koperku niewielki pęczek natki pietruszki pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Śledzia pokroić w średniej grubości paseczki. Pora oczyścić, dobrze opłukać i posiekać w cienkie plasterki. Fasolę przepłukać i odsączyć dokładnie. Ogórki pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dodać posiekany koperek z pietruszką
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : śledzie świeże, nie solone około 1/2 kg 1/3 szklanki octu 10 % dopełnić wodą ( w sumie będzie 250 ml marynaty, śledzie powinny być zanurzone całkowicie w zalewie ), 2 liście laurowe 3-4 ziarna pieprzu ziarnistego, kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki cukru ewentualnie cebula Przygotowanie: Świeże śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć(...)podanych składników zagotować zalewę Dzwonka śledzi smażyć kolejno maczając wpierw w mące Do słoja wkładać usmażoną rybę, ewentualnie przekładając sparzoną cebulą Zalać przestudzoną zalewą, zakręcić słój - najlepsze po kilku dniach ( odstawić w chłodne miejsce ). Tak przyrządzone śledzie zrobiłam po raz pierwszy, bo w moim mieście nie mogłam kupić nie solonych . Te przywiozłam sobie prosto z Kołobrzegu i gdybym wiedziała
Proste PotrawySmażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest(...)potrawie . Dodatkowy atut to fakt ,że dają się przechować w zamkniętym słoiku nawet do miesiąca – koniecznie zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są Składniki : 1 kg śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżyŚledzie zawsze mają wzięcie, znikają ze stołu nie wiadomo kiedy. Chociaż ja osobiście wolę w śmietanie czy w pomidorach, męska część rodziny zdecydowanie wybiera te! A więc zapraszam ;-) Składniki; 40 dag śledzi solonych 1 słoiczek musztardy (ja użyłam sarepskiej) 1 łyżka miodu 4 cebule 50 ml oleju Śledzie myjemy a następnie moczymy około 2-3 godz(...)Czas moczenia zależy od tego czy śledzie są bardzo słone czy nie. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Po tym czasie śledzie odcedzamy i kładziemy na sitku aby odciekły z wody. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, podsmażamy na oleju do momentu aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Kiedy cebula przestygnie dodajemy musztardę i miód. Dokładnie mieszamy. W naczyniu
Radość kipiąca uśmiechem.Jeszcze jedne smakowite śledzie. Lubię używać śledzi korzennych. Są dobre same w sobie, a doprawione są jeszcze lepsze. Można oczywiście wykorzystać tradycyjne śledzie solone, lekko je wymoczyć i dalej postępować zgodnie z przepisem. Ale te korzenne zaoszczędzą nam czasu i pracy. Polecam! składniki (jeden słoik) 150 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych 1/2 średniej cebule łyżeczka zielonego pieprzu kilka kaparów(...)warstwę) gałązka rozmarynu 8 - 10 czarnych oliwek bez pestek olej 3 ziarna (lub inny ulubiony) przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę, oliwki, kapary, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę rozmarynu. Zalać olejem. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny
Stare Garyskładniki: 200 g śledzi w oleju 100 g marynowanych podgrzybków 100 g ogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana natka pietruszki wykonanie: Śledzie kroimy w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i siekamy w kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo(...)część śledzi, ogórki oraz jajka, następnie smarujemy majonezem, oprószamy pieprzem, wykładamy grzyby oraz pozostałą część śledzi. Na wierzch wykładamy cienką warstwę majonezu posypujemy posiekaną cebulką oraz pietruszką. Całość schładzamy w lodówce min. 2 godz
Domowy Smak Jedzenia