przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:347/934)

Piecuchy (Calzone) 280

jednej z restauracji w naszym mieście widnieją pod nazwą piecuchy, równie dobrze można je nazwać calzone. Cienkie ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem. Tradycyjne calzone mają kształt pieroga, piecuchy zaś mają łączenie u góry, dzięki czemu przy pieczeniu można mieć pewność, że się nie rozkleją, nawet pod wpływem sosu. Wszyscy w domu bardzo je lubimy, dlatego postanowiłam wykonać takie(...)pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne! Składniki: Ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej typ 650; – 200 ml mleka; – 30 g drożdży; – 1 łyżka cukru; – 1 łyżeczka soli; – 5 łyżek oleju Wykonanie: Zrobić

dom-agi.pl
PIZZA Z SALAMI 187

wsypać cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3  łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrośnięcia. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na  okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Na pizze wykładam połowę mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami,  z niektórych(...)pokrojonych na połówki zwijam ruloniki i tak układam na cieście.Obsypuję pokrojoną  w piórka cebulą i pokruszoną fetą. Zapiekam 10 minut w 170 st Tak samo postępujemy z drugą porcja ciasta

Z Majeczką w kuchni
Czekoladowe cake pops 123

Zachwycą małych i dużych gości. Świetnie wyglądają, pysznie smakują. Doskonały pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta. Takie bajaderki na patyczkach ;) Nieskomplikowane, dosyć szybkie do zrobienia :) Polecam! Składniki: 400 g suchego ciasta czekoladowego 120 g kremowego serka 50 g nutelli 2-3 łyżki kwaśnego dżemu + 200 g czekolady 1 łyżka oleju kolorowa posypka Serek połączyć z nutellą i dżemem. Odłożyć. Ciasto drobno(...)rozkruszyć, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut. Ciasto wyjąć. Za pomocą łyżki do lodów uformować równe kulki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w zamrażalniku przez następne 15 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę oleju, połączyć. Przygotować patyczki. Końcówki patyczków

Domowa cukiernia Ewy
Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami, Niebieskie migdały 192

Niebo w gębie, a do tego bardzo efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać do kremu trochę soku z cytryny (lub skropić ciasto sokiem przed podaniem), bo wychodzi ono bardzo słodkie. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki(...)łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu ok. 2 szklanki malin Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.  Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Niebieskie migdały  (3 maja) serwują pyszną kawę i lody, ciasta pewnie też (choć nie potwierdzę

Qlinarnie i Qlinarnie
Bułeczki owsiane 186

suchych drożdży -0,5 łyżeczki cukru -1 łyżeczka soli -1 jajko -3 łyżki roztopionego masła -0,5 szklanki płatków owsianych Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy

KasiekGotuje
Sernik kokosowy z śliwkami 186

już go odcedziłam zmieliłam i zrobiłam z niego sernik ha! Jestem z tego powodu bardzo dumna gdyż bardzo mi leżało na sercu, że nie mogę upiec swojego ulubionego ciasta. A wiecie co to dla was oznacza, taki udany test próbny? Szykujcie się na zmasowany atak przepisów na sernik, muszę nadrobić ponad roczne zaległości.  Składniki na tortownicę o średnicy(...)przynajmniej godzinę. Ja stosuję zasadę, że przez pierwsze półgodziny piekę sam spód w temp 150 stopni a później sama górę w tej samej temperaturze, dzięki temu mam dokładnie wypieczone ciasto. ( wiem, że sernik jest "'ciężkim ciastem" i czasami lubi się nie dopiec dlatego jeśli macie również z tym problem, spróbujcie mojego pomysłu, może też wam pomoże) Gdy ciasto ostygnie można

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zajączki drożdżowe 157

mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki.   Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe.  Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch(...)głową za pomocą roztrzepanego jajka. Kawałek ciasta cienko rozwałkować złożyć na pół i pokroić na 18 cienki pasków i tak powstały uszy. Za pomocą wykałaczki wcisnąć je delikatnie w głowę zajączka. Z reszty ciasta zrobić 9 małych kulek i przykleić za pomocą jajka z tyłu zajączka i tak powstał ogonek. Zajączki posmarować jajkiem i piec około 20 min w 180C

Amatorka kuchenna
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 116

ciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę.  Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz ze szpinaku a na samym

Jadło i czytadło
Domowe tortille ze smalczykiem 134

plastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając i zagniatając ciasto ręką. Dokładnie wyrobić ciasto na gładko i uformować kulę. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.   Następnie ciasto posypać mąką,  podzielić(...)równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się brązowe pęcherzyki. Po usmażeniu tortille smarujemy cienko smalczykiem roślinnym, który

Jadło i czytadło
Pierożnica - kuchenny gadżet do pierogów 189

sprawnego przygotowania pierogów. Wadą mojej pierożnicy jest to, że nie można włożyć zbyt dużo farszu, ale może była to moja wina, gdyż miałam zbyt twarde i mało elastyczne ciasto. Pierogi z pierożnicy z założenia miało robić się szybciej, bo za jednym przewałkowaniem wychodzi 14 sztuk. I tak jest, jednakże nieźle trzeba się nawałkować aby przerwać ciasto na odrębne pierożki(...)być może była to wina, jak już wspomniałam, mego zbyt twardego ciasta. Póki co, pierożnicy wystawiam czwórkę i będę się starała bardziej do nie przekonać, wykonując w przyszłości lepsze ciasto

Jadło i czytadło
Kokosowy tort smietanowy 197

ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei po żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i miseczki, i po łyżce dosypujemy do ciasta, ja to robiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, ale można wymieszać ją łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto(...)wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160 st. C ok. 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika. Z wysokości około pół metra upuszczamy je (w formie) na podłogę a następnie odstawiamy do uchylonego piekarnika. Całkowicie studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony. Przekrawamy ciasto na 3 - 4 blaty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu 177

Rewelacyjne, jednakże pracochłonne kotleciki z kurczaka, otulone ciastem na bazie bulionu z dodatkiem warzyw i serka. Tradycyjny przysmak z kuchni brazylijskiej w mojej wersji. 2 filety z piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 kostki rosołowe Pieprz 5 szklanek wody 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex(...)kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka, odmierzamy do osobnego garnka 3 szklanki powstałego bulionu, gotujemy. Wsypujemy mąkę i czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto musi odchodzić od ścianek garnka). Odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy na drobne kawałki, warzywa smażymy na patelni do miękkości. Łączymy ze sobą i dodajemy keczup. Gdy ciasto już przestygnie wbijamy

VioletoweKucharzenie
Zupa ziemniaczana z parówkami 544

Już raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na

Kuchnia Pełna Pasji
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 184

następnego dnia, ale nawet co zdarzy się za godzinę. Najlepszy na to sposób - zawinąć się w koc na kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś(...)suchego patyczka. Wystudzić w formie. Smacznego! Niecierpliwie czekam na wiosnę. Dłuższe dni dodają mi skrzydeł, a że pogoda jeszcze niezbyt sprzyja dłuższym spacerom, planuję wielkanocne menu. Jest tyle różnych ciast, tyle przepisów, a tak mało czasu... Interesują Was może jakieś konkretne przepisy? Albo macie jakieś sprawdzone pyszności? Bo już zawrotów głowy dostaję, a nic konkretnego wymyślić nie mogę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielona pizza 167

paczka szpinaku 1-2 ząbki czosnku kilka łyżek mascarpone ser żółty mały kawałek brokuła 2 nieduże cebule ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty) przyprawa do pizzy sól pieprz ciasto 1 szkl wody (ciepłej, ale nie gorącej) 0,5 kostki drożdży 3 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek listonic_name = "Zielona pizza (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme(...)podgrzać, rozpuścić w niej drożdże, wsypać łyżkę cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki włożyć do dużej miski. Kiedy zaczyn wyrośnie, wlać go, wymieszać wszystko łyżką i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kulki. Rozwałkować. Wyjdzie nam 2 blachy pizzy. Krok 2 Na cieście rozprowadzić ketchup. Pokroić cebulę w piórka i posypać nią ciasto. Następnie bierzemy umyty szpinak na patelnię

CoolinarniePL