potrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)ekstrakt oraz barwnik, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać dłonią lub łyżką, żeby dokładnie rozprowadzić ją w cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie podzielić ciasto na 24 równe części (około 30 g), z każdej uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu; z drugiej jednak strony, w końcu wypoczął, i w poniedziałek ruszył do pracy z nowymi siłami.W niedzielę wybraliśmy się do brata C. na urodziny. Było pyszne jedzonko, ciasto czekoladowe z lodami i tylko dwójka dzieci. Cicho, spokojnie i przyjemnie. Po powrocie do domu spędziliśmy miły wieczór w towarzystwie Pritchettów i Dunphy'ów, za którymi ostatnio przepadamy. (Dla niewtajemniczonych(...)babeczki, których zdjęcia przypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat.Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali. Te zabrałam do rodziców C. z okazji moich
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiałam idealnego pocieszacza. Upiekłam go dzień wcześniej dla C., żeby poprawić mu humor po wypadku. Poza tym od upieczenia pierniczków (moje pierwsze nadziewane!) miałam ogromną ochotę na tego typu ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, intensywne. Koniecznie z dużą ilością powideł. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach, oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać łyżką, przełożyć do formy i upiec(...)przyjemnie! Dorocie wyszedł murzynek, mi raczej brownie - być może za krótko je piekłam, ale nie wiem, jak przy tak małej ilości mąki można otrzymać puszystsze ciasto. Nie narzekam jednak, wręcz przeciwnie - smakuje bowiem obłędnie! Niesamowicie wilgotne, czekoladowo-śliwkowe, z delikatną nutą cynamonu. Sycące i poprawiające humor. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy - ta porcja jest zdecydowanie za mała, nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzewidelcem, dodać mleko, wodę i szczyptę soli i stale miksując powoli wsypywać mąkę. Miksować, aż do połączenia się składników (aby nie było grudek).Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać porcję ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu.Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć(...)oprószyć cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 10 (patelnia o średnicy 25 cm) do 12 naleśników (patelnia o średnicy 26 cm).W przypadku wyrabiania ciasta do naleśników mikserem należy miksować tylko do połączenia składników, aby ciasto nie było zbyt napowietrzone, bo będą się w nim robić dziurki podczas smażenia.Każdorazowo, przed nalaniem ciasta naleśnikowego, patelnię należy
Gospodyni Miejskajajo;1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez(...)cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Z każdego formułować wałek i kroić ukośne kopytka.Kopytka wrzucać partiami na gotującą się (bulgoczącą), lekko osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia.W międzyczasie przygotować okrasę
Gospodyni Miejskaprzygotowania:Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć
Gospodyni Miejskagalaretka całkiem nie stężała, bo wówczas trudno będzie zalać ciasto.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami i użyć galaretki o odpowiednim smaku i kolorze.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskamąkę z solą , do miseczki wbijam jajka i cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą- do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa(...)czym ponownie włączyłam mieszanie, aby ciasto było elastyczne i lśniące - dla tych co nie mają maszynki do chleba składniki ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto ok 15 min- po czym odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 min.- po czasie wyrastania, ciasto odgazujemy (kilka razy ponownie wyrobimy) rozwałkujemy na prostokąt (miej więcej na wymiar foremki, foremkę wykładamy papierem do pieczenia)- cisto
Basia w kuchniszklanki- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego SPOSÓB WYKONANIA :podpłomyk - mąkę przesiewamy i łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję(...)ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni.jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze.- gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz - pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka na rozgrzaną oliwę z gałązką
Basia w kuchniszklanki )woda 180 g (3/4 szklanki)sól 10 g (1 łyżeczka )drożdże instant 1/8 łyżeczki - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej na 12-16 godzinMieszanie ( z przepisu ogólnego) mąka chlebowa 630 g (5 szklanek )woda 260 g (1 1/8 szklanki)sól(...)wyrośnięty zaczyn drożdżowy - wkładamy wszystkie składniki do miski oprócz zaczynu i mieszamy ze sobą. Gdy wszystko nam się połączy dodajemy partiami nasz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy cisto. Ciasto będzie nieco luźne ale dość sprężyste (w razie gdy czujemy że jest za suche dodajemy odrobinę wody )- wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie dość sprężyste i nie będzie nam się przyklejało
Basia w kuchniCiasto:2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej)1/2 szklanki cukru brązowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju lub stopionego masła2 jajka150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek mlekaszczypta soliMieszamy osobno składniki mokre, osobno suche, potem łączymy wszystko razem.Orzechy laskowe w dowolnej ilości (ja dodałam ok. 3 duże garści) wykładamy na blaszkę i pieczemy(...)piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. ok. 200 st. C. Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych.Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 180 st. C. Filed under
kuchcikowniaSkładniki: 1/2 szklanki cukru,2 szklanki mąki,180 g masła, 1 jajko,1 łyżeczka cukru waniliowego,szczypta soli,marmolada Orzech. Przygotowanie: W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukru białego i waniliowego, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż(...)ciasto jest dosyć twarde. Wyciskamy bezpośrednio na balszkę ciasto, tworząc kółka. Lekko dociskamy, tak by zlepiły się w okręgi. W środek wkładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniświecznik, przypominający o zbliżających się świętach.SKŁADNIKICiasto3 szklanki mąki5 łyżek miodu płynnego3 łyżki cukru pudru2 jajka30 dag masłałyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernikaLukierjedno białoszklanka cukru pudru4 świeczki WYKONANIECiastoWszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki. Najlepiej wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia(...)ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C.LukierBiałko ubić na sztywną pianę dodać cukier puder i dokładnie zmiksować aż lukier stanie się lśniący.Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian raz małą raz dużą gwiazdkę do piernikowego prostokąta, dowolnie dekorujemy. Na dużych gwiazdkach ustawiamy świeczkirrarossa@gmail.com
RAROSSAPrzyrządzam takie pierożki praktycznie za każdym razem gdy ugotuję za dużo kaszy na obiad. Są bardzo proste bo ciasto wymaganie jedynie 3 składników + przyprawy. Przepis na takie szybkie ciasto podała mi kiedyś jedna z czytelniczek. Nadzienie możemy dodać dowolne ale to właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :)200g mąki pszennej80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym(...)też wychodzą super)2 łyżki miękkiego masłaszczypta mielonego czosnku0/5 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta soli i pieprzu6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej50 g fety1/4 paprykiząbek czosnkułyżka oliwy ziołowejSkładniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy.Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok 11 cm.Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku.Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu.Dok
Mienta blognajmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min*****nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie tak "na oko", najlepiej dolewajcie łyżką, albo moczcie ciasto w wodzie i dalej zagniatajcie z reszta mąki** ja zawsze trochę rozwałkowuje, przewracam na drugą stronę,jeżeli trzeba podsypię mąką, znów rozwałkowuje i tak co jakiś czas, aby ciasto(...)przywarło do blatu***ciasto zrobiłam wieczorem i gotowy, ale nadal surowy makaron rozłożyłam na desce, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na całą noc, jest to bardzo dobry sposób by zaoszczędzić rano czas na jego przygotowanie****jeżeli będziecie go potem podsmażać, radzę gotować go krócej ok.3min, ja gotowałam go ok4min i myślę, że było to trochę za długo ponieważ potem musiałam uważać
More food, love and dreams