przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:382/934)

Sernik czekoladowy z gruszkami 240

dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód.     6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut(...)dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. 9. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i polać gotową polewą. Przed podaniem posypałam go jeszcze szczyptą cynamonu. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Sernik z malinami na spodzie brownie 416

połączenia. Masa powinna być dość rzadka. Wlewamy ją na masę brownie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Malinowa pianka: Łyżkę galaretki rozpuszczamy w ok. dwóch łyżkach wrzątku. Zostawiamy do ostudzenia. Maliny rozgniatamy widelcem tak, aby były mniejsze i większe kawałki. Śmietanę ubijamy z cukrem(...)pudrem na sztywno. Dodajemy maliny i ostudzoną galaretkę. Mieszamy szpatułką (nie mikserem). Rozkładamy równomiernie na całkowicie ostudzonym cieście. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ozdabiamy świeżymi malinami. Post Sernik z malinami na spodzie brownie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 165

też jabłecznik, jak wolą inni. Najprostszy sposób, szybko i bez zbędnych ceregieli: sypana. Przepis na wcześniejszą wersję znajdziecie tam klik Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto wyszło bardziej zwarte i lekko chrupiące. Co najważniejsze, na drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto nie stało się miękkie. Zastanawiam się nad wersją całkowicie(...)resztę jabłek i resztę suchych składników. W skrócie: suche -> jabłka -> suche -> jabłka -> suche Na końcu na wierzchu równomiernie pookładać grube wiórki zimnego masła. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Wierzch powinien być lekko przypieczony. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Skusicie się na kawałek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka orkiszowa z malinami. 245

łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 białka i 0,5 szklanki cukru pudru na bezę Maliny około 200 g ,zamrożonych nie rozmrażamy wcześniej!. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto , delikatnie podsypując mąką ,jeśli będzie się kleić i schłodzić w lodówce 1 godzinę . Ciasto dzielimy na dwie części ,mniejszą na wierzch do pokruszenia i większą na spód .Większą część wykładamy równomiernie(...)blaszkę .Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach ,na podpieczony spód wykładamy maliny i na wierzch białka ubite na sztywną pianę z cukrem pudrem .Na pianę pokruszyć pozostałą część ciasta i jeszcze raz wstawić do piekarnika na 30 minut w 170 stopniach

Ladylaura.
Eklery kawowe 249

Kiedyś zostaliśmy zaproszeni na Facebooku do wzięcia udziału w akcji ciasto na niedzielę, jakoś ostatnio nie mieliśmy dużo czasu na pieczenie i pisanie postów, ale na tą niedzielę pomysłem są eklery. A że bardzo je wraz z Adą lubimy dlatego postanowiliśmy je przygotować. Są pracochłonne ,ale ich smak jest warty zainwestowania godziny czasu w ich przygotowanie . CIASTO(...)mąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka  cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nasze eklery.  pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180' C   POLEWA KAWOWA 1 tabliczka czekolady

cookpl
Buły z jabłkami 102

dodatkiem łyżeczki cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Do miski wrzucić mąki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cisto w ciepłe miejsce po przykryciem aż podwoi swoją objętość (około 60 minut). W tym czasie przygotować farsz: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości(...)rodzynek. Połączyć razem jabłka, rodzynki, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki. Dokładnie wymieszać. Po czasie wyrastania ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6. Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki. Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem

greenscarf
Francuskie ciasteczka z budyniem i śliwkami 188

szybko". Nie jestem zwolenniczką półproduktów, ale czasem zdarza mi się je używać w kuchni - w końcu wszystko jest dla ludzi. Z pewnością kiedyś sama pokuszę się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam na 15 mniejszych prostokątów, nadziałam waniliowym budyniem i poukładałam połówki śliwek. Dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam wiórkami kokosowymi. Po spędzeniu(...)minut w piekarniku nabrały pięknego, złocistego koloru - niczym prawdziwe, jesienne ciasteczka!  Składniki: 1 arkusz świeżego ciasta francuskiego ok. 15 śliwek węgierek (po jednej na jedno ciastko) budyń z prawdziwą wanilią 2 niepełne szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek kokosowych jajko Przygotowanie:  Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko się zagotuje, zdjąć z ognia

Kuchnia Ellie
Kostka kokosowa 238

Coś słodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli(...)ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić.  Beza z kokosem  Białka ubić

Monia miesza i gotuje
Czekoladowe ciasto z gruszkami… 183

Październik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Brzoskwiniowiec 159

jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości)   Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12%   Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je   na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki. Na to układamy przekrojone na pół brzoskwinie (oczywiście bez pestek(...)Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem

Passion of Cooking
Ciasto ze słonecznymi śliwkami 156

złe! Lubię jesień, która otula nas szeleszczącym płaszczem spokoju. Trochę zagubiona, poddaję się jej nastrojom. Kroczymy ramię w ramię, ku nieznanemu. I dzisiaj mam dla Was prawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem(...)jaka śliczna to nazwa! Nie wiem dlaczego, kojarzy mi się z Paryżem i francuską elegancją. Dlatego moje słonecznie kuleczki, jeszcze z Polski przywiezione, połączyłam z migdałami. Tarte w cieście i płatki na wierzchu, które razem z cukrem tworzą cudownie chrupiącą skorupkę. Moje śliwki były bardzo soczyste; na zdjęciu widać, że sok się skarmelizował na brzegach. Całość wyszła obłędnie pyszna - słodko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślana tarta z owocami leśnymi 113

jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych(...)masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) świeże owoce leśne'; document.write(" "); Spód: Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy

Poezja smaku
"Wiśniaczek" 134

Wiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek(...)piana będzie szklista i sztywna zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dosypywać małymi porcjami do ciasta i delikatnie łączyć wszystko łyżką, nie miksować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 160st C ok 15-20 min. Po wystudzeniu przekroić

Maślane ciasteczko
Ciasto "Lion" 349

Takie ciasta lubię...zarówno jeść jak i piec. Szybkie, pyszne i bardzo efektowne. Szybkie, bo wymaga upieczenia tylko  jednego biszkoptu a reszta to mieszanie, ubicie śmietany i przełożenie. Pyszne, gdyż połączenie słodkiego i słonego smaku daje taki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu  ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie(...)zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo.   Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier

Maślane ciasteczko
Wykwintna żytnia tarta z borówkami 185

łyżka ksylitolu - 1 żółtko - sok z 1/4 cytryny Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, ksylitol i żółtko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki(...)staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut, aż lekko się zarumieni.  Składniki na wypełnienie: - 200-250g borówek - 40g tartych migdałów - 1 łyżka syropu klonowego - 1 żółtko *opcjonalnie: cukier puder z ksylitolu lub zwykły Borówki myjemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Jeśli mamy całe migdały to mielimy je w młynku

Be Fit Be Strong