kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym(...)razem 3 różne rodzaje ciasteczek. Np.ja dałam : do 1 części płatki migdałów, do 2 wiórki kokosowe, do 3 kawałki czekolady. Ale można oczywiście dać dowolne dodatki. Każdą część ciasto dokładnie zawinąć w oddzielną folię spożywczą i dobrze schłodzić - co najmniej przez 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temp.180*C. Wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować na grubość ok.3mm ( najlepiej zrobić to między
Smaczne Zdrowemogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać mąki pszennej , tak więc pokombinowałam i stworzyłam pizzę na mące orkiszowej. Ciasto jest idealne: elastyczne, pulchniutkie i łatwe w wyrabianiu , no i smaczne, bo to też ważne. Polecam ! Zawsze to zdrowsze niż te kupne. :-)Dodatki są oczywiście dowolne. Każdy daje(...)szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól, resztę wody i powoli mieszając dodawać mąkę. Mieszamy aż do uzyskania kuli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte
Smaczne ZdroweSmak jest również przerewelacyjny. Swój własny chlebek z super chrupiącą, grubą skórką i wilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający.Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy na drugi dzień rano, popołudniu, jak nam pasuje.Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie(...)sól i rozrobione drożdże. Wszystko razem zamieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18 godzin. Po tym czasie ciasto przekładamy albo na ręcznik kuchenny oprószony mąką lub otrębami albo tak jak ja ostatnio robię, a mianowicie przekładam ciasto do miski wyłożonej papierem do pieczenia, obsypany otrębami lub ziarnami, wierzch
Smaczne Zdrowemojej najmłodszej Córci, która uwielbia wszystko co chrupie- chlebek tostowy (z którego uwielbia "telegrzanki"- to z Teletubbies, do których niekiedy powraca). Dzisiejsze tosty w wersji pszennej, by "wyczuć" konsystencję ciasta, następne będą już orkiszowe. Te choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej(...)siemienia lnianego (można pominąć)+ ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik)Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać.Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem.Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.40 minut do wyrastania. Formę keksową posmarować dokładnie
Smaczne Zdroweposypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść(...)mnie akurat orkiszowe. Uformować okrągły chlebek i ułożyć w foremce. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W mieszkaniu miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże drzwiczkach postawiłam blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu i wody - 1 łyżeczka miodu
Grunt to przepis!pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Cukrem posypujemy też wierzch ciasta i zawijamy wzdłuż krótszego boku formując roladę. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia(...)rozsmarowujemy po wierzchu, dokładnie pokrywając całą powierzchnię rolady, dzięki czemu nie ma szans na wyschnięcie przy dłuższym kontakcie z powietrzem. Tarką ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady (tak, większość przygotowanej do ciasta i tak zjadamy) i układamy świeże owoce. Biszkopt najlepiej zostawić na noc w lodówce, delikatnie wilgotnieje od owoców, dzięki czemu jest o niebo lepszy. Ciasto lepiej się
sama złodyczszklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli morskiej Kamis 8 g drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oliwy z oliwek (do posmarowania ciasta przed zawinięciem) siemię lniane Kresto Przygotowanie:Mąkę przesiać do misy z robota i zrobić wgłębienie. Wsypać cukier, drożdże i wlać letnie mleko. Odczekać chwilkę az drożdże się zapienią. Wtedy dodać(...)letnią wodę, żółtko i sól. Miksować za pomocą końcówki do zagniatania do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Cisto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na koło. Ciasto posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów i zwinąć rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem
Ala piecze i gotujepyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej 150 ml wody Ciasto 3 szkl mleka zaczyn 1,5 szkl płatków owsianych 4,5 szkl mąki pszennej 18 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli morskiej Kamis 3 łyżeczki cukru 3 łyżki masła(...)Ostudzić. Masło roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą końcówki do zagniatania zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec dodać ziarna słonecznika. Misę z miksera przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić
Ala piecze i gotujebrzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto” ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą. Różowy(...)cukier wanilinowy v 50 gr mąki pszennej v 1/2 l mleka v skórka cytrynowa lub olejek cytrynowy Ciasto: Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka
Mia Cucina Sofietawiększych wyrzutów sumienia można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu. Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć(...)dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy
Mia Cucina Sofietachrupiacą , złota skórką, która kryje delikatne i miekkie wnętrze. Pączusie są łatwe do wykonania i wdzięczne w obróbce. Wystarczy wymieszać składniki (użyłam miksera z haczykami), a następnie zagnieść ciasto w kulę, odstawić na 20 minutowy odpoczynek, a potem postępować tak jak z kopytkami… i smażyć w glębokim tluszczu) Castanole najlepsze są w dniu smażenia, na drugi dzien nadal dobre(...)miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem, do powstania grudkowatej masy. Po trochu dodawać mleko i nadal mieszać mikserem do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blat i uformować kulę. Kulę ciasta przykryć, aby nie wyschła i odstawić na 20 minut. Następnie postępować jak przy robieniu kopytek. Podzielić kulę wyrobionego ciasta
Mia Cucina Sofietarozczyny dodajemy starty ser, delikatnie mieszając całość. Zaraz po tym w mące robimy dołek wlewamy do niego rozczyn ze startym serem, oraz wbijamy żółtko. Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30 minut do delikatnego wyrośnięcia. Po ok.30 minutach ciasto ponownie zagniatamy, następnie wyrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy
Symfonia Smakówktóre to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Piekanik najgrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto
Symfonia Smakówsoli, 79g wody. Drożdże połączyć z letnią wodą, dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki z solą. Zagnieść. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 15godzin. Ciasto właściwe: 320 g mąki chlebowej, 48g mąki pszennej razowej, 255g wody, 6 g soli, 3 g drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki czarnych oliwek. Mąki(...)zaczyn. Mieszać 3 minuty. Partiami dodawać zaczyn wraz z oliwą. Mieszać przez 5 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki oliwki, krótko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie równe
Z miłości do słodkości