posiadacie go na działce, polecam to pyszne zestawienie słodkich truskawek właśnie z kwaśnym rabarbarem i budyniem . Babeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam. Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 80 g masła 120 g drobnego cukru(...)połączyć. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wymieszać. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć rabarbar i zalać budyniem. Na budyniu ułożyć połowę pokrojonych truskawek. Babeczki wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180ºC i piec przez około
Gosia gotujetaką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki: ciasto kruche: 2 jajka 150g margaryny 300g mąki szczypta soli(...)sól morska pieprz cytrynowy 3 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek
Amatorka kuchennaPrzepis na te babeczki jest uniwersalny , można je serwować z rozmaitymi nadzieniami lub kremami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem owoców :) Babeczka to w języku angielskim cupcake czyli ciasto z filiżanki . Istnieją dwie teorie pochodzenia tego określenia Jedna z nich mówi że wzięło się od filiżanek w których pieczono te pyszności.Druga mówi że pochodzi od ilości składników z przepisu który(...)proszkiem . W drugiej misce na małych obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaj jajka i cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj . Stopniowo dodawaj mąkę i mleko miksując ciasto na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Nakładaj ciasto do polowy wysokości papilotki lub foremki na babeczki w środek ciasta włóż pokrojone kosteczki mango. Piecz w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliczekolady białej, mlecznej i gorzkiej w dowolnych proporcjach W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę i sól. Olej, miód, jajko i banana ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać nieco więcej mąki.Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby: Kulkę ciasta wkładamy(...)lodówki, po tym czasie wyjmujemy, nabieramy łyżką i formujemy okrągłe kształty. Ciasto formujemy w wałek o średnicy ok. 5 cm i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy ostrym nożem na plasterki o szerokości 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Chocolate Muffin Blogłyżki masła 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki muesli W misce umieścić wszystkie składniki. Wyrobić ręcznie, rozcierając składniki tworząc swego rodzaju posypkę. Umieścić w lodówce na czas przygotowania muffinek. Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 jajka Dodatkowo(...)tabliczki czekolady, każda kostka przekrojona na pół Przygotować ciasto - w jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek. W innej zmiksować olej, jajka i mleko. Składniki mokre wlać do suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Do silikonowych foremek lub papilotek ułożonych w formie wlać po 1 łyżce ciasta. Położyć pół kostki czekolady i przylać resztą ciasta. Posypać kruszonką
Chocolate Muffin Blogostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować. Wybrałyśmy przepis na delikatne maślane ciasto, udało się znakomicie. Z 8 biedronek do ozdabiania wytrwało tylko 6 (zadbał o to mój straszy syn :)) Po ozdobieniu wyglądały wspaniale, a smakowały jeszcze lepiej. Na przyjęciu zrobiły prawdziwą(...)razem muszę zrobić co najmniej dwa razy więcej :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 5 minut + 15-20 pieczenia + 15 ozdabianie Składniki: Na ciasto: 130g masła ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Łyżeczka proszku do pieczenia Na ozdobienie: 100g czekolady białej ( tabliczka) 50g czekolady gorzkiej
Kolizje Smakówpapryką. Nie solimy ! dodaliśmy dużo sera, który jest słony :) Farsz jest gotowy. Jeśli wyjdzie wam nieco rzadki, bo np. za słabo odparowaliście szpinak, to dodajcie bułki tartej lub otrębów. Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde(...)będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać małą szklanką kółka (średnica ok. 6 cm). Ciasto nadziewamy farszem i sklejamy jak klasyczne uszka. Chyba, że wymyślicie inaczej :) Przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, mieszamy od czasu do czasu i po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 min. Wyławiamy na talerze i po chwili dobrze jest odlać wodę
vegetaniejaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch. Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób) Składniki na ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju kurkuma Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodać łyżeczkę kurkumy. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto(...)średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić w kwadraty ok. 4-5 cm. Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica
vegetaniezeszklił i dodajemy do farszu. Teraz dodajemy żółtko, płatki owsiane oraz przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka pszenna) gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę(...)zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym składać w trójkąty i docisnąć krawędzie widelcem. Będą ładnie wyglądać. Sos: 300 ml musu jabłkowego 100 ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżeczka pasty tandoori 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek 1/2 łyżeczki tartego imbiru Możecie przygotować mus jabłkowy sami
vegetanietrochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło. Ja posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką- hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy na babę jaką macie , ale pamiętać(...)ciasto rośnie więc musi być większa...i odstawić ponownie. Będzie rosło. Nagrzać piekranik do 170-180 stopni i piec okolo 35-40 minut, do suchego patyczka. Nie pieczcie dlużej bo baba ma być wilgotna a nie sucha! Po upieczeniu wyciągnąć i trzymac w formie jeszcze 10 minut, następnie odwrócić i „wysypać”babę. Przestudzić na kilkakrotnie złożonej ścireczce kuchennej
Z Kuchni Do Kuchnikolan w strupach,gatków z łatką na łacie... Kiedy byłam mała i jezdziłam na wieś do babci, a mama robiła pierogi bądz po prostu makaron lub chleb, podkradaliśmy kawałki ciasta ...i kładliśmy na blasze pieca chlebowego, u babci w kuchni. Powstawał tzw. podpłomyk,wychopień,wychopieniek. Jakież to było dobre . Prymitywny wypiek tak zapadł mi w pamięć , że sobie(...)przypomniałam...wczoraj,patrząc na folkowy wzór mojego wałka. Zagniotłam ekspresowo ciasto jak na pierogi .Przepis na idealne pierogi znajdziecie TUTAJ Uprzednio nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Rozwałkowałam ciasto jak na pierogi zwykłym wałkiem, by następnie przejechać kurpiowskim wałeczkiem STODOLA po wierzchu, tak by powstał wzór. Wykroiłam „ciasteczka”, przełożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Obiniżyłam temperaturę
Z Kuchni Do Kuchniszykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące(...)wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i orzechami. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Jajko roztrzepać, wymieszać z kremówką i ekstraktem. Dodać do mąki z masłem, zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę i dokładnie rozprowadzić ją w cieście. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłoni na koło o grubości 1-1,5 cm. Pokroić nożem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepostaci uroczych różyczek to propozycja idealna na przyjęcia okolicznościowe, romantyczne kolacje, a także chrzciny, komunie a nawet przyjęcia weselne gdzie również nie powstydzą się swoim wyglądem. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka(...)odrobina soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika czerwonego lub różowego Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy
Słodka Strona150g warzyw z rosołu, bez marchewki - pieprz ziołowy, ostra papryka Wykonanie: Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy(...)smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plUwielbiam pierogi w ich pierwotnej gotowanej wersji, a później, gdy zostaje ich nadmiar, to odsmażane. Ostatnio natknęłam się na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam dziś wypróbować ten przepis w ramach obiadu. Na szczęście mocno przyprawiłam farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy(...)twarogu; - cebula; - natka pietruszki; - sól, czarny pieprz, mielona ostra papryka; – 2 jajka; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli, olej, zagniatać dodając powoli wody. Odstawić ciasto na około 1 godz. W tym czasie pokroić drobno cebulę i pieczarki w kawałki, podsmażyć na oleju, przyprawić mocno solą, pieprzem i papryką mieloną. Gdy wystygnie dodać rozgnieciony twaróg, posiekaną
dom-agi.pl