firmy Sante) gorąca woda oregano sól pieprz papryka ostra mielona przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Otręby wsypać do miseczki, dodać przyprawy według uznania Wlać taką ilość wody, aby wyrobić ciasto- u mnie to około 1/4 szklanki Ciasto zagnieść Przygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko- można ułatwić sobie to zadanie kładąc na deskę folię spożywczą- wtedy nic się nie przykleja Z rozwałkowanego(...)ciasta powycinać nożem trójkąty, następnie smażyć na patelni bez tłuszczu, z dwóch stron aż będą chrupiące Porcja 100g to miseczka z poniższego zdjęcia Nachosy możemy chrupać same lub podawać z domowym sosem czosnkowym. Do jego przygotowania potrzebujemy 100g jogurtu greckiego(ja używam tego firmy Piątnica), ząbek czosnku, dodatkowo czosnek granulowany, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę
peanutbuttermonsterSkładniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki woda około 2 szklanki żelatyna 1 łyżeczka kabanosy bezglutenowe 1 paczka pomidorki koktajlowe (cherry) kilkanaście sztuk natka pietruszki, oregano, tymianek wg uznania Przygotowanie:Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki(...)ostygnięcia. Płaskie formy natłuścić olejem i oprószyć mąką.Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody.Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone).Wymieszać, przełożyć do płaskich
głodny alergikKażdy, kto próbował piec bezglutenowy chleb czy bułki wie, że ciasto to ma tendencję do wysychania. Pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać: na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze(...)piekarnika wstaw puszkę z wodą - ja wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej. piecz bez włączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą. Jeśli zależy mi na nadaniu skórce złocistego koloru, stosuję malowanie skórki miksturą według
głodny alergikdrożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj płatki owsiane, kminek lub czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej 3-4 szk wody przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp sezamem(...)odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia. /źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaJeśli pokusimy się o kupienie gotowej masy makowej, to zrobienie koniczynek będzie ekspresowe:), bardzo łatwy- prosty i smaczny przepis na makowe ciasteczka:). Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 jaja 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku Mąkę, masło, cukier waniliowy, cukier, jaja, proszek do pieczenia, amoniak - posiekać(...)zagnieść ciasto, (jeśli będzie się kleiło, wstawić na chwilę do lodówki). Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć kółeczka, każde kółeczko napełnić łyżeczką maku, zagiąć w trzech miejscach i powstanie ,,koniczynka,,. Piec ok 12 min w tem 200 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Mak- składniki; 12 dag zmielonego maku 1/8 l mleka 5 dag startej skórki cytrynowej 4 dag pokrojonych migdałów
Apetyczna babeczkaKakaowe składańce z pyszną masą z mleka w proszku. Może się skusisz?Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników, zarobić ciast. Ciasto rozwałkować, wykrawać jednakowe ciastka i upiec na złoty kolor w tem 180C. Po upieczeniu przełożyć(...)jajo 1 olejek migdałowy Wszystkie składniki utrzeć.Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki słodkiej śmietany Wszystkie składniki krótko zagotować. źródło,, ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkapatelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka ok 1/2 kg maki pszennej 25 dag margaryny 2 jaja, (1 do smarowania) 1/4 łyżeczki soli 5 dag drożdży Zrobić rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka(...)łyżkami mąki, odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wlać resztę mleka, margarynę, 1 jajko, sól, wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, partiami dodając mąkę, tyle mąki ile zabierze ciasto, ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, na brzegu wzdłuż nakładać kapustę, zwijać w rulon, odcinać i nakłuwać widelcem z góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem
Apetyczna babeczkaminutach, aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Ser rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody(...)zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą
Apetyczna babeczkaczęsto podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem, który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK. Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)drobnego cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku
Apetyczna babeczkabardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej(...)tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula
Apetyczna babeczkaoleju płaska łyżeczka soli tłuszcz do posmarowania formy Mąkę przesiej do miski i starannie wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj cukier, mleko, olej, sól i wiórki dyni. Wyrób starannie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość, ok 1 godziny. Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przełóż na stolnicę, jeszcze raz zagnieć rękoma. Uformuj bochen(...)Ułóż na blaszce do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika natnij ciasto z góry bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzej do 180 C i piecz ok 40 - 50 minut. Po upieczeniu odstaw na kratkę kuchenną do wystygnięcia
Apetyczna babeczkazdrową żywnością, lub w sklepach internetowych, zajrzycie do Skworcu.pl.Ciasto: 1 i 2/3 szklanki pełnoziarnistej mąki 1/3 szklanki margaryny 4-6 łyżek wody (trzeba dodawać w zależności ile zabierze ciasto ) Nadzienie: 2/3 opłukanej czerwonej soczewicy – najlepiej od skorcu.com.pl ? 1 i 1 wywaru z warzyw lub bulionu 1 cebula /1 łyżka margaryny 2 czerwone papryki 1 łyżeczka suchych drożdży 1łyżka stołowa koncentratu(...)pomidorowego Pęczek zielonej natki pietruszki Przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i schładzamy. W międzyczasie soczewicę wsypujemy do garnka z wywarem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W małym garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę, mieszamy i smażymy do miękkości. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jeszcze drożdże, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz
Apetyczna babeczkaTarta cudnie pyszna, nic dodać, nic ująć! Mniami!Składniki: 100 gram mąki pszennej razowej, typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 100 gram mąki gryczanej 70 ml jogurtu naturalnego do ciasta kruchego + 100 ml do farszu 1 jajo do ciasta kruchego + 3 jaja do farszu sól pieprz łyżka oliwy z oliwek 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę(...)kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek smażymy dynię oraz gruszkę, pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast
Mango PapajaTrochę wspomnień z lata... babeczki z owocami leśnymi...Składniki: Ciasto:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,4 żółtka,150 g margaryny, Krem:200 ml kremówki,150 g malin,100 g jeżyn. Przygotowanie: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki(...)zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach. Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce
Aga w kuchniJakie są Wasze ulubione pierogi? Ja uwielbiam z mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka(...)ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie: Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy
Aga w kuchni