przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:336/934)

Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 165

Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając. Następnie zalewamy wodą, wsypujemy(...)większej saszetki i od zawrzenia gotujemy przez około 12 minut, na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Pod koniec gotowania, wsypujemy zawartość węższej saszetki i jeszcze raz mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kształty jakie uznajemy za potrzebne. W moim przypadku są to łabędzie, wieża Eiffla i ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki

Smakowy Raj
Kebab z kurczaka w wersji domowej 200

miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi(...)swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet

Smakowy Raj
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 149

typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco polecam :) Składniki: ½ kg mąki (ok. 3 szklanki) 1 szklanka letniego mleka(...)wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy łyżką

Smakowy Raj
Kartacze – kluski tarte z mięsem 282

mąki i sól wyrabiamy razem na jednolitą masę. Ilość mąki pszennej zależy od rodzaju ziemniaków, więc na początek dodajemy około 4 łyżek, a później w razie potrzeby dosypujemy więcej. Ciasto ma być miękkie, ale ważne by nie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto na kluski formujemy w jeden duży i niezbyt długi wałek, z którego kolejno ukrawamy na dłoń niewielkie(...)plastry lub urywamy po kawałku i spłaszczamy. Następnie na ciasto nakładamy farsz i dobrze zlepiając ciasto formujemy okrągłe lub podłużne kluski. Po uformowaniu najlepiej od razu je ugotować lub chociaż podgotować, by pyzy nie sczerniały. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, gdy się zagotuje pojedynczo wkładamy kartacze (ważne by woda nie przestawała wrzeć). Kartacze gotujemy na wolnym ogniu

Smakowy Raj
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 257

miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu(...)podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut

Smakowy Raj
Kruche babeczki z dżemem dyniowym i jagodami! 221

spiżarka pełna dżemów mojej roboty. Postanowiłam to wykorzystać.  I tak powstały babeczki z nadzieniem z dżemu dyniowego z dodatkiem mango, i jagodami (ja użyłam mrożonych). SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO NA BABECZKI : -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 120 g cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko(...)schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylep foremki. Nałóż dżemem ( ja użyłam dżemu robionego przez mnie samodzielnie z dyni i mango) i jagody. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy całkowicie! Posypujemy cukrem pudrem! Kto chętny? ;-))) Pięknego Dnia! Cmooooooook

SMYKWKUCHNI
Malinowy sernik i owoce leśne 188

Pierwszy raz piekłam ciasto w nocy. Do tego, pierwszy raz robiłam ciasto przy świecach. Nie planowałam "romantycznie, przy świecach i winie", ale mała awaria światła w kuchni rzuciła mi wyzwanie - trzeba robić  sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Beż żadnej grudki, z idealnym spodem, mam dla Was malinowy(...)wymieszać. Przelać masę serową na spód ciasteczkowy i piec w temp. 190 stopni 20 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 min. Studzić ciasto w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.  Kiedy już ostygnie, włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.  Na drugi dzień rozpuścić czekoladę, polać nią ciasto z góry, dodatkowo można przyozdobić

pink envelope
Dolnośląska Skandynawia 174

niej tutaj ). Dziś można je dostać w wielu miejscach. Oczywiście zawsze chciałam zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki(...)przygotowujemy nadzienie- płatki ucieramy z cukrem i kwaskiem aż się rozdrobnią, dodajemy miękkie masło i palcami wrabiamy je w różany cukier. Taki róż to chyba każdy lubi:)  Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy jeszcze chwilę i rozwałkujemy na duży prostokąt. Im cieniej rozwałkujemy tym mniejsze będą bułeczki. Ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę (od strony krótszego boku). Tak otrzymany rulon

les mirabelles
Kosiarz 250

dodawać do kawusi! ok. 250 ml kwiatów akacji ok. 250g cukru ok. 500 ml wody Pierwszy smakołyk to syrop. Zrobiłam go dlatego, że zerwałam dość dużo kwiatków akacji na ciasto i nie miałam czasu go upiec. Zalałam więc kwiaty wodą, dosypałam cukru i zostawiłam w garnku na noc. Następnego dnia zagotowałam go, odcedziłam i wlałam gorący do słoiczków. Proporcje były(...)KWIATAMI AKACJI 2 jajka 2 łyżeczki cukru 200g mąki 250ml mleka jak najwięcej gałązek kwiatów akacji (my mieliśmy litrową miskę) olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowujemy ciasto naleśnikowe mieszając jajka, cukier, mąkę i mleko. Konsystencją powinno przypominać śmietanę. Nasze ciasto było dość gęste, więc mocno oblepiło kwiatki, następnym razem zrobimy chyba trochę rzadsze, żeby placki były bardziej chrupiące

les mirabelles
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 142

nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje do jesiennego deszczowego(...)oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon. Do zmiksowanej mieszanki dodajemy na zmianę suche składniki i masę brzoskwiniową- cały czas miksując do otrzymania jednolitej masy. Ciasto pieczemy około 60min, do momentu kiedy dźgulec wbity w ciasto nie jest suchy. Po upieczeniu chłodzimy 10min w formie, po czym wyjmujemy z formy i studzimy poza nią. Ciepłe ciasto

les mirabelles
Kasztany, kasztany... 150

Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mieszamy oddzielnie mokre składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany 18% jeśli jest mocno za gęste. Do form na muffiny wkładamy po łyżeczce ciasta, następnie trochę konfitury (u mnie około trzech mirabelkowych(...)połóweczek) i przykrywamy ciastem. Foremki powinny być prawie pełne. Pieczemy 25 minut. Ciasta starcza na około osiemnaście średniej wielkości muffinów. A potem robimy sobie kawę, włączamy refleksyjną jesienną piosenkę i jemy, udając że już nic dziś nie trzeba robić. A skoro o jesiennych piosenkach mowa- mnie uczepił się ten piękny utwór. Śpiewałam go (na swój wyjątkowy sposób oczywiście) w kółko

les mirabelles
Moja wielka, grecka jesień 165

kolejka nomz też jest spora. A blogerka zamiast pisać przysypia. Skoro w końcu odzyskałam na chwilę przytomność, proponuję coś słodkiego- do wieczornej herbaty i książki jak znalazł. Idea ciasta pochodzi z tegorocznych wakacji. Kiedy zwiedzaliśmy Kerkyrę, znaleźliśmy maleńką cukierenkę z dala od uczęszczanych szlaków. Początkowo mieliśmy tam tylko kupić wodę, bo było bardzo gorąco (ech...), ale ciasto przemówiło(...)wzięliśmy po kawałku (główne zdjęcie posta to właśnie to cias to). Cukiernia była tam gdzie biały szyld.  Nie jest to typowo grecki smakołyk z ciastem filo, bakaliami i miodem- ich też próbowaliśmy i były przepyszne (szczególnie kataifi). To jest coś co później znalazłam pod nazwą ciasta mozaikowego albo po prostu bloku czekoladowego (korzystałam głównie z tego przepisu). Proste, smaczne

les mirabelles
Bułeczki z fiołkową nutą 154

wyrośnięte brioszki są warte takiego zachodu. ale w moim wiecznym niedoczasie ciężko się do tego zmobilizować. Te bułeczki (zainspirowane tym przepisem ) za to rosną grzecznie i szybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym(...)mąki i pięcioma łyżkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Fiołkom odrywamy płatki. Po 30 minutach do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka, masło i konfiturę fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny

les mirabelles
Jedzenie na pocieszenie 184

jedynie dobrego ciacha, ciepłości w stopy i gorącej kawy. A ponieważ ciacha nie było, zaszła improwizacja i powstała tarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ   1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody(...)Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Teflonową tortownicę wykładamy ciastem (można wcześniej natłuścić, ja zapomniałam i też wyszło:P) i gęsto nakłuwamy je widelcem.   Brzeg musi być dość wysoki, żeby nadzienie się nie wylało. Banany kroimy w plasterki i układamy na cieście. Śmietankę łączymy z jajkiem na gładką masę, dodajemy powidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany

les mirabelles
Wielkomiejskie śniadanie na dalekiej północy 145

twarożek śmietankowy wędzony łosoś w plastrach kiełki kilka liści krwiściągu i szczypiorku Do dużej miski wsypujemy mąkę, pół łyżeczki cukru, sól i drożdże. Dodajemy wodę i wyrabiamy na gładkie ciasto, które odchodzi od rąk (...). Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość (minimum 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 bułeczek. Kulki ciasta kładziemy na stole i omocząnym palcem robimy dziurkę(...)litry wody z drugą połówką łyżeczki cukru a piekarnik nastawiamy na 200*C. Na wrzącą wodę kładziemy ostrożnie bajgle- nam to słabo szło, bo nie posypałam mąką pod ciastem. W rezultacie musiałam uformować bułki od nowa. A nasz związek w tej dramatycznej chwili przez chwilę wisiał na włosku...:) Osuszone bajgle kładziemy na wyłożonej papierem blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem

les mirabelles