potrzeba na naleśniki do miski wsypać mąkę razową typ 2000, mąkę pszenną 500, jajka, sól, cukier, wlać mleko, wodę, olej mikserem dobrze wymieszać z 3-4 minuty na ciasto nie za gęste i odstawić na minimum 30 minut - po tym czasie jeśli ciasto jest za gęste wlać mleko lub wodę gazowaną aby je odpowiednio rozrzedzić na patelnię dać ciut oleju(...)rozsmarować ręcznikiem papierowym i mocno patelnie rozgrzac - wlać chochelką porcję ciasta, rozsmarować na całej patelni i smażyć złociste naleśniki z obu stron - zawsze patelnię przecieram ręcznikiem papierowym maczanym w oleju i kładę nową pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko
W Mojej Kuchni Lubięwypróbowałam i rogaliki zrobiłam. Potwierdzam, że rogaliki są przepyszne. Bardzo zasmakowały mojej córeczce i zabrała nawet kilka do szkoły. Rogaliki można zrobić z różnym nadzieniem i pomimo, że w cieście nie ma cukru to są one słodkie głównie właśnie za sprawą słodkiego nadzienia.składniki:3 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 szklanka śmietany 18%250 g masła(...)nadziewaniacukier puder do posypaniaSkładniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby nieco zmiękła. Wszystkie składniki przełożyć do miski lub na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem ciasto podzielić na cztery części. Każdą część podsypać mąką i rozwałkować na duży okrągły placek. Następnie każdy placek-koło podzielić
Monia miesza i gotujeRewelacyjny, mocno czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego spód ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja. Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki:Spód Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier(...)waniliowym. Dodajemy ostudzoną czekoladę - ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli - dokładnie mieszamy.Tortownicę (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta).Masa Serowa:Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Twaróg, mascarpone, cukier
Słodka Stronadeser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki: ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki cukruekstrakt waniliowy2 małe jajka1/4(...)szklanki kremówkiłyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowejok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni.Ser
Słodka StronaTortilla znana jest głównie z potraw kuchni hiszpańskiej oraz meksykańskiej. Odmian Tortilli jest bardzo wiele. U Polsce najbardziej przyjęła się wersja pszenna znana głównie z kebabów w cieście. Gotowe tortillę można kupić w sklepach jednak ich smak nie jest idealny i w dodatku te konserwanty... Zachęcam zatem do zrobienia domowych tortilli. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a mamy(...)szklanki mąki pszennej2 łyżki oleju1,5 łyżeczki soli180 ml ciepłej wodyTortilla Placki - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Przykrywamy np. za pomocą miski, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto odpoczęło.Po tym czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy na cienkie placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków
Słodka Stronakażdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Sałatę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (lub według uznania).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez(...)dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo
Słodka Stronagoszczących na polskich stołach. Pierożki są proste w wykonaniu, a ich wyjątkowy, tradycyjny smak uszczęśliwi niejednego domownika. Pierogi z Białym Serem na Słodko - Składniki: (na ok. 45 pierogów)ciasto:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta solifarsz:400 g twarogu tłustego lub półtłustegocukier waniliowyok. 4 łyżki cukruok. 100-150 g masła do polaniaPierogi z Białym Serem na Słodko(...)Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozrabiamy przy użyciu widelca, dodajemy cukier, cukier waniliowy i dokładnie łączymy składniki.Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki. Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu
Słodka Stronamimo, że troszkę pracochłonnych. Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad.Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów)ciasto:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki oleju + łyżka do wrzątkuszczypta soliok. 400 g truskawekcukiercukier waniliowy (opcjonalnie)śmietana 18%Pierogi z Truskawkami - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie truskawki kroimy na mniejsze kawałki.Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki. Na środek każdego wykładamy truskawki i lepimy pierogi. Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się). Gotujemy
Słodka StronaOrzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:pół szklanki mleka (125 ml)2 czubate łyżki żelatyny200 g śmietanki kremówki 30%200 ml mleka skondensowanego150 g poziomek150 g jagódok(...)wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce. Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce na wierzch ptasiego mleczka.Moje posty
Słodka Stronawyjątkowy. Domowe Stripsy jak z KFC - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuchilli w proszku (pieprz cayenne)pieprzsól ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Stripsy jak z KFC - Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski(...)cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się
Słodka Stronapierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad, a nawet wigilię. Ich smak jest niezwykły i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu.Pierogi z Pieczarkami - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła cebula + masło(...)kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto:Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło
Słodka Stronajest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi kawałkami jabłek, które będziecie chrupać.Składniki na ciasto półkruche: 2 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa 125g masła 1/2 szklanki drobnego cukru, najlepiej go zmielić w młynku 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ew. łyżka zimnej wodyMasło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać(...)łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukruZ litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrami
Z Kuchni Do KuchniCiasta na zimno sprawdzają się chyba w każdej sytuacji. Szczególnie takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takie jest właśnie to ciasto - szybkie i baaaardzo smaczne! Zaś chrupiące płatki migdałowe są pysznym zwieńczeniem ciasta... foremka 23x33 cmKrem budyniowy: 1litr mleka, szklanka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,jajko, budyń waniliowy, 250g masła
Z miłości do słodkościwszystko co serowe. Puki co to mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mój wypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła (ok. 60g)pół szklanki cukru pudrużółtkoMasa serowa:wiaderko serka mielonego na sernik (1kg)100g masła6 jaj (rozdzielonych)1,5 szklanki cukru pudrucukier waniliowy (cała paczuszka(...)łyżki kaszy mannyszczypta soliPolewa:150g cukierków Bajecznych1/2 szklanki kremówki (36%)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą tortownicę na spodzie wyłożyć papierem i posmarować masłem.Ciasto kruche:Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie dodać masło i posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min.Masa serowa
Moje pyszne gotowanieprzykryty ściereczką).Następnie do reszty przesianej maki, wymieszanej z cukrem waniliowym, dajemy rozczyn, żółtka roztrzepane na puszystą masę z cukrem. Wszystko zagniatamy, następnie dodajemy tłuszcz i ugniatamy ciasto dokładnie. Do momentu, aż całe ciasto ładnie poodchodzi od ścianek miski i nie będzie nam się kleiło do rąk. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min, aż podwoi swoją objętość.Następnie(...)już nam urośnie odrywamy od całości po kawałku ciasta, lekko go spłaszczamy na stolnicy. Nakładamy trochę dżemu i dokładnie zlepiamy. Spód (miejsce zlepienia) lekko oprószyć mąka i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Tak robić, aż do wykończenia ciasta.Blachę odstawić, aż bułeczki podwoją swoją objętość.Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem.Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy nasze bułeczki
Moje pyszne gotowanie