Tarta z łososiem i brokułami... Tak dla odmiany... tarta wytrawna... Tarta z łososiem i brokułami. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko Farsz: 200 g łososia wędzonego 1/2 cebuli pół ząbka czosnku 150 g sera ementaler 1/2 brokuła 1 szklanka słodkiej śmietany 12 % 4 jajka 1 pęczek szczypiorku pieprz Składniki(...)ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto, zwijamy na wałek i odwijamy na formę do tarty. Brzegi wystające z blachy odcinamy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Łososia kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i jajkami. Szczypiorek siekamy. Brokuły odcinamy na małe
Pelusiowa KuchniaPołączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje. Składniki: ciasto: 300 g mąki 150 g masła szczypta soli 1 jajko nadzienie: 50 g masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 200 g sera pleśniowego np. niebieski lazur 2 - 4 gruszki płatki migdałowe pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Wszystkie(...)składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ser pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez moment. Następnie dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową i gotować aż sos zgęstnieje. Sos ściągnąć z ognia, dodać ser i mieszać aż się
Mama Gotujecukier, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do dołka w mące i delikatnie mieszamy z mąką robiąc zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Teraz dodajemy jajko i sól , wyrabiamy ciasto . W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy pokrojone drobno masło. Teraz już tylko zagniatamy rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie
Różowa kuchniaDawno nie było parówek w cieście drożdżowym..część zrobiłam tradycyjnie tylko parówka w środku, a do tego sosik do wyboru.. .remulada lub sos barbecue ..a część też z parówką, ale ciasto posmarowałam sosem barbecue , posypałam serem żółtym i dopiero położyłam parówkę.. 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyzki oleju 1 jajko(...)żółty sos barbecue remulada Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko .Pokroić w paseczki ok 2-3 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.[ewentualnie posmarować ciasto sosem, posypać startym serem żółtym , położyć parówkę i owinąć
Moje domowe kucharzenielekko ciągnąca. Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie powinno mocno opaść. Krokant migdałowy: 50 g migdałów(...)stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut często mieszając, aż migdały się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zosawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowy krokant wysypujemy na upieczony i wystudzony spód ciasta lekko dociskająć go dłonią. Mus czekoladowy: 100 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g gorzkiej czekolady 3 jaja (oddzielnie żółtka i białka) 1 łyżka kakao naturalnego pół szklanki drobnego cukru
Zawsze głodna!Zerwałam dzisiaj z krzaczków ostatnie papryki, żeby je wykorzystać znalazłam w zeszycie przepis na paprykę w przecierze pomidorowym tak dawno jej nie robiłam a jest pyszna
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżek cukru , 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę , dodać rozczyn i wyrobić ciasto , następnie dodać mięciutkie masło i chwilę zagniatać , na końcu dodać startą dynię i jeszcze raz wyrobić. Jeśli ciasto wyda Wam się jeszcze klejące dodajcie więcej mąki , wszystko zależy jaką dacie(...)dynię czy soczystą czy bardziej suchą. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia . Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę , następnie zrobić wałek i odcinać około 3,4 cm kawałki , następnie formujemy w kształcie pączka i rozpłaszczamy , nakładamy po 1, 2 łyżeczki powideł i dobrze zlepiamy . Białą grubą nić do zawijania mięsa moczymy w oliwie i delikatnie obwiązujemy
Sama słodycz i szczypta chiliChrupiące koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem z wędliny, sera camembert, oliwek i pomidorków posypane żółtym serem to znakomita przekąski na domowe przyjęcia, szybkie w przygotowaniu przystawki, świetny pomysł na kolację. składniki na 15 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego 20 dag wędliny w plastrach 120 g sera camembert 15-20 sztuk czarnych oliwek 15 sztuk pomidorków koktajlowych(...)sera żółtego przepis Plastry wędliny kroimy w kostkę, ser camembert na mniejsze kawałeczki a oliwki w plasterki, pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Na końcu ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i wycinamy z niego 15 jednakowych kwadratów. Wycięte kwadraty ciasta umieszczamy w formie na muffiny posmarowanej olejem, tworząc koszyczki a następnie w każdym koszyczku warstwowo układamy poszczególne składniki : pokrojoną wędlinę
Smakowite Daniajasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: garść szpinaku 250 g sera(...)wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Przygotować sos. Masło
Czerwień i błękitłyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania) 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 15 minut. Bułeczki najlepiej przechowywać odkryte wtedy najdłużej zachowują świeżość, część
Ze smakiem i z pasjąSkładniki : Na ciasto: 260 - 300 g mąki (1 1/2 szklanki) 125 g masła 1 płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki(...)Rozgrzewamy olej , dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy cebule Po chwili gdy cebulka się zeszkli dodajemy pieczarki Smażymy do złotego koloru - studzimy Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy i odstawiamy na chwile do lodówki ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia Obciążamy surową fasolą,surowym ryżem
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęskładniki: dowolna ilość świeżych pomidorów opcjonalnie: cukier, sól, pieprz do smaku wykonanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i przy pomocy
Domowy Smak Jedzeniaopakowanie ciasta francuskiego 3 dojrzałe figi 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola ) 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz listki bazylii Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Figi pokroić(...)dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówroboty :) Miały być polane czekoladą, ale okazało się że nie mam czekolady, więc zostały obsypane cukrem pudrem :) ale wyszły przepyszne... niedługo będą ponownie na moim stole :) Składniki: ciasto: 4 jajka, 125 g masła, 250 ml zimnej wody, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem: 2 budynie waniliowe Dr Oetker, 500 ml mleka, 200 g masła. Przygotowanie: ciasto(...)garnku gotujemy wodę i dodajemy masło, żeby się w niej roztopiło. Dodajemy szczyptę soli i szybkim ruchem wsypujemy mąkę. Ciasto mieszamy energicznie łyżką na małym ogniu, aż powstanie kulka. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (grzanie od dołu bez termoobiegu
Aga w kuchni