Witam serdecznie Propozycja na śledzie z suszonymi pomidorami, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi to polecam wypróbować przepis i przygotować taki rodzaj śledzi na zbliżające się święta. Do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy(...)jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas
Uwaga Babcia Gotujeswojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Natomiast śledzie solone były znane i ogólnie rozpowszechnione ponieważ można je długo przechowywać. Śledzie solone wykorzystywano nie tylko na zimno jako przystawka, ale również je smażono, zapiekano. Przedstawiałam już przepis na śledzie smażone(...)dzisiaj przepis na kotlety ze śledzi. Ktoś mógłby zapytać, po co używać śledzie solone, skoro mamy teraz dostęp do świeżych śledzi. Otóż, kotlety ze śledzi solonych mają inny smak, warto chociaż raz je przygotować. Tak dla odmiany. A może na stałe wejdą do naszego menu? Bitki ze śledzi były popularne w Polsce na przełomie wieku XIX i XX. Przepisy
królestwo garówBoże Narodzenie to czas ryb, a śledzie wręcz królują wtedy na naszych stołach. Mnogość przepisów może przyprawić o zawrót głowy. W naszym domu potraw ze śledzi jest kilka rodzajów, a i tak zawsze ktoś zapyta dlaczego nie ma jeszcze innych. Nie sposób przecież podać wszystkich podczas jednych świąt. Najczęściej wybieramy 3-4 rodzaje. W tym roku moim odkryciem jest(...)śledź z śmietanowym sosem curry. Prosty i szybki, a tak pyszny, że w mig znika ze stołu. Ilość przyprawy curry podałam orientacyjnie. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, wtedy śmiało możecie dosypać jej więcej. Składniki: około 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany około 6 łyżek majonezu 1 średnia cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki przyprawy curry
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledź na dawnym Śląsku to długa tradycja, kiedyś należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, stąd taka jego popularność, nie tylko w postny piątek. A że Śląsk jak sami wiecie przez wiele lat był ściśle związany z kulturą niemiecką przejął bardzo dużo z kuchni niemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas były
Bernika - moj kulinarny pamietnikcoś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1(...)łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę
Zakręcony WidelecŚledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna, lekko ostra, lekko słodka, lekko kwaśna. Nasz repertuar śledzie z roku na rok się coraz bardziej powiększa.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledź po japońsku to jedna z szybszych w przygotowaniu przystawek. 3 przenikające przez siebie smaki - słony, słodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs" pozwalają się nimi delektować jednocześnie.Składniki (proporcje) : 3 filety śledziowe ala matias pół średniej cebuli 1 średnie słodkie jabłko 1 łyżka majonezu 1 duże jajko koperek kapary pieprz Przygotowanie :Śledzia płuczę z zalewy
Mechanik w kuchnipodawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane(...)mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezusok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej w sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć(...)sicie, podzielić na dzwonka Ułożyć w słoju i zalać olejem słonecznikowym, dołożyć przyprawy pomiędzy śledzie .Najlepsze po 24 godz. Podane ze świeżą cebulką, pyszne
Proste Potrawyjuż wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemKolejna odsłona śledzi – tym razem z jabłkami. Jest to patent mojej Mamy. Takie śledzie zawsze pojawiają się na naszym stole na Wigilię. Dobrze sprawdzają się też jako przystawka na domową imprezę. Ładnie prezentują się na półmisku, a w smaku – sprawdźcie sami :) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemMoja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju, zamarynowany po kilku godzinach rozpływa się w ustach. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne śledzie w oleju, z kawiorem, po kaszubsku, rolmopsy. Do wyboru do koloru:) A wy jakie śledzie lubicie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledź smażony to szybki i tani obiad. Świeże śledzie należą do najtańszych ryb i niestety niedocenianych przez domowe gospodynie. My lubimy śledzie smażone . Śledzie smażone są bardzo smaczne, pożywne i można je podawać z różnymi przystawkami. Proponuję tartą marchewkę z feta i frytki z brukwi. Szukacie czegoś innego, chcecie urozmaicenia, frytki z brukwi ze smażonym śledziem i marchewką to jest(...)przez przypadek zgromadziłam w tej propozycji mało popularne produkty. Pospolity śledź, brukiew i marchewka to cudownie tanie produkty, z których naprawdę można wyczarować smaczny obiad. Ja smażę śledzie z podwójnej porcji. Resztę wykorzystuję do śledzi w zalewie octowej . Śledź smażony Składniki: 450 g świeżych śledzi 2 łyżki mąki 3 łyżki masła sól i pieprz do przyprawienia Surówka z marchewki
codojedzeniaŚwięta zbliżają się do nas wielkimi krokami 😍 Na pewno zastanawiacie się co by tu przyrządzić ze śledzia. Dziś podpowiem Wam prosty przepis mojej mamy. Za nim przejdę do przepisu chcę przedstawić trochę historii na temat śledzia. Przez całe stulecia śledzie stanowiły podstawowe pożywienie ludzi ubogich. Dostarczały bowiem dużo białka. Biedacy nadawali tej rybie, która chroniła ich od głodu(...)przydomek król śledź lub święty śledź. Pod koniec XVII w. na śledziach bogacili się Holendrzy i Anglicy. Około 1700 r. żył z nich już co trzeci Holender. Legenda głosi, że Amsterdam zbudowano na ościach ze śledzi. Holendrzy wyspecjalizowali się w połowach i soleniu najlepszych gatunków tych ryb. To od holenderskiego słowa meisje , czyli dziewczyna, pochodzi
Kulinarne przemyslenia