przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:357/934)

Ciastecza orkiszowe 140

soli240g gorzkiej czekoladyWszystkie składniki (prócz czekolady) wrzucamy do malaksera i miksujemy*. Czekoladę kruszymy na drobinki (można użyć miksera, ale trzeba uważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych(...)Uwaga! ciasteczka twardnieją dopiero po wystudzeniu.*jeśli nie mamy malaksera, możemy również ucierać masło w temperaturze pokojowej z cukrem, dodając jajka, suche składniki i czekoladę. Jeśli wybierzemy tę metodę, ciasto musi leżeć w lodówce przez 1 godzinę

Kuchenny Skrawek Nieba
Kostka kokosowa - lamingtony 3093

czasami wracam do starych przepisów. Lubię je za swój minimalizm i podstawowe składniki.  Lubię zjeść takie nie przekombinowane słodkości i właśnie te kostki kokosowe do takich należą.Składniki:Ciasto 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200 g cukru80 g margaryny2 jajka 3 łyżki płynnego miodu3/4 szkl mleka3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty klik2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa(...)puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto pokroić w kostkę.Polewa

Ala piecze i gotuje
Kluski kładzione, szybkie 129

mąki2 jajka2 - 3 łyżki śmietanyszczypta soliopcjonalnie pieprzprzygotowanieDo dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać widelcem do czasu, aż uzyskamy dosyć gęste ale gładkie ciasto. Posolić, można dodać trochę pieprzu. W dużym rondlu  zagotować sporą ilość posolonej wody. Moczymy łyżkę stołową w zimnej wodzie i nabieramy ciasto ( ok 1/3 łyżki), kładziemy na wrzątek. Ponownie moczymy łyżkę(...)zimnej wodzie, nabieramy ciasto i na wrzątek. Powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Kiedy wszystkie kluski wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok 3 min. Warto jedną wyłowić i sprawdzić czy dobrze ugotowana. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać . Smacznego

Stare Gary
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 254

trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna porcja mięsa na smaczne pierożki.składnikiciasto 1 szklanka mąkiok 90 ml gorącej wodyewentualnie 1 łyżeczka oliwylub gotowe ciasto na pierożki (25 szt)farsz140 g pieczonego mięsa (u mnie perliczka i resztki przepiórki)3 ząbki czosnku, szalotkałyżeczka startego imbiru1/2 łyżeczki płatków chili1 łyżka(...)choi,  wrzucić do garnka, gotować na niewielkim ogniu ok 15 minut. Przecedzić. ciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie

Stare Gary
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 144

Bardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą.składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3)na spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska(...)łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)nadzienie150 g szpinaku baby200 - 250 g mozzarelli2 łyżki tartego sera typu parmezan1 jajkosól. pieprzprzygotowanieprzygotować ciasto i podpiec zgodnie z tym przepisemOpłukany i osączony szpinak posiekać na drobne kawałki  - najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę

Stare Gary
Tortille zapiekane z serkiem i figami 194

Pyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8    placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo  - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.składniki(...)porcję2 placki z 1/4  porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków) 2 łyżki serka Almette jogurtowego2 łyżki jogurtu naturalnego10 plasterków koziej rolady2 figi - każda  pokrojona na 6 plastrów. świeży tymianek do przyprawieniamiód, oliwaprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 250 st CPlacki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem.Masą serową posmarować

Stare Gary
Gozleme ze szpinakiem i fetą 191

Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam!Przepis na ciasto na podstawie książki "Wypieki"  autor Anneka Manningskładnikiciasto1 łyżeczka drobnego cukru125 ml letniej wody9 g suszonych drożdży450 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli160 ml letniego mlekafarsz1 łyżka oliwy1 duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej(...)spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą

Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 222

gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie)sólpieprzmasło+ smażona na maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też(...)blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi

Stare Gary
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 153

uzyskałam ideał :)Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku, a chrupiąca na zewnątrz, po prostu rewelacyjna, uwierzcie mi na słowo!Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można(...)dokładnie zebrać utworzoną pianę.Całość przelać do garnuszka (bądź głębokiego talerzyka/miski).Do dużej miski wsypać mąkę, bazylię poszarpać na małe kawałki, dodać przyprawy, wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę.Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie miękkie i sprężyste.Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale też trzeba uważać z dosypywaniem mąki, bo za duża ilość sprawi, że placek będzie twardy.Wyrobione

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki staropolskie 990

Pierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki:1/2 kg mąki pszennej250 g miodu prawdziwego125 g masła3/4 szklanki cukru40 g przyprawy piernikowej1 duże jajko1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki mleka1/4 łyżeczki soliCukier(...)ognia i odstawić do przestudzenia.Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje.Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej tydzień

wyzwania kuchenne
Wigilijne uszka z grzybami 339

drobno cebulę i smażymy na maśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając. Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz

Niezły Młynek
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 179

przesiać, wymieszać z sodą i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, miksując na najniższych obrotach miksera. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy(...)ciasto urośnie).Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Dziś pierwsza część dwudniowego, wielkiego sprzątania. Już wcześniej poczyniłam przygotowania w tym kierunku, ale wiadomo - na zapas się posprzątać nie da... Ale mam plan, bardzo dokładny, i sporo czasu, więc wszystko powinno się udać. A potem już tylko same przyjemności - dekorowanie ostatnich pierniczków, pieczenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chalka waniliowa 91

Drozdzowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto  na swiecie .Nie jest to tak trudne jakby sie wydawalo.Trzeba tylko troche czasu i ciepla.Pospiech mu nie sluzy.Nie lubi tez przeciagow i ponoc nawet klotni w domu.Chalka challah pochodzi z kuchni zydowskiej.Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do swiatyni w czasie swiat .A dwie chalki sa tradycyjnie podawane w szabas podczas kazdego posilku.Challah(...)Dodac cukier i 2 lyzki maki.Zaczyn zostawic na 15 min do napuszenia.Rozpuscic maslo.Gdy uzywamy suchych drozdzy nie robimy zaczynu.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drozdzowego na predkosci 2 zagniatac  okolo 10 minut,do uzyskania gladkiego ,rozciagliwego ciasta.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 godzine,az ciasto podwoi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße 163

Opolskiego rowniez.Sa swietnym uzupelnieniem wszystkich dan miesnych ,szczegolnie tych "sosowych".Jako,ze jestem pierogowo-kluskowym pozeraczem uwielbialam je jako dziecko i dzis czesto robie je sama.Sa bardzo praktyczne,poniewaz ciasto mozna przechowywac zawiniete w folie w lodowce dobrych kilka dni i codziennie formowac i gotowac swieza porcje.Moje kluski "gumowe"(bo tak sie je nazywalo u mnie w domu(...)maki bedzie za duzo,kluski sie po prostu nie beda kleic.Zalezy to rowniez od gatunku ziemniakow.Te z duza zawartoscia skrobi beda wymagaly mniej maki.Dlatego dodaje zawsze lyzke oleju,zeby ciasto bylo bardziej plastyczne.Wbic jajko.Najpierw mase wymieszac widelcem,potem juz reka wyrobic na gladkie ciasto i uformowac kule.Odcinac porcje i krecic w dloniach male kulki.Kazda kulke rozplaszczyc w dloniach.Wrzucic do garnka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 145

bakalie.Oto moja proba przedswiateczna-mazurek kokosowy.Pieklam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska").Przepis jest bardzo praktyczny,bo zuzywamy cale jajka,zoltka sa wykorzystane do ciasta kruchego na spod,a bialka wchodza w sklad  masy kokosowej.Jest bardzo smaczny,Dla zarloczkow kokosowych to naprawde niezla gratka.W swiatecznym jednak na pewno zrobie polewe czekoladowa.Czekolada i kokos(...)maczki ziemniaczanej2 bialkaWykonanie:przesiac make,cukier puder,dodac maslo prosto z lodowki i rozetrzec miedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowkischlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.wiorki kokosowe wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!