przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:379/934)

Wegańskie ciasteczka sezamowe z rodzynkami 163

pomarańczy. Sezam podprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać razem (wodę dopiero na samym końcu jeżeli będzie taka potrzeba). Dodać rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym. Wymieszać ciasto, należy z niego uformować wałek średnicy 3-4 cm, więc jeżeli jest to konieczne dodawać stopniowo wodę, tak aby wszystko ładnie się skleiło. Dla ułatwienia, podzieliłam sobie ciasto na dwie(...)części. Każdy z wałków zawinąć w folię spożCoywczą i włożyć na 30 minut do lodówki, lub 20 do zamrażalnika. Ciasto po słodzeniu kroić w 1-1,5 krążki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp. 180 C, aż się ładnie przyrumienią. Ciastka rosną, więc zostawić trochę miejsca pomiędzy nimi, w trakcie pieczenia

greenscarf
Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami. 201

obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do utartej masy i wymieszać (będzie bardzo gęsta). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wlać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozsmarować na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 24 x 28. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce na pierwszą część ciasta, posypać(...)osączonymi rodzynkami i żurawiną. Ugotować budyń z 2 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na owoce. Drugą część ciasta rozsmarować na budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180º przez około 45 - 50 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dwukolorowy murzynek z masą jogurtową 239

Przepis na pyszne ciasto murzynek z warstwą z jogurtów greckich w środku. Składniki: Warstwa brązowa 5 łyżek wody ½ kostki masła szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka   Warstwa biała 800 g jogurtu greckiego opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 jajka Przygotowanie Wodę mieszamy z kakao, masłem(...)puder mieszamy. Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę (moja ma wymiary ok 24x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Na Pieczemy w temp 160 C około godziny. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

e-PrzepisyKulinarne
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 240

można zamrozić, rozmrozić w temperaturze pokojowej i przed użyciem jeszcze raz zmiksować. W lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, spokojnie wytrzyma w niezmienionym stanie do 2 tygodni.   Do obkładania ciast i tortów pod masę cukrową, ten krem maślany trzeba odpowietrzyć, miksując go na najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową(...)Bezę włoską , bardzo sztywną i błyszczącą, można wykorzystać do dekoracji tart – przełóżcie ją do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i wyciśnijcie, dekorując ciasto. Jeśli macie palnik ręczny można podpiec jej krawędzie. Podobnie zadziała wstawienie udekorowanego ciasta pod grill w piekarniku na 190⁰C na jakieś 5-7 minut.   Możecie upiec z niej również klasyczne bezowe ciasteczka (o bezie

Karo in the Kitchen
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 190

ostatnie, samotne opakowanie chałwy, które kłuło mnie w oczy swoją obecnością.  Osobiście za tym przysmakiem w jego oryginalnej postaci nie przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać go w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga na Babkę z chałwą i postanowiłam patent wypróbować. Przepis spełnił moje najśmielsze oczekiwania! Babka wyszła bajecznie smaczna, z chałwowym zapachem i sezamowym posmaczkiem. Taką chałwę(...)przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym

Grunt to przepis!
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 165

mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie, że klasyczny lager też mógłby pasować, ale ja nie jestem znawcą piwa :) Składniki na 6 sztuk: Kruche ciasto 160 g mąki 120 g zimnego masła ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych grudek (można(...)ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo ½ szklanki śmietany

Pełny talerz
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 185

Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego(...)połowę piany z mleka i galaretki, przykryć herbatnikami, dodać połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na to ułożyć herbatniki. 5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. 6. Schłodzone ciasto wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Posypać cynamonem. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sernik z malinami 184

masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Mąkę, pokrojone masło, cukier i proszek do pieczenia wymieszać mikserem lub posiekać wszystko nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania masy. Masa serowa: 500 g sera twarogowego na sernik 250 g mascarpone 1 budyń śmietankowy 1 jajko 2/3 szklanki cukru(...)pudru 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki (oprócz jajka) krótko zmiksować, do połączenia masy. Dodać jajko, ponownie zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą. Większą częścią wylepić dno tortownicy, dodatkowo można wylepić 1 cm boków. Wylać na to masę serową. Dodatkowo:  300-400 g malin 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wiórki kokosowe

Moja Galeria Smaku
Ciastka francuskie z kremem tiramisu i malinami 371

zdarzyło Wam się, że odwiedzili Was niezapowiedziani goście, a Wy nie mieliście nic słodkiego:) Wtedy sprawdzają się tak zwane gotowce, które trzeba tylko ciekawie połączyć. Proponuję ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem kremu o smaku tiramisu i dużą ilością świeżych malin! Pychota! Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego,  1 opakowanie kremu Tiramisu Gellwe (60g) , 150ml mleka,  200g świeżych(...)malin. Wykonanie Ciasto francuskie (mrożone rozmrozić!) rozwinąć i pociąć na około 12-15 kwadratów. Wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 220st. Ostudzić.  Krem z paczki wymieszać z mlekiem, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Rozłożyć na ciastkach. Posypać świeżymi malinami.  Najlepiej od razu podawać

Z miłości do słodkości
bułeczki z czarną porzeczką, porzeczkowianki ;) 155

oderwać szypułki, wymieszać z cukrem. Mąkę, jajka, cukier, sól, drożdże, roztopione masło, letnie mleko włożyć do miski i dokładnie wyrobić. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać kwadraty o boku około 9 cm. Porzeczki odcedzić (wytworzony sok wypić, nie wylewać) , wymieszać z bułka tartą(...)cieście ułożyć porcję owoców, zlepić ciasto w ładne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. zastawa

królestwo garów
pyszny, łatwy truskawkowy torcik... 271

najwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik idealny 167

małych obrotach ) ser, dodając jajko i żółtka, po jednym. Następnie dodać rodzynki, masło i mąkę. Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z białek i dokładnie połączyć z serem, bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ºC na godzinę. Po godzinie zmniejszyć temperaturę 150 ºC, sernik przykryć folią aluminiową i piec jeszcze godzinę. Podczas pieczenia(...)otwieramy piekarnika. Po upieczeniu ciasta uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do wystygnięcia  w cieple ( dzięki temu opadnie minimalnie ). Następnie należy go schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Atlas Smaków
Mazurek cytrynowy 114

cukru sok wyciśnięty z dwóch cytryn 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki z cytryny płatki migdałowe do posypania Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do połączenia składników ( nie dłużej! ). Blaszkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 180  ° C , ciasto piec

Atlas Smaków
TORCIK PORZECZKOWY IMIENINOWY 181

Dzisiaj moi synowie Krzyś i Kuba obchodzą imieniny. Jako że akurat ostatnio mieliśmy ich zatrzęsienie część powekowałam a co zostało poszło do tego ciasta. Polecam. Pyszne!! Ciasto podałam na DIAMANT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: tortownica 20 cm-na tortownicę dużą składniki razy 2   biszkopt: 3 jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)dodajemy mus. Dosładzamy wg uznania do smaku. Miksujemy, Na koniec dajemy żelatynę,mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym.Zostawiamy kilka łyżek masy na wysmarowanie boków i wierzchu ciasta. Mus porzeczkowy: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy. Porzeczki blendujemy na mus, dosładzamy wg uznania. Do gotowego dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy. Wylewamy na biszkopt. Przykrywamy ostatnim

Z Majeczką w kuchni