przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:361/934)

Ciasteczka w chrupiącej panierce (na drożdżach) 119

minie wieczór (niestety), ale niech sobie mija jeżeli przed sobą ma się takie pyszności :D.A dzisiaj mam wam do zaprezentowania naprawdę coś pysznego. Maleństwa, które biją swym smakiem te ciasta z największej brytfanki :). A w smaku są, chrupiące, mięciutkie. Delikatnie korzenne, dzięki odrobinie przyprawy do piernika. Panierka z cukru w bardziej przypieczonych miejscach przypomina mi smak waty cukrowej(...)mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :).Składniki:(ok. 40 sztuk)Ciasto:2 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 kostki zimnego masła1/2 szklanki jogurtu greckiego20  drożdżyPanierka:jajkoodrobina mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyłyżka przyprawy do piernikaWykonanie:Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, gałkę. Następnie dodajemy

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka krojona z pianką 158

Krojona dlatego, że jabłuszka krojone są w plasterki. Jedna z moich lepszych szarlotek :DSkładniki: (duża brytfanka prostokątna)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatkimargaryna5 żółtekcukier waniliowyłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę)3-4 łyżki cukruPianka:5 białek2 łyżki cukru pudruNadzienie:5-6 większych jabłekcynamon2 łyżki cukruWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie(...)dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie. Jedną trochę większa.Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją).Nadzienie:Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać.Nasz spód lekko oprószyć

Moje pyszne gotowanie
Rurki cynamonwo - imbirowe z kremem piernikowym 188

cukruDodatkowosreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki)Wykonanie:CiastoMąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt.Z sreberka robić dłuższe grubsze paski.Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania)Następnie obwijać paskami sreberko.Piekarnik na 200 stopni

Moje pyszne gotowanie
Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie 170

bułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie ..przepis na nie pochodzi stąd...Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać.390 g mąki pszennej6 g drożdży(...)suchych [ dałam 12 g świeżych]250 ml letniej wody1 ,5 łyżeczki soli morskiej1,5  łyżeczki cukruDodatkowo:jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniamak sezam Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware].Ciasto podzielić na 8 równych

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki świąteczne 141

proszku do pieczenia2 łyżki kakaoprzyprawy korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernikaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części i rozwałkować. Wykrawamy ciasteczka w dowolnych kształtach(...)puszek po ciasteczkach i dodatkowo jeszcze wkładam w torebkę foliową. Tak czekają aż do świąt. Wskazówka: Jeśli ktoś nie ma tyle czasu, żeby zrobić jednego dnia ciasto i wykrawać ciasteczka, ciasto można owinąć w folię i kilka dni przechowywać w lodówce. Po tych kilku dniach na spokojnie można zabrać się za formowanie pierniczków

upichcic
Misiek owocowy 143

Przynajmniej wiem co jest w środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego nie ma ;)Owoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko trzeba pamiętać, że truskawki mrożone nie będą dobre, gdyż(...)rozmrożeniu stają się miękkie. Zatem truskawek używajmy tylko w sezonie.Na ciasto potrzebujemy:100 gram masła2 łyżki miodu2 jajka250 gram cukru1 łyżeczka octu1 płaska łyżeczka sody600 gram mąkiPołączyć ocet z sodą i odstawić.Rozpuścić masło, miód i cukier w garnuszku. Jak się dobrze połączą dodać ocet z sodą.Jajka wbić do miseczki i lekko ubić. Dodać do garnuszka, mieszając intensywnie, żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 166

pszenne placuszki:Do miski wlać szklankę wrzącej wody i łyżkę oleju oraz wsypać łyżeczkę soli. Mieszając cały czas dodawać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Ciasto pod  przykryciem odstawić do przestygnięcia. Chłodne ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić do konsystencji ciasta pierogowego. Wykrawać lub kroić dowolne kształty i piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 139

wymyślam jak urozmaicić receptury, ale też zaglądam jak inni pieką. Inspiracją do dzisiejszego wieńca była dla mnie Liska, która zamieściła swój Wieniec serowo - cebulowy z tymiankiem.Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml. mleka,30 g. drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g. miękkiego masła,1/3 łyżeczki białego pieprzu.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć(...)malakserze lub blenderze jak radzi Liska, to miałby konsystencję masy i nie rozsypywałby się. Następnym razem tak zrobię, gdyż taki sypki farsz utrudnia zwinięcie wieńca.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Równomiernie rozłożyć farsz. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie naciąć wzdłuż pozostawiając kilkucentymetrowy górny brzeg bez nacinania. Oba końce poprzekładać jeden

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 161

szybko przygotować kolację dla niespodziewanych gości. Zależało mi na tym, żeby było oryginalnie i na ciepło. Przypomniałam sobie o ostatnim pudełeczku z farszem i tak powstał torcik naleśnikowy :) Ciasto naleśnikowe:1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki zimnej wody,2 jajka,3 czubate łyżki pszennej mąki,4 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej,1/2 łyżeczki cukru,1/3 łyżeczki soli.Wszystko razem połączyć(...)odstawić na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Jak postoi, może wydawać się gęste, gdyż tak reaguje mąka pełnoziarnista w połączeniu z płynem. Lepiej nie rozcieńczać wtedy ciasta mlekiem czy wodą, gdyż może źle się smażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :)Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki z mięsem 251

pieczenia pasztecików przymierzałam się od dawna, ale gdzieś zgubiłam swój przepis na ciasto. Swoją drogą chyba pora uporządkować zeszyt z przepisami ;) Musiałam zatem poszukać innego, sprawdzonego przepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu smaczna pyza. Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :)Farsz(...)zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Przesmażyć krótko, aby wszystko dobrze się połączyło i odstawić do przestygnięcia.Składniki ciasta:ok. 4 szklanki mąki pszennej  + trochę do podsypywania przy wałkowaniu250 g masła albo margaryny3 jajka1/3 łyżeczki soli1 łyżka cukru50 g świeżych drożdżyok. 1/2 szklanki śmietanydo posypania: czarnuszkaMąkę przesiać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 145

się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć tam >klik!<Składniki ciasta:pół kostki masła,20 dkg mąki pszennej, szczypta soli,szczypta grubo zmielonego pieprzu.dodatkowo:pasztet domowy,serek topiony,pieczarki.Zagnieść ciasto z masła, mąki, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki(...)pół godziny. Foremki do tarteletek wysmarować masłem i wyłożyć niezbyt grubą warstwą ciasta. Można je równomiernie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a następnie uformować palcami, lekko zakładając brzeg ku gorze.Ciasto podpiec do minimalnego zrumienienia w temperaturze 170-180 stopni.Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pasztetu wyrównując go w foremce. Na pasztecie ułożyć warstwę serka topionego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 243

taka chwila oddechu od codzienności...Mimo wszystko, warto Mikołajowi zostawić dzisiaj kilka ciasteczek. Ja przygotowałam pomarańczowe - u innych naje się z pewnością pierników do woli. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery, nr 4/2008; kusił mnie od dawna. Nie trzeba ciasta wałkować, całość przygotowuje się dość szybko i łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek w cukrze(...)otarta z 1/2 pomarańczyCukier utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami. Partiami dodawać do ciasta.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto dzielić na porcje, formować wałeczki grubości palca. Ciąć je na 5-centymetrowe kawałki, formować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek z daktylami 175

masła35 g cukru pudru3 żółtka ugotowane na twardoszczypta soli morskiejMąkę mieszamy z solą i cukrem. Następnie siekamy masło i ścieramy na tartce żółtko. Dodajemy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie porcje: mniejszą (1/3) i większą (2/3), którą rozwałkowujemy i formujemy z niej spód, wykładając na dno blachy(...)mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę.Masa daktylowa:1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek)1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkęsok z połówki cytryny125 ml wodyWszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez około 5 minut

Food Square
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 147

kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu.Kruche ciasto:130 g zimnego masła175 g mąki35 ml mleka1 żółtko1/2 łyżeczki soli morskiej1 łyżka cukru pudruDo misy wrzucić wszystkie składniki suche i je wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło(...)żółtko i mleko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.Panna cotta:400 ml śmietany kremówki

Food Square
Serowe słoneczniki 136

Poprawimy sobie nastrój.Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki.Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki.Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany,szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody.   Masa twarogowa do wypełnienia to:-0,5 kg twarogu-0,5 szklanki cukru(...)kroimy na drobne kawałki.    Do masy twarogowej dosypujemy pokrojone rodzynki i mieszamy.   Przygotowujemy foremki, garstkę wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe jajko.   Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.Wykrawamy kółka odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek.Kółka posypujemy mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż 5 szt.)   Ostrym nożem wykrawamy kształt słoneczników

Maminek kulinarny