płaska łyżeczka soli (szklanka - 250 ml) Wykonanie: Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. Dolać wodę i energicznie pomieszać całość łyżką. Tak by składniki się połączyły - wystarczy dosłownie chwilka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Chlebek najlepiej piec we formie - ciasto jest dość rzadkie (ale dzięki temu osiągniemy delikatny chlebek). Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne posmarować oliwą i posypać(...)mąką. Ciasto pomieszać, uformować kulkę, spłaszczyć ją i włożyć do formy. Zostawić na godzinę do ponownego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (kuchenka gazowa) lub 200 stopni (kuchenka elektryczna). Na spód piekarnika wstawić małe naczynie żaroodporne z wodą (250 ml). Do rozgrzanego pieca włożyć chlebek. Piec przez 40 minut na piękny brązowy kolor. Warto bochenek naciąć
Poezja Smaków - blog kulinarnyniewielkie rozmiary pozwalają na spróbowanie innych przekąsek . 2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej 3/4 szklanki ciepłej wody 20 dkg świeżych drożdży sól, cukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać szklanką małe krążki. Przygotuj sos 1 opakowanie passaty pomidorowej łyżeczka soli zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyzka oliwy(...)oliwek bazylia + oregano szczypta płatków chilli ser parmezan Składniki sosu połącz ze sobą. Małą łyżeczką nakładaj na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadź. Piecz w 220 stopniach 15 minut. Przed końcem pieczenia posyp serem i podpiecz kilka chwil
AZgotuj!Herbata to jeden z najbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie. Wykazuje pobudzające działanie, ale odpowiednio przyrządzona potrafi również uspokajać, tonować i podnosić odporność na infekcje wirusowe (zwłaszcza
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadobrego! Przyszedł czas na ostatni w tym roku przepis. Cake pops to imprezowy przysmak dedykowany przede wszystkim najmłodszym. Ciasteczkowe lizaki w polewie czekoladowej przygotowuje się z pokruszonego, suchego ciasta połączonego z kremem. Z takiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis na cake pops z nutellą(...)wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone
Smakowity Blog KulinarnyBardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki
Świat Smakusmak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni. Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz: 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego(...)misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz
R'n'G KitchenPrzepis na nie dostałam wiele lat temu. I to była moja pierwsza przygoda z dojrzewającym ciastem. Warto je przygotować pod koniec listopada lub w okolicach mikołajek. Jeśli się zagapicie (mi się to zdarza, niestety), zróbcie dzień wcześniej - pierniki nie będą miały dodatkowego kwaskowatego posmaku, ale nadal będą smaczne :) Przechowując je w zamkniętym pojemniku, można się cieszyć ich smakiem nawet(...)intensywny, ale nadal nadawały się do jedzenia). Przepis zaczęłam z czasem dopasowywać do swoich smaków, więc z wersją oryginalną już niewiele ma do czynienia. Duży wpływ na zmianę ciasta miały warsztaty w Żywym Muzeum Piernika w Toruniu. Nie próbowałam jeszcze robić pierników według tamtejszego przepisu, ale może z czasem... Składniki : 20 dag mąki żytniej (daję razową) 60 dag mąki
Weekendy w domu i ogrodziednia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g(...)ciepłej masy i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Łączymy z zimną masą. Jajka lekko ubijamy i dodajemy do ciasta wraz z sodą rozpuszczoną w wodzie. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Gotowe ciasto wałkujemy
Kuchnia co dniabyły powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka(...)tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasiebie, tej siły, która płynie z Twojego serca, która Cię realizuje i daje niesamowitą satysfakcję. Pamiętaj, że wszystko co Cię spotyka ma sens. Nie trać cierpliwości. Składniki na ciasto: 370g mąki pszennej 250g masła w temperaturze pokojowej 370g cukru pudru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)pieczenia. Dokładnie mieszamy mikserem. W osobnej misce ubijamy białka z 5 jajek na sztywną pianę, następnie przenosimy je na wcześniej przygotowaną masę i mieszamy wszystko na niskich obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza
Kuchnia Pani Wiosnyrozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Obydwie części ciasta rozwałkować [ osobno] na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm i przekroić na połowę. Na każdej(...)połowie ciasta na środku rozłożyć 1/4 nadzienia.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniekrytykujące. Dziękuję za porady, podpowiedzi i za to, że piszecie do mnie. Bardzo, bardzo Wam dziękuję . A teraz mam dla Was kolejny przepis na uszka z kapustą i pieczarkami. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego(...)smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części
O kuchni z uczuciemWspaniałe, kruche CIASTECZKA z " niebiańską" BIAŁĄ czekoladą , dla której zrbiłabym wszystko.Mogę się powstrzymać od słodyczy , ciast i ciasteczek , ale kiedy mam w domu zapas czekolady , znika jak mydlana bańka.Po CIASTECZKACH też szybko słuch zaginął. Ciasto: **************** 30 dag.mąki 20 dag.masła 10 dag.cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli 1 biała czekolada ******************************* Na stolnicę wsypać(...)mąkę , cukier, szczyptę soli i żółtko , posiekać z masłem, dodając śmietanę . Zagnieść ciasto szybko i włożyć do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na 1/2 cm.grubość, wykrawać ciastka foremką.Jedne wycinać w całości , a w drugich zrobić witrażyk (okienko) jakąś mniejszą foremką.Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , smarować CIASTECZKA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto: 250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g(...)łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka: Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo szybkie paszteciki. Myślę, że przypadną do gustu tym osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz(...)oleju cebulkę oraz pokrojone grzybki. Całość wymieszać i dusić ok 30-40 minut, w razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce
Smakołyki Asi