opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć(...)kostkę ser gorgonzola oraz gruszki, posypać tymiankiem. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówskładniki: 1500 g czarnej porzeczki 600 g cukru 250 ml wody wykonanie: Owoce płuczemy a następnie rozmiażdżamy. Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 min. Następnie
Domowy Smak Jedzeniaszklanką gorącego mleka. Dawniej, bardzo często kupowałam takie w pobliskiej piekarni i muszę przyznać, że domowe nie odstają od nich ;D Polecam! Składniki:(na około 6-8 bułeczek) Ciasto: 40 g miękkiego masła 1/2 szkl. letniego mleka 10 g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 250 g mąki pszennej 80 g. posiekanej mlecznej/ gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych(...)mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 20 minut) 2. Następnie dodać resztę składników (oprócz czekolady) i wyrabiać do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając posiekaną czekoladę/ groszki czekoladowe. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: Ciasto francuskie Boczek w plasterkach Białko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni, poukładać na nim plasterki boczku. Pociąć ciasto z boczkiem w paski. Następnie poskręcać i posmarować białkiem. Piec w temperaturze ok. 180*C do momentu, kiedy ciasto ładnie się zarumieni a boczek ładnie upiecze. Paluszki idealnie sprawdzają się na imprezie
The Sweet Damselplanowałam zrobić tartę. W piątek poszłam na zakupy, przygotowałam wszystko i zabrałam się do pracy :) Efekt końcowy bardzo zadowalający :) Równie pysznie smakowała odgrzana następnego dnia. Gorąco polecam :) Składniki na ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko woda Sól Farsz: Szpinak (użyłam 1 opakowanie mrożonego) 1 łyżka masła Pierś z kurczaka Papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie(...)łyżki śmietany Sól i pieprz Garść startego żółtego sera Opcjonalnie: Ser feta Kilka pieczarek czarne oliwki Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i szczyptę soli. Pomału ugniatać ciasto, dodając troszeczkę wody (ok. 2-3 łyżki). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę. Następnie rozwałkować i ułożyć na formie. Podziurkować ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika
The Sweet DamselSkładniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru Dodatki: mozzarella kilka pieczarek salami czarne oliwki cebula Wykonanie: W 60 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na ok 15 minut(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Na środku zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn, oliwę i resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Sos pomidorowy: 1/2 pomidorów z puszki 1 łyżka oliwy z oliwek suszone
The Sweet Damselpłaskiej powierzchni. Posiada rozrysowane miarki do odmierzania równych porcji oraz okręgi do zrobienia idealnej pizzy lub spodu do tarty. Na mnie bardzo duże wrażenie zrobiło to, że podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę podsypywać ciasta mąką :) Bez problemu można rozwałkować na niej ciasto, ponieważ stolnica się(...)przesuwa. Łatwo się ją czyści i szybko schnie. Jeżeli będziemy o nią dbać na pewno posłuży nam przez lata. Przepis na ciasto drożdżowe z borówkami znajdziecie Tutaj
The Sweet DamselJest i on! Szczerze mówiąc, nigdy nie rozumiałam fenomenu tego ciasta :) Spód czekoladowy - okej. banany w cieście - ostatecznie mogą być, ale po co przykrywać je tłustą bitą śmietaną i posypywać okruszkami ciasta? Do tego wszystkiego jeszcze ten kształt, który uniemożliwia ukrojenie ładnych, estetycznych kawałków... Samo połączenie banan-czekolada jest bardzo trafione, ale taki deser musi być dobrze przemyślany :) Moja wersja(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogClafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę(...)stopni C. Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie. Cukier puder i waniliowy miksujemy z mąką, jajkami i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na owoce. Pieczemy około 20 minut do zarumieniania. Serwujemy jeszcze letnie pospane cukrem pudrem
Pyry na Gaztrochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj przepis podstawowy ), więc postanowiłam go przerobić na wersję sezonową i to był strzał w dziesiątkę! Ciacho wyszło(...)Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami dno i boki formy. Warstwa jasna: W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły
Domowa Cookierenka Agiskładniki na placki: 500 g młodej cukinii, obranej ok. 300 g mąki 3 jajka 300 g sera białego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz tłuszcz
Domowy Smak JedzeniaKompot agrestowy choć nie ma zbyt wielu zwolenników, to u mnie idealnie sprawdza się jako dodatek do ciast, szczególnie jednego, a mianowicie kruszonu (skubańca). I choć nie jest to ciasto, które bywa bardzo często, to dwa razy do roku być musi obowiązkowo. Zawsze ratowałam się kupnym kompotem agrestowym, w tym roku postanowiłam to zmienić. Po pierwsze, że kupny bardzo drogi(...)drugie jest z dodatkiem cukru, którego unikamy... Skoro ciasto przygotowuję na mące orkiszowej, z dodatkiem ksylitolu, (tylko beza jest z cukrem trzcinowym), to i owoce będą już od teraz w zdrowszej wersji. No i może wreszcie moja wersja kruszonu doczeka się opublikowania, bo już miałam kilka podejść i jakoś tak zawsze pojawiało się coś innego... Obiecuję poprawę, bo ten przepis
Smaczne Zdrowelepszego niż pierogi które sama zrobisz . Moje zawsze są większe niż u innych bo takie lubimy ja i moja rodzina . Swojskie większe i smaczne. Składniki na ciasto pierogowe: mąka pszenna typ 500 -500 g margaryna 100 g woda gorąca 300 ml sól 1 łyżeczka Dodatkowo: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklanka Wykonanie prażonego jabłuszka : Jabłka(...)Wiśnią i żurawiną 2 szt Wykonanie sosu owocowo serowego : Do pojemnika wkładamy truskawki oraz serek z wiśnią i żurawiną , miksujemy . Po zmiksowaniu powstaje sos . Wykonanie ciasta pierogowego : Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę . Dodajemy gorąca wodę . Rozpuszczamy margarynę i wlewamy do pozostałych składników dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo
Różowa kuchnia