Opolskiego rowniez.Sa swietnym uzupelnieniem wszystkich dan miesnych ,szczegolnie tych "sosowych".Jako,ze jestem pierogowo-kluskowym pozeraczem uwielbialam je jako dziecko i dzis czesto robie je sama.Sa bardzo praktyczne,poniewaz ciasto mozna przechowywac zawiniete w folie w lodowce dobrych kilka dni i codziennie formowac i gotowac swieza porcje.Moje kluski "gumowe"(bo tak sie je nazywalo u mnie w domu(...)maki bedzie za duzo,kluski sie po prostu nie beda kleic.Zalezy to rowniez od gatunku ziemniakow.Te z duza zawartoscia skrobi beda wymagaly mniej maki.Dlatego dodaje zawsze lyzke oleju,zeby ciasto bylo bardziej plastyczne.Wbic jajko.Najpierw mase wymieszac widelcem,potem juz reka wyrobic na gladkie ciasto i uformowac kule.Odcinac porcje i krecic w dloniach male kulki.Kazda kulke rozplaszczyc w dloniach.Wrzucic do garnka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bakalie.Oto moja proba przedswiateczna-mazurek kokosowy.Pieklam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska").Przepis jest bardzo praktyczny,bo zuzywamy cale jajka,zoltka sa wykorzystane do ciasta kruchego na spod,a bialka wchodza w sklad masy kokosowej.Jest bardzo smaczny,Dla zarloczkow kokosowych to naprawde niezla gratka.W swiatecznym jednak na pewno zrobie polewe czekoladowa.Czekolada i kokos(...)maczki ziemniaczanej2 bialkaWykonanie:przesiac make,cukier puder,dodac maslo prosto z lodowki i rozetrzec miedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowkischlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.wiorki kokosowe wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lane kluseczki (Lane ciasto) to niewatpliwie jeden ze smakow dziecinstwa.Najczesciej plywaly w niedzielnym rosole z kurczaka.Zaden makaron im nie dorowna,bo zupa z ich dodatkiem jest wyjatkowo delikatna.Moje dzisiejsze kluseczki powrocily nieco odmienione,bowiem uzylam do ich wykonania maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa na pewno duzo zdrowsze,ale tez i troche ciemniejsze.Lane kluski sporzadza sie z maki i calych jaj.Jest to ciasto(...)jajka1 lyzka gazowanej wody mineralnej 3-4 lyzki przesianej makisolszczypta cukruWykonanie:Porzadnie rozklocic jajka z lyzka wody mineralnej,szczypta soli i cukru,stopniowo dosypywac make,starannie i dlugo mieszajac ciasto drewniana lyzka,az ukaza sie pecherzyki powietrza.Wlewac cienkim strumieniem na gotujaca,osolona wode i gotowac 2 minuty. Lane kluski mozna bezposrednio wlewac na gotujaca sie zupeDobrym pomyslem jest przygotowanie kluseczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chrupiące kości z ciasta na pizzę,nadziewane pomidorami,salami i serem ,chyba nic lepszego nie znajdziesz dla głodnego wilkołaka ,czy wampira.Propozycja dla tych,którzy obchodzą Halloween i nie tylko,bo wobec takiego przepisu nie można pozostać obojętnym.Zaproście do zabawy dzieci,które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki.Nawet jeśli coś się nie uda,a sos pomidorowy wypłynie(...)podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu!Składniki na 12 kości:380 g mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże,nastepnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem,powoli wyrabiać ciasto hakiem.W miedzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać około 8 minut do uzyskania gładkiego,lśniacego ciasta.Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościwyrośnięte ciasto wyłożyć na blat(...)powtórnie zagnieść.Podsypać blat mąką i wywałkować ciasto na prostokąt 25-30 cm x 60 cmrozpuścić masło,a cukier wymieszać z cynamonemrozwałkowane ciasto posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem z cynamonem.Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki.Kazdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np.rączką drewnianej łyżki,żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować .No i się nie zawiodłam , było warto.Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica(...)masło rozpuścić podgrzewając . Dodać przyprawę i ziemniaki. Całość zmiksować na jednolita masę .WystudzićDo miski wsypać mąkę (3,5 szklanki ) , sodę i wbić jajko . Dodać masę miodową i zagnieść ciasto , dosypując ewentualnie gdyby ciasto było za luźne pozostałą część mąki.Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko )Wykrawać wybrane kształty .Układać na blaszce
Malinowa Kawiarenkaczasie ostatniego pobytu u Rodzinki udało mi się dogrzebać do jednego z przepisów, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją młodością. Jest to Stefanka, pyszne ciasto z kaszy manny. W tamtych – zamierzchłych – czasach na popularność tego ciasta najbardziej miała wpływ dostępność składników, bo wiadomo, że wtedy za wiele nie można było kupić… Dla większości młodych ludzi(...)wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką. Smacznego Post Stefanka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plnadzienia, wykorzystując to, co miałam akurat w lodówce… ale chlebki bardzo nam smakowały więc na pewno przepis na gutap jeszcze nie raz wykorzystam. Chlebki nadziewane gutap – składniki:Ciasto:1/2 łyżeczki soli150 ml ciepłej wody1 łyżka oliwy z oliwek250 g mąki pszennejFarsz:2 piersi z kurczaka300 g mrożonego szpinaku1-2 ząbki czosnku1 cebulakawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę(...)zdążył się rozmrozić więc trzymałam go na patelni dłużej ale na bardzo małym ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy
UgotujmyTo.plzaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe:2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki)800 g mąki pszennej typ 550400 g mąki pszennej razowej1,5 łyżki solicały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie)2 duże(...)pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia
UgotujmyTo.plmąki1/3 szklanki wodyDo zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 10-12 godzin. Składniki na ciasto właściwe:cały zaczyn j.w.1 łyżeczka cukru250g wody300g mąki pszennej typ 550100g mąki żytniej1,5 łyżki soli1/2 szklanki suchego makuDo miski z zaczynem dodajemy resztę składników i mieszamy aż ciasto będzie(...)gładkie.Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto urośnie do górnej krawędzi keksówki – około 10 -12 godzin). Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy bochenek z formy i zapiekamy dodatkowo 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.Smacznego Post Chleb z makiem pojawił się
UgotujmyTo.plwina zakwasu, bo dokarmiłam go trzykrotnie zanim nastawiłam zaczyn…. Wyrabiałam też -tak mi się wydaje – wystarczająco długo…. Dodatkowo po tak długim wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się(...)formowania ciasta.1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również. 2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu.3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10-15 minut. Jeśli dodajemy oliwki i suszone pomidory to na tym etapie łączymy je z ciastem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny. 4. W czasie tych
UgotujmyTo.plotręby lub płatki owsiane do wysypania na dnie garnkaDo miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Dodać letnią wodę i dobrze wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Na 40 minut przed końcem wyrastania należy do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny(...)litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony mąką blat, uformować okrągły bochenek – w tym momencie można go również naciąć . Nagrzany garnek wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – z piekarnika i wysypać na jego dno otręby lub płatki owsiane i przełożyć do niego ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut
UgotujmyTo.plGozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna(...)przesianą mąką, ciepłą wodą i resztą ciepłego mleka. Zmiksowałam aż składniki połączyły się w kulę a następnie dodałam 1 łyżeczkę soli i dalej miksowałam około 5-6 minut, aż ciasto zrobiło się gładkie, jednolite i nie kleiło się do rąk.Ciasto przełożyłam do wysmarowanej olejem miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny
UgotujmyTo.plSkładniki na około 24 pralinki: 200 g czekolady mlecznej 70 g wiórków kokosowych 40 ml śmietany kremówki25 g cukru pudru 25 g masła kilka kropli aromatu
Świat Ciastablogu pojawia się pierwszy przepis świąteczny! Dziś startujemy ze świątecznymi piernikami :) ale zapewniam, że przepisów będzie więcej!Na początku powiem Wam tylko, dlaczego tyle zwlekałam. Rękaw do dekorowania ciast, cukier puder, folię i dodatki do dekorowania prezentów (jak i same prezenty w 90%) są już zakupione od dawna! Mieszkanie ustrojone równo z 1 grudnia :) jednak brakowało mi foremek(...)strony, która, z tego co zauważyłam jest ostatnio popularna wśród innych blogów :) uwierzcie mi, cała tajemnica tkwi w idealnym (!) odmierzeniu składników. Trzymajcie się danych, a obiecuję Wam, że ciasto nie będzie się kleiło :)Jako, że tu we Francji trudno również o przyprawę do piernika czy grzańca (eh), trochę zmodyfikowałam przepis :) Składniki (wyszło mi ok. 55 pierników)1/4 szklanki miodu
Kitchens Alphabet