przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki)-5 dkg grzybów suszonycha do tego:-3 cebule-sól, pieprz i olejNa ciasto:-4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania-1,5 szklanki ciepłej wody-jedno żółtko-2 łyżki oleju-2 dkg drożdży-2 łyżki wody-1/4 łyżeczki cukru(...)łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju,przygotowane drożdże i żółtko.Zagniatamy najpierw luźne ciasto a następnie dodajemy pozostałą mąkę i jeszcze razwyrabiamy ciasto. Musi być zwarte, ale nie twarde.Dzielimy je na części. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Wycinamy krążki, napełniamy je farszem, sklejamy
Maminek kulinarnyZupełnie inne ciasto drożdżowe.Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier(...)cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego
Maminek kulinarnyWymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru(...)cukru pudru -1/2 łyżeczki soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :) Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem
Maminek kulinarnyLekkie ciasto z puszystym kremem.Składniki na ciasto:-szklanka wody-szklanka mąki-1/2 kostki margaryny-5 jajekSkładniki na krem:-budyń-kostka margaryny-szklanka cukru pudru-1,5 szklanki mleka Zaczynamy od przygotowania ciasta.Wodę zagotowujemy z margaryną. Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut.Odstawiamy i studzimy(...)czasie z proszku budyniowego i mleka gotujemy i studzimy budyń.Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut. Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy. Przygotowujemy krem.Margaryn
Maminek kulinarnypóźnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami.Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki(...)miski wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy sól, aromat, pozostałe mleko, 2 jajkai 2 żółtka oraz wyrośnięty rozczyn.Wstępnie zagniatamy, dosypujemy stopniowo mąkę a na koniec roztopioną margarynę.Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto wyrosło: Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy spore krążki,które przekładamy na blaszkę
Maminek kulinarnyEmpanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs(...)przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki
Smakowity Blog Kulinarnyokoło 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże się, że się nie klei(...)dodajemy więcej wody. Wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie miękkie i sprężyste- to zajmuje około 10 minut. Owijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut.Potem wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku kółka kładziemy łyżkę farszu i sklejamy pierogi. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną
Smakowity Blog Kulinarnykawałków suszonych pomidorów w oliwiePrzygotowanie:Do miski miksera wlewamy wodę, kefir, miód, wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około 10 minut. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje ciasto wyrastało w piekarniku nagrzanym do temp. 35 stopni). Po tym czasie ponownie(...)zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 210 stopni. Wierzch chleba przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia
Smakowity Blog KulinarnyCake pops to ciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej(...)takim "patyczakom". Warto też zajrzeć na jej stronę internetową, gdzie znajdziecie kopalnię inspiracji. Przepis na moje pierwsze cake pops pochodzi ze stony Mojewypieki.comSkładniki:400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa)120 g serka mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyWszędzie już panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu(...)pieczenia syrop:- sok z 1 pomarańczy- 2 łyżki cukru- 1 łyżeczka likieru pomarańczowegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy 5 minut. Gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy przygotowanym syropem. Ciasto odstawiamy do wystudzenia
Zainspirowana w kuchnimoje ulubione jabłka w karmelu, które sprzedają na straganach pod domem. Mniam! Dziękuję Mikołaju.Ponieważ nie tylko Mikołaj lubi sprawiać słodkie niespodzianki, też postanowiłam coś przygotować. Miałam akurat kawałek ciasta, na które nikt wcześniej nie miał ochoty, w związku z tym wpadłam na pomysł, żeby zrobić bajaderki. Osobiście nie jadałam ich zbyt często, ale D. bardzo je lubi. Mi się(...)sięgnąć po kolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam.Ale D. mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiejscu. Ja zapaliłam świeczki, zrobiłam sobie gorącej herbaty z cytryną (najlepszej, choć podobno trującej) i usiadłam w fotelu, napawając się poczuciem dobrze spełnionego obowiązku. Rzeczonym było przedwczoraj zagniecione ciasto, które leżało w lodówce zamiast godziny - całą noc. Wszystko za sprawą NS, który wpadł znienacka - bardzo to miła była wizyta oczywiście. A ciastu nic się nie stało. I dzisiaj dało(...)kruszą), bardzo, bardzo cynamonowe, i pachną też wspaniale. Pyszności! Jednak inne...Tak czy inaczej - mogę je polecić z pełną odpowiedzialnością. Efekt wart jest pracy, jaką trzeba w nie włożyć - ciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud!W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamonowe gwiazdki, to niemiecki przysmak. Z pewnością przepisów jest mnóstwo, a każda pani domu ma swój - najlepszy. Ten, który podaję poniżej, jest naprawdę niezły. Minusem z pewnością jest lepkość ciasta - zagniotłam je wczoraj wieczorem, piekłam dziś w okolicach siódmej rano. Bliska byłam rzucenia wszystkiego, kiedy kolejne gwiazdki z wielkim oporem opuszczały foremkę. Z dobrych rad: wałkować między dwoma arkuszami papieru(...)cynamonu2 białkaglazura:1 białko1/4 łyżeczki soli200 g cukru pudru1 łyżka mlekaMąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z cynamonem i migdałami. Białko lekko ubić, wsypać suche składniki i zagnieść ciasto - będzie bardzo lepkie. Włożyć do lodówki na przynajmniej godziny, można na całą noc.Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Wycinać gwiazdki (foremkę można
Pożeraczka, czyli raz adobrzepogoda i bolące paluszki pozwolą. Do kieszeni zapakujemy na drogę kilka ciasteczek, które wczoraj upiekłam. Jakoś tak rozpędziłam się z tartaletkami, że z rozbiegu zrobiłam więcej kruchego ciasta. Ciasteczka są najprostsze pod słońcem, bez żadnych wyszukanych składników, a jednak lekko zaskakujące - niewielki dodatek pieprzu sprawia, że naprawdę szczypią w język. A przy tym pokryte są chrupiącą, karmelową skorupką, która(...)Ikei, nabyty dawno temu, jeszcze nierozdziewiczony. Ślimaczek wydał mi się taki słodki, że idealnie wpasował się w moją wizję pikantnych ciasteczek. Następnym razem spróbuję dodać trochę pieprzu do ciasta, zobaczymy, co z tego wyjdzie...Kruche cynamonowe ślimaczkiSkładniki:(na 25 sztuk)110 g mąki pszennej20 g cukru60 g zimnego masła1 żółtko1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)dodatkowo:2 łyżki mleka25 g cukru1
Pożeraczka, czyli raz adobrzepęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić w niedużą(...)kostkę, podsmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu, wystudzić.Masło rozpuścić, wymieszać ze skórką cytrynową i oliwą. Ostudzić.Koperek posiekać.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Powierzchnię posmarować cytrynowym masłem, następnie równomiernie rozłożyć pepperoni i posypać koperkiem.Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrze