przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:359/934)

Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – łatwy i szybki! 359

Dziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo! Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami! Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje! A składniki przeważnie mamy pod ręką!SKŁADNIKI:- biszkopty – ok.15 szt- margaryna – 200 g- mleko(...)części , do jednej dodajemy przesiane kakao.Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ).Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „.125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną.Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.W tym czasie miksujemy brzoskwinie na gładki mus.Żelatynę podgrzewamy , by całkowicie się rozpuściła a na następnie

Ostra na Słodko
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 122

już się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce.Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną.Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca!Przysmażone na smalczyku  Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się(...)najlepsza restauracja.    SKŁADNIKI:CIASTO :** mąka pszenna – 2 szkl** jajko L – 1 szt** ciepła woda – 125 ml** sól – 1 szczyptaFARSZ:** łosoś ( ze skórą ) – 300 g** gorgonzola – 80 g** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka** natka pietruszki – 1 pęczek** oliwa – 4 łyżki** sól** pieprz** gałka muszkatołowaSOS:** bazylia – 1 pęczek** śmietana 30% – 50 ml** sól morska** pieprz** czosnek – 1 malutki ząbek** śmietana 18% gęsta

Ostra na Słodko
Tarta z truskawkami 132

sezon truskawkowy rozpoczął się u mnie pełną parą!Ciasta … naleśniki … zapiekanki … koktajle i …. i tarty!Tak – tarty!Dziś mam dla Was przepis na zwykłą , klasyczną i zarazem bardzo smaczną tartę z truskawkami.Robi się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika!Jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości!Polecam!SKŁADNIKI :( Blacha 20 x 24 cm )* mąka(...)gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie rozwałkowujemy.Przygotowanym ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35-540 min.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Truskawkowe z kisielową bezą 213

jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok!Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI:( Blacha 22 x 28 cm )* mąka – 1,5 szkl* cukier – 4 łyżki* śmietana gęsta(...)pokrojone truskawki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min.Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel.Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Naleśniki w gorącym sosie ananasowym 152

Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie pyszne naleśniki!Delikatne puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje!Dodatek rumu sprawia , że danie smakuje obłędnie i jest fantastycznym pomysłem na obiad dla dwojga , albo kolację ze śniadaniem ;)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 150 g* jajko(...)ananasowy – 4 łyżki* rum – 4 łyżki* dżem brzoskwiniowy – 2 łyżki* ananas ( świeży albo z puszki ) – 1 szt / 1 op* wiórki kokosowe – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę do napęcznienia.Smażymy średniej wielkości naleśniki , odstawiamy w ciepłe miejsce.NADZIENIE:Ananasa obieramy, kroimy w kosteczkę.Połowę miksujemy na mus.W rondelku roztapiamy

Ostra na Słodko
Gwiazdka w Bullerbyn.... 186

prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków.  Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka.  Każde dziecko dostawało po dużym kawałku ciasta i mogło do woli wykrawać pierniczki, aż do wyczerpania swoich zapasów ciasta. Pod koniec wykrawania z wszystkich ścinków dzieci lepiły jedno duże ciastko, które to było główną nagrodą w konkursie(...)masłem, nie gotować, odstawić do wystudzenia. 2. do dużej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawę do piernika. 3. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu na godzinę odstawić do lodówki. 4. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy małe prosiaczki

Apetyczna babeczka
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 190

orzeszkiDrożdże mieszamy w miseczce z łyżką cukru i mlekiem ciepłym, odstawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy - odstawiamy na 20 minut aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2 x. ciasto rolujemy w wałek ok 0,5 cm i tniemy n małe orzeszki. Orzeszki układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 151

Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS.Składniki (na 4 mini tarty):Ciasto:100 g mielonych orzechów laskowych1/2 szklanki mąki orkiszowej60 g zimnego masłaszczypta soliKonfitura z buraków i czerwonej cebuli:1 burak2 czerwone cebule1 ząbek czosnku1 łyżka masła1 łyżka miodu3 łyżki octu balsamicznegosól(...)czosnek i buraka. Podsmażamy 5 minut. Dodajemy miód, a gdy się roztopi wlewamy ocet balsamiczny i dusimy, aż płyn odparuje i pozostanie gęsty syrop. Doprawiamy solą i pieprzem.Suche składniki ciasta mieszamy, dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Choinki z Czekoladowych Pierniczków 414

studzimy.Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem, miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce(...)minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).      Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką).Z ciasta wykrawamy pierniczki w kształcie kwiatków lub gwiazdek o rożnych rozmiarach. U mnie jedna choinka składa się z 13 elementów (3 x najmniejsze kwiatki, oraz 2 x po pozostałych wielkościach foremek). Pierniki przekładamy

Słodka Strona
Nietypowy makowiec. 251

cukru125 ml letniego mleka25 g roztopionego masła1 jajko1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej) Sok z cytrynyCukier puder.Wszystkie składniki oprócz masła łączymy i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Następnie wyrośnięte(...)ciasto wałkujemy na duży prostokątny placek, którego całą powierzchnię smarujemy masą makową. Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec.Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min.Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier i polewamy nim naszego makowca

Z butelką mleczka w tle
Ciastka francuskie z jabłkami 237

Ciastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt

prawdziwe jedzenie
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 644

pudrubarwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki(...)niedużej szklanki) wycinamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego jeżeli wykrawanie będzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane.Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko

Słodka Strona
razowe naleśniki z kaszą jeczmienną,pieczarkami,kapustą... 168

potrzeba na naleśniki do miski wsypać mąkę razową typ 2000, mąkę pszenną 500, jajka, sól, cukier, wlać mleko, wodę, olej mikserem dobrze wymieszać z 3-4 minuty na ciasto nie za gęste i odstawić na minimum 30 minut - po tym czasie jeśli ciasto jest za gęste wlać mleko lub wodę gazowaną aby je odpowiednio rozrzedzić na patelnię dać ciut oleju(...)rozsmarować ręcznikiem papierowym i mocno patelnie rozgrzac - wlać chochelką porcję ciasta, rozsmarować na całej patelni i smażyć złociste naleśniki z obu stron - zawsze patelnię przecieram ręcznikiem papierowym maczanym w oleju i kładę nową pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche rogaliki z marmoladą 230

wypróbowałam i rogaliki zrobiłam. Potwierdzam, że rogaliki są przepyszne. Bardzo zasmakowały mojej córeczce i zabrała nawet kilka do szkoły. Rogaliki można zrobić z różnym nadzieniem i pomimo, że w cieście nie ma cukru to są one słodkie głównie właśnie za sprawą słodkiego nadzienia.składniki:3 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 szklanka śmietany 18%250 g masła(...)nadziewaniacukier puder do posypaniaSkładniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby nieco zmiękła. Wszystkie składniki przełożyć do miski lub na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem ciasto podzielić na cztery części. Każdą część podsypać mąką i rozwałkować na duży okrągły placek. Następnie każdy placek-koło podzielić

Monia miesza i gotuje