opakowanie ciasta francuskiego 3 dojrzałe figi 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola ) 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz listki bazylii Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Figi pokroić(...)dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówroboty :) Miały być polane czekoladą, ale okazało się że nie mam czekolady, więc zostały obsypane cukrem pudrem :) ale wyszły przepyszne... niedługo będą ponownie na moim stole :) Składniki: ciasto: 4 jajka, 125 g masła, 250 ml zimnej wody, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem: 2 budynie waniliowe Dr Oetker, 500 ml mleka, 200 g masła. Przygotowanie: ciasto(...)garnku gotujemy wodę i dodajemy masło, żeby się w niej roztopiło. Dodajemy szczyptę soli i szybkim ruchem wsypujemy mąkę. Ciasto mieszamy energicznie łyżką na małym ogniu, aż powstanie kulka. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (grzanie od dołu bez termoobiegu
Aga w kuchnizawsze w czwartek robię z dziećmi pizzę. To taki rodzaj opróżniania lodówki przed postnym dniem jakim jest piątek. Pozostałe dodatki oczywiście wg uznania i oczywiście dużoooo sera najlepiej mozarella. Ciasto na dwie pizze o średnicy ok.30cm: ok. 60dkg mąki ok. 360ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek (może być też olej) 1,5 łyżeczki soli(...)szklanki wody, łyżki mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. Resztę składników umieszczamy w misie, w której będzie wyrabiane ciasto. Dolewamy wyrośnięty rozczyn drożdży i wyrabiamy min. 15 min końcówką typu "hak". Ciasto powinno odchodzić od ścianek i dna misy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić
Maślane ciasteczkocynamon trochę mąki do podsypywania masło i trochę bułki tartej do polania Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić ani być zbyt twarde. Mąkę dosypywać stopniowo w trakcie wyrabiania, bo w zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może zabrać mniej lub więcej mąki. Uformować wałek i odkrawać(...)kawałki wielkości śliwki. Dwie łyżki cukru zmieszać z połową łyżeczki cynamonu. Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Kawałki ciasta spłaszczać w dłoni lub cienko rozwałkować. Nakładać połowę śliwki, posypać odrobiną cukru z cynamonem i skleić. Jeśli ciasto podczas formowania knedli będzie się kleić do rąk można sobie lekko podsypywać mąką. Układać na posypanej mąką stolnicy
Maślane ciasteczkoSoczyste kawałki kurczaka w cieście. Przepis znaleziony na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki . O niebo lepsze od podawanych w popularnej sieci Fast Food. W oryginalnym przepisie są w wersji pikantnej, ale doprawić można według własnego smaku. Ja gotuję głównie dla dzieci, więc zrezygnowałam całkowicie z przyprawy chili i zmniejszyłam ilość pieprzu . 40dkg mięsa z piersi kurczaka(...)łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Na ciasto: 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko lub dwa małe 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Ponadto należy przygotować: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia (tyle, żeby
Maślane ciasteczkoposmarowania bułeczek cukier perlisty (gruby kryształ) do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepły mleku, dodać roztopione masło, cukier, kardamon ( pominęłam, dałam cukier waniliowy), sól i mąkę. Wyrabiać ciasto około 10 min. Powinno być miękkie i elastyczne. Nawet gdyby troszkę się kleiło do rąk ( ja tak miałam), nie dodawać mąki- po wyrośnięciu będzie w sam raz. Miskę przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość (ok. 40 min). Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i jeszcze delikatnie zagnieść. Zostawić na chwilkę. W tym czasie połączyć ze sobą składniki nadzienia. Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach ok 25x60 cm. Rozsmarować nadzienie pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków "czysty" pasek grubości
Maślane ciasteczkoDelikatne pierożki że śliwkami z nutą rozgrzewającego imbiru na obiad w chłodny deszczowy dzień jak dzisiaj...Miodzioo. Dosłownie, bo całość polana ciepłym, miodowo-maślanym sosem. Ciasto na ok 25-30 pierożków: 35 dkg mąki 150 ml ciepłego mleka 2 żółtka kopiata łyżka miękkiego masła szczypta soli Do nadzienia(...)mielonego imbiru łyżeczka miodu Do polania: 2 łyżki masła 2 łyżki miodu Szczypta soli morskiej Wykonanie: Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem i solą dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i lśniące. Gdyby było zbyt suche dolać więcej mleka lub odrobinę masła. Przykryć ogrzanym naczyniem na ok. 10 min W tym czasie umyć śliwki, przekroić na połówki
Maślane ciasteczkoskładniki: 1 melon 1 limonka 0,8 ml wody cukier ewentualnie kostki lodu wykonanie: Z melona usuwamy pestki, wydrążmy miąższ i umieszczamy go w naczyniu blendera
Domowy Smak Jedzeniainnego jak pierogi z mięsem mielonym z patelni. Jednak tak pomysłowo zrobione są zaskakującą przekąską idealną na mniejsze i większe imprezy. Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki sody, szczypta soli Na farsz: 350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka), 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego(...)słone paluszki, Na panierkę: 2 – 3 jajka, bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać jogurt, dodać sól i sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki. Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę
Nie tylko w kuchniszklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka soli Na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, 1 jajo, sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części. W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem(...)połączyć wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę. Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować
Nie tylko w kuchniMój stary przepis na sycącą i aromatyczną propozycję obiadową lub kolację. Pycha! Składniki: Na ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g margaryny, 1 żółtko, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki zimnej wody Na farsz: 400 g świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki), 300 g wędzonej szynki wieprzowej, jasna część z jednego dużego pora, ½ papryczki chili, 8 – 10 łyżek startego żółtego(...)sera, sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony), olej do smażenia Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać, następnie wyrobić dłońmi. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na 45 minut. Przygotować farsz. Szynkę pokroić w kostkę oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i wrzucić
Nie tylko w kuchniokazji urodzin, ale o tym jutro Wam napiszę. Wykombinowałam czekoladowe naleśniki z serem i zupę. Jeśli nie lubicie naleśników na słodko to polecam naleśniki z serem i szynką (przepis) Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki cukru ( lub według własnych smaków) 3 łyżki kakao 1/2 szklanki jogurtu naturalnego szczypta soli 2 łyżki oleju 2 szklanka mleka Nadzienie(...)twarogu 2-3 łyżki śmietany cukier do smaku olej do smażenia Ciasto Wszystkie składniki ciasta ubić mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 15 minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki. Ser ugnieść wraz ze śmietaną i cukrem. Smarować każdy naleśnik serem i zawijać. czekoladowe naleśniki czekoladowe naleśniki
O kuchni z uczuciemSkładniki: (16 sztuk) Ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru szczypta solo 1 łyżka proszku do pieczenia 100 gram rozpuszczonej wystudzonej margaryny 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao Masa serowa: 250 g sera białego 2 - 3 łyżek cukru waniliowego 0,5 opakowania budyniu waniliowego Kruszonka(...)mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Ciasto kakaowe - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać
Ciastka - domowe słodkościwaniliową . Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały mąkę tortową i cappucino , sodę gasimy w łyżce soku z cytryny i dodajemy do ciasta . Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki(...)taki przyrząd jak ja mam zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 16 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliciasto to propozycja dla fanów chałwy. Efektownie wygląda więc jest idealne na większe i mniejsze okazje, a do tego równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na blaty kakaowe: 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( u mnie 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut). Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe 600 ml mleka 200 g masła 400 g chałwy Dodatkowo
Słodka Kraina Wypieków