oderwać szypułki, wymieszać z cukrem. Mąkę, jajka, cukier, sól, drożdże, roztopione masło, letnie mleko włożyć do miski i dokładnie wyrobić. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać kwadraty o boku około 9 cm. Porzeczki odcedzić (wytworzony sok wypić, nie wylewać) , wymieszać z bułka tartą(...)cieście ułożyć porcję owoców, zlepić ciasto w ładne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. zastawa
królestwo garównajwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę
W Mojej Kuchni Lubięmałych obrotach ) ser, dodając jajko i żółtka, po jednym. Następnie dodać rodzynki, masło i mąkę. Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z białek i dokładnie połączyć z serem, bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ºC na godzinę. Po godzinie zmniejszyć temperaturę 150 ºC, sernik przykryć folią aluminiową i piec jeszcze godzinę. Podczas pieczenia(...)otwieramy piekarnika. Po upieczeniu ciasta uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do wystygnięcia w cieple ( dzięki temu opadnie minimalnie ). Następnie należy go schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Atlas Smakówcukru sok wyciśnięty z dwóch cytryn 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki z cytryny płatki migdałowe do posypania Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do połączenia składników ( nie dłużej! ). Blaszkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 ° C , ciasto piec
Atlas SmakówDzisiaj moi synowie Krzyś i Kuba obchodzą imieniny. Jako że akurat ostatnio mieliśmy ich zatrzęsienie część powekowałam a co zostało poszło do tego ciasta. Polecam. Pyszne!! Ciasto podałam na DIAMANT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: tortownica 20 cm-na tortownicę dużą składniki razy 2 biszkopt: 3 jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)dodajemy mus. Dosładzamy wg uznania do smaku. Miksujemy, Na koniec dajemy żelatynę,mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym.Zostawiamy kilka łyżek masy na wysmarowanie boków i wierzchu ciasta. Mus porzeczkowy: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy. Porzeczki blendujemy na mus, dosładzamy wg uznania. Do gotowego dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy. Wylewamy na biszkopt. Przykrywamy ostatnim
Z Majeczką w kuchniWilgotne i bardzo mięciutkie ciasto z pomarańczami wprost z Peru albo i z Peru i Meksyku. Ciasto bowiem wypiekała pewna babcia Lietta która była pół peruwianką a pół meksykanką i wypiekała je w kształcie babki. Przepis znalazłam tutaj [ klik ] jako babkę wielkanocną ale zapewniam Was że ja jej na Wielkanoc nie piekłam tylko teraz i jest znakomita. Polecam gorąco, będzie(...)pysznie. Peruwiańskie ciasto pomarańczowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierozpuszczą i odstawiamy do wystygnięcia. (Gdy masa będzie zimna- wyciągamy i wyrzucamy goździki) Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Dokładnie zagniatamy ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie , należy dosypać mąki. Dobrze zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok. 5 milimetrów, wykrawamy
The Sweet DamselKupiłam dziś borówki i pomyślałam, że przydałoby się do kawy coś pysznego. Postanowiłam zrobić ciasto drożdżowe, efekt końcowy możecie zobaczyć poniżej :) Składniki: 550 g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli ok. 1,5 szklanki borówek Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło. Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ładnie wyrosło. Następnie rozwałkować delikatnie, nałożyć na środek borówki i zalepić
The Sweet DamselFajne ciasto mam dla Was dzisiaj. Jest to ciasto ucierane z agrestem i porzeczką białą. Jest ono tak aromatyczne, wilgotne , powiedziałabym nawet że zakalcowate i takie pyszne, polecam. Jogurtowe ciasto z agrestem i porzeczką białą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLatem sprawdzają się szybkie i proste przepisy na desery, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców. Tym razem proponuję smaczne, łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami i malinami. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców, a zimą także mrożonych. Składniki: 5 jajek, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartę formę o wym. 23x33cm. Owoce umyć, odsączyć, truskawki przepołowić i wymieszać z łyżką mąki. Rozłożyć równomiernie na cieście. Piec około 50 minut w temp
Z miłości do słodkościpokruszonych herbatników, nie trzeba ubijać jajek, a wszystkie składniki w zasadzie można wymieszać łyżką i tak jest najlepiej. Mimo wszystko trzeba zarezerwować sobie więcej czasu: na pieczenie i chłodzenie ciasta. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco czas pieczenia, nie wolno jednak zwiększać temperatury. Składniki: 0,5 kg sera(...)paterę i dekorujemy świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,mlekiem w proszku Dodać zimne masło Wszystko razem posiekać nożem Dodać cukier puder i żółtka zagnieść gładkie ciasto Ciasto zawinąć w woreczek wstawić do lodówki na 2 godziny Wyjąć ciasto z lodówki zagnieść ponownie rozwałkować wycinać kółka wylepić posmarowane tłuszczem foremki piec
W królestwie smaków BeatyProsty przepis na biszkoptowe ciasto z rabarbarem (mogą być inne owoce), które robi się błyskawicznie. Składniki: 4 duże jajka 150 g cukru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 5 sporych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na jakieś pół godziny i odlewamy(...)który się wytworzył. Jajka ubijamy mikserem przez około 5 minut. Następnie dalej ubijając wsypujemy cukier, po chwili mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wym 24x24cm). Rabarbar mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35-40 minut
e-PrzepisyKulinarneciecierzycą) około 1 kg śliwek łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany zblendować na gładką masę. Mąkę, 100 ml oleju, 50 g cukru, proszek do pieczenia zagnieść na gładką masę Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do zamrażalnika na minimum 30 minut. W międzyczasie ubić wodę z ciecierzycy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier. Gdy piana gotowa(...)cały czas mieszając mikserem dodawać stopniowo olej i mąkę ziemniaczaną, na samym końcu cynamon. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w 8. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i zetrzeć 1/3 ciasta na tarce albo pokruszyć. Tak przygotowane podpiec w 190 C przez 20 minut. Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę śliwek Na to pianę Resztę śliwek i rozkruszyć na samej górze
greenscarf