Przygotowanie: Masło utrzeć z 90g cukru pudru, dodać białko i zmiksować. Dosypać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać łyżką. Czerwone ciasto wyłożyć na dużą blachę robiąc co 2-3 cm kropki ciastem (kropki powinny być nie duże i w równych odstępach). 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec(...)dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C. Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce. Ciasto rolujemy razem ze ścierką i odstawiamy
Amatorka kuchennaIdealna tarta dla miłośników gorzkiej czekolady. Kruche ciasto i delikatna masa czekoladowa. Składniki: 250g mąki 50g gorzkiego kakao 200g masła 100g cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200ml śmietanki(...)Przygotowanie: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać.. Dodać masło i posiekać nożem. Do mąki z masłem i mąką dodać cukier puder i jajko, zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto po nakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190C na około 15min
Amatorka kuchennaprzyrządzenia ślimaczków potrzebne są tylko dwa składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 gramów cukru Rozgrzać piecyk do 200 st. C (u mnie termoobieg) Podzielić ciasto na dwie części (tak, aby powstały dwa kwadraty) Posypać blat cukrem i położyć na nim ciasto delikatnie wałkując aby cukier się przykleił. To samo zrobić z drugiej strony odwracając ciasto. Powtórzyć czynność dwu - trzykrotnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejny przepis na słodko z użyciem gotowego ciasta francuskiego:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik(...)piec przez 15 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto w środku zacznie rosnąć, to nic się nie dzieje - po upieczeniu środek można przycisnąć i powstanie miseczka Z podanej ilości mleka odlać 2/3 szklanki i zagotować W połowie pozostałego mleka rozprowadzić mąkę kukurydzianą i dodać do gorącego mleka - gotować mieszając, aż masa zgęstnieje Wsypać cukier i cukier waniliowy - zagotować ciągle mieszając Pozostałe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comfarszu z ziemniaków i twarogu. Reszta, która zostanie, posłuży nam do podsmażenia pierogów lub do polania ich z wierzchu gdy się ugotują. Farsz doprawiamy solą i pieprzem Teraz robimy ciasto na pierogi Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy 2 żółtka i mieszamy Następnie dolewamy 1/2 litra gorącej wody i znowu mieszamy. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną "chowamy(...)ściereczkę, żeby nie wyschła Zagotowujemy wodę w jak największym garnku i wsypujemy dwie łyżki soli Ciasto wałkujemy niezbyt cienko. Dzięki temu będzie można na ciasto nałożyć więcej farszu i naciągnąć pierożki podczas lepienia. Wykrawamy szklanką kółka i nakładamy łyżeczką porcję farszu. Lepimy pierogi:) Do gotującej się wody wkładamy pojedynczo pierogi i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiem co mnie tak naszło na ciasto francuskie. Chyba wygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek. Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego(...)gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto, które może posłużyć nie tylko do ciasteczek, ale również na babeczki do wypełnienia np. budyniem i owocami. S kładniki: na ciasto: 100 gramów miękkiej margaryny (u mnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy dodać(...)całe jajko 1 łyżka śmietany 18% Ciasteczka można polać niedbale roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladą - białą lub czarną, wedle uznania. Możemy też ozdobić lukrem. Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niz 0,5 cm i szklanką (bądź
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comświeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia. Składniki: 150 ml mleka 50 gramów świeżych drożdży 150 gramów cukru 500 gramów mąki pszennej 90 gramów miękkiego masła 1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek 50 ml wody 1 gram szafranu (w opakowaniu firmy Kamis są 3 gramy) Mleko podgrzać aż będzie letnie, ale nie zimne Dodać(...)wodą, doprowadzić na małym ogniu do wrzenia (nie gotować) Wymieszać mąkę z masłem, cukrem, jajkiem i dodać mleko z drożdżami - odstawić Gdy szafran z wodą ostygnie - dodać go do ciasta Wyrobić elastyczne, jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem w cieple do podwojenia objętości (na ok. godzinę) Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go na tyle kawałków, ile chcemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commleka. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pozostałą ilość mleka, roztopiony tłuszcz i wbić jajka Dodać wyrośnięte drożdże... ... rozpuszczoną margarynę i najpierw ręką wyrobić ciasto Następnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Na gazie ustawiać garnek z elementem do gotowania(...)parze i zagotować wodę Ciasto podzielić na części i formować kulki Uformowane kulki układać w dużych odstępach na sitku - bardzo ładnie wyrastają Przykryć pokrywką i podczas gotowania nie zdejmować pokrywki , ponieważ pyzy opadną. Gotować 10-12 minut Podawać od razu po przygotowaniu, na ciepło. Jeśli robimy je wcześniej, to potem możemy podgrzewać, ale również na parze przez
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBiszkopt, który wyjdzie zawsze! Jest cienki, a jednocześnie m oże służyć jako baza na ciasto z kremem. Gdy się upiecze dwa lub trzy takie cienkie biszkopty - można wówczas zrobić ciasto przekładane ulubioną masą i przybrać owocami. Składniki: 3 jajka rozm. L 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Ja, miksując(...)wkładamy do piecyka na 25 minut Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy biszkopt w środku jeszcze 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki (nie wyjmujemy ciasta) i przez kolejne 3 minuty trzymamy biszkopt w piecyku. Dopiero po tym czasie wyjmujemy, studzimy i dalej tworzymy ciasto, na które mamy ochotę. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno z truskawkową galaretką z jednego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików 15 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Najpierw przygotowujemy farsz, ale w pierwszej(...)kolejności proponuję wyjąć z lodówki margarynę, żeby trochę zmiękła. Łatwiej będzie ugnieść ciasto Podsmażamy na małym ogniu cebulkę posiekaną w malakserze i odkładamy na bok do miseczki Marchewkę siekamy w malakserze (można utrzeć na tarce o dużych oczkach) Pieczarki również siekamy w malakserze (ewentualnie kroimy w drobną kostkę). Ja oddzieliłam nóżki od kapeluszy i siekałam oddzielnie. Najpierw nóżki... ... a następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejna odsłona parówki i ciasta francuskiego. Tym razem w kształcie kwiatuszka. Jak szaleć, to szaleć :D Te parówki robi się niemal identycznie jak poskręcane , które robiłam niedawno. Jeśli macie w pracy mikrofalówkę, to można sobie takie śniadanie przygotować na wieczór i wziąć rano do pracy - odgrzać w mikrofali. Nie będzie to już to samo, ale na ciepło śniadanie zjeść też(...)jest fajnie :) Muszę przyznać, że zimne również są smaczne, ale osobiście wolę je na ciepło. Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania parówek Ciasto francuskie kroimy na sześć prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Urywamy ciasto po kawałku Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkowujemy urwany kawałek ciasta i wykrawamy szklanką po 3 kółka Następnie nakładamy(...)Następnie należy przekroić rulon na pół Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekrojoną różyczkę układamy w tortownicy stroną płaską zaczynając od środka foremki. Tworzymy różyczki aż do zużycia całego ciasta Można odstawić na 20 minut, ale ja tego nie robiłam, ponieważ przy tworzeniu kolejnych różyczek, te utworzone już rosły :) Roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy róże z wierzchu Wkładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiaderku 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec(...)sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzas mija nieubłaganie. Lata lecą za szybko, dzieci rosną...ale my się jednak nie starzejemy. Koncepcja tortu pojawiła się całkiem przypadkowo, ale efekt mojej ambicji powalił na kolana. Pyszne ciasto, ze świetnym kremem z idealną dekoracją. Kolejne urodziny dzieci zaliczone na 6 z plusem. Składniki: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka(...)koniec dodając ok półtorej łyżeczki cukru i cukier waniliowy do smaku i połowę rozpuszczonej w mikrofali, bądź w kąpieli wodnej żelatyny. Całość dokładnie miksujemy. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta i smarujemy go częścią masy, na to układamy kolejny blat ciasta i znów smarujemy masą. Na to układamy ostatni blat, całość delikatnie dociskamy wyrównując tort i wstawiamy do lodówki
Malinowe Pocałunki