Latem sprawdzają się szybkie i proste przepisy na desery, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców. Tym razem proponuję smaczne, łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami i malinami. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców, a zimą także mrożonych. Składniki: 5 jajek, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartę formę o wym. 23x33cm. Owoce umyć, odsączyć, truskawki przepołowić i wymieszać z łyżką mąki. Rozłożyć równomiernie na cieście. Piec około 50 minut w temp
Z miłości do słodkościpokruszonych herbatników, nie trzeba ubijać jajek, a wszystkie składniki w zasadzie można wymieszać łyżką i tak jest najlepiej. Mimo wszystko trzeba zarezerwować sobie więcej czasu: na pieczenie i chłodzenie ciasta. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco czas pieczenia, nie wolno jednak zwiększać temperatury. Składniki: 0,5 kg sera(...)paterę i dekorujemy świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,mlekiem w proszku Dodać zimne masło Wszystko razem posiekać nożem Dodać cukier puder i żółtka zagnieść gładkie ciasto Ciasto zawinąć w woreczek wstawić do lodówki na 2 godziny Wyjąć ciasto z lodówki zagnieść ponownie rozwałkować wycinać kółka wylepić posmarowane tłuszczem foremki piec
W królestwie smaków BeatyProsty przepis na biszkoptowe ciasto z rabarbarem (mogą być inne owoce), które robi się błyskawicznie. Składniki: 4 duże jajka 150 g cukru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 5 sporych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na jakieś pół godziny i odlewamy(...)który się wytworzył. Jajka ubijamy mikserem przez około 5 minut. Następnie dalej ubijając wsypujemy cukier, po chwili mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wym 24x24cm). Rabarbar mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35-40 minut
e-PrzepisyKulinarneciecierzycą) około 1 kg śliwek łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany zblendować na gładką masę. Mąkę, 100 ml oleju, 50 g cukru, proszek do pieczenia zagnieść na gładką masę Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do zamrażalnika na minimum 30 minut. W międzyczasie ubić wodę z ciecierzycy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier. Gdy piana gotowa(...)cały czas mieszając mikserem dodawać stopniowo olej i mąkę ziemniaczaną, na samym końcu cynamon. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w 8. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i zetrzeć 1/3 ciasta na tarce albo pokruszyć. Tak przygotowane podpiec w 190 C przez 20 minut. Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę śliwek Na to pianę Resztę śliwek i rozkruszyć na samej górze
greenscarfDanie, które prezentuję jest naprawdę godne polecenia. Bałagan mięsno - warzywny w cieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej(...)wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym
W kuchennym oknie Ewycukru (nie pudru), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 800 g owoców (może być agrest, borówka amerykańska...), masło i tarta bułka do wsmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta. Agrest umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać po trochę cukier(...)żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce mocno dociskając je. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 50 minut, aż ciasto uzyska jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. zastawa
królestwo garówpotworki, które wyglądają genialnie! W najbliższych dniach na pewno pojawi się jeszcze pomysł na inną, bardziej klasyczną formę dekoracji tych małych cudeniek na patyczkach :) SKŁADNIKI (około 20 sztuk) 400 Ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki nutelli dodatkowo 150 g białej czekolady 2 łyżki oleju opakowanie wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady mleczne lub kokosowe(...)draże małe herbatniczki lub ciasteczka owsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce
DefinicjaSmakuUwielbiam serniki na zimno, a dziś zrobiłam sernik na zimno na biszkopcie. Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym Składniki : Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa serowa : ser biały w kostce(...)dalej ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.25 minut w 175 stop, ostudzić. Masa serowa : Do miski wyłożyć ser, dodać jogurt i cukier, blenderem zmiksować. Porzeczki oszypułkować, opłukać, dodać do sera, zblenderować. Żelatynę rozpuścić w gotowanej
Kuchnia DanusiJeszcze jedna śniadaniowa propozycja to inspirowane bajecznymi racuchami mojej Babci jabłka w cieście. Żeby były nieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam się upiec je na odrobinie oleju – Babcia piecze na dużej ilości klarowanego masła – oczywiście :D Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów szczypta soli(...)składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłko kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju
Ciastkozercykoniec sezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu "Z cukrem pudrem" Składniki; 100 gramów świeżych drożdży 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki cukru z wanilią 1 szklanka oleju 4,5 szklanki mąki pszennej kruszonka: 100 gramów masła 1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru(...)jajka, cukier i cukier waniliowy, oraz olej. Składniki mają się połączyć. Na płyn wsypujemy makę. Nie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie wykładamy ciasto na blaszkę. Układamy truskawki. I robimy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki. posypujemy nią wierzch.Pieczemy w 170 stopniach około 55 minut
Anioły w kuchniCiasto na tartę można zrobić na wielu sposobów. Kiedyś robiłam głownie ciasto z tego przepisu na tartę Jednak odkąd odkryłam tartę w wykonaniu jej mistrza - Michela Roux nie robię innej. 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody Z mąki usypać górkę, zrobić dziurę włożyć masło, wsypać(...)cukier, sól i wbić jajko. Połączyć składniki, zagniatać, dodać wodę. Utworzyć kulę, owinąć w folię i schować do lodówki. Porcja starcza na przygotowanie jednej dużej tarty lub 3 małych. Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki do tarty. Podpiec 5 minut z obciążeniem w temperaturze 190 C. Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenia. Dodać pokrojone w talarki truskawki, marcepan (gotowy lub z tego
Humanistka w kuchnisłodko z nutką alkoholu. Wszystko co "tygryski" lubią najbardziej - czekolada, kokos, biszkopty czego chcieć więcej? Może kawki i wybornej atmosfery. Tego życzę wszystkim Panią i nie tylko:) Składniki: *Ciasto - biszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Ciasto - makowo - kokosowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka zmielonego(...)Zmiksowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszać, aż do momentu tworzenia się pęcherzyków - tzw. "bąbelków". Gdy budyń ostygnie, dodajemy go porcjami do zmiksowanej margaryny. "Składamy ciasto" Na dno blachy układamy biszkopt nasączony sokiem z cytryny i wody. Następnie wykładamy 3/4 kremu, biszkopt bezowo - makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty nasączone obficie w alkoholu
Piekę, bo lubięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nareszcie doczekałam się czereśni ze swojego ogródka. Z tej okazji postanowiłam przygotować ciasto na maślance z dodatkiem czekolady i czereśni. Wyszło bardzo smaczne, myślę, że można zrobić je również z innymi owocami. Sezon na czereśnie trwa, co prawda dosyć krótko ale musimy korzystać i cieszyć się(...)nimi jak najdłużej ponieważ są przepyszne. Post Ciasto z czereśniami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekogo: dla poszukujących sposobu na wykorzystanie białek dla chcących upiec szybkie, łatwe ciasto dla tych, którym został mak ze świątecznych makowców Składniki: szklanka białek (ok. 8 sztuk) 20 dag mąki 20 dag maku 25 dag cukru pudru 25 dag rozpuszczone masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego (pół opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj skórka otarta(...)proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać mak i rozpuszczone masło i wymieszać. Jajka ubić na sztywną pianę (można dodać do tego szczyptę soli) i delikatnie dodać do ciasta. Na koniec dodać cukier wanilinowy i skórkę cytrynową. Ciasto piec w "keksówce" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przez około godzinę w temperaturze
Mania Wypiekania