Domowa szynka bez wędzenia. Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab ) 1 opakowanie peklosoli Zalewa : 2 litry wody ( najlepiej nie chlorowanej ) 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3-4 listki laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki majonezu ( rozpuścić w szklance gorącej wody ) Przygotuj
Przepisy i porady kulinarnekilogram miesa mielonego gotuje 1,5 szklanki ryzu (300 g ryzu) i jest to naprawde proporcja idealna.Skladniki na 20 golabkow:1 dosc luzna glowka kapusty1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku)1 cebulaolej1 przecier pomidorowy-300g1 lyzka makismietana kwasna-100gsol,pieprz,bulion warzywnyWYKONANIE:Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam dzisiaj na grecka moussake.Kroimy dwie oberzyny w plastry I obsmazamy po dwoch stronach na patelni- bez tluszczu OK 600 gr miesa mielonego doprawiamy sola I pieprzem - smazymy na patelni ok 5 min, dodajemy pokrojona duza cebule I smazymy dalsze 5 min. Dodalemy puszke pomidorow, posiekana pietruszke I smazymy na malym ogniu ok 20 min. W miedzyczasie przygotowujemy
Smaki Edytygodz. Skórę z golonki nacieramy solą .Po tym czasie mięso i skórę płuczemy. Pozyskujemy same chude mięsko, usuwany błony i ścięgna .Mięso kroimy w grubą kostkę 4 na 4 cm i traktujemy je tłuczkiem ale bez(...)przesady. Dodajemy przyprawy i mieszamy do tej pory aż mięso będzie mocno kleiste. Mięso wkładamy do skóry i zawijamy w folie a następnie pakujemy całość w siatkę i wiążemy pętelkę na kijek. Wkładamy roladkę do lodówki na 12 godzin obciążamy ją czymś aby nabrała ładnego kształtu. Osuszanie w wędzarni bez dymu -45 min temp.40 stopni Wędzenie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną
Maminek kulinarnytłuszczu. Podajemy - z czym kto lubi.Kotlet schabowy, to dosyć kontrowersyjny, opanierowany kawałek mięsa. Każdy robi, jak lubi. Jedni smażą na smalcu, inni na oleju, czy na maśle klarowanym. Jedni usmażone kotlety dodatkowo podduszają pod przykrywką – inni nie. Dla jednych musi być z kostką, inni mogą się bez niej obejść(...)wręcz nie tolerują. Dodatek przypraw też uzależniony jest od gustu. Mój kotlet schabowy usmażyłam bez kostki, na smalcu, tylko z solą i pieprzem oraz bez przykrycia. Panierka wyszła chrupiąca, a mięso kruche, mięciutkie i soczyste. Podałam z ziemniakami z koperkiem oraz marchewką z groszkiem na gęsto. Oczywiście, nic nikomu nie narzucam. A jakie są Wasze sposoby na super
mojewypiekiinietylkowyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem. Na koniec wszystko zalać od góry keczupem(...)aluminiowej - nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, boczek świeży surowy 30 dag, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 6 łyżek, gorczyca ziarenka Royal Brand 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżka, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 1 łyżka, cukier 1 łyżka,żelatyna 2 łyżki, woda 250 ml przygotowanie mięsa rozdrobnionego było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi
W Mojej Kuchni Lubięcebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują. Gdy ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice lub blat wysmarowany olejem
Pyry na Gazrukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa
OstryKęswakacji. Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI:2 bakłażany100 g startej mozzarelli30 g tartego parmezanuSKŁADNIKI na farsz:500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)1 puszka pomidorów bez skórki3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula czerwonawłoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku1/2 łyżeczki(...)kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.*W między
kulinarnyJapięciu warstw, z czego wierzchnie wzmacniane są cząsteczkami granitowymi / ceramicznymi. Powłoka ta należy do kategorii non-stick – to znaczy, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Jeśli nic nie przywiera, to nie ma co czyścić. I to jest własnie, co w niej podoba mi się najbardziej.Ponadto powłoka non-stick Granitium charakteryzuje się(...)niklu ani metali ciężkich.Aha, patelnia nadaje się do wszystkich rodzajów kuchni: indukcyjnych, ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Dzięki wysokim sciankom można w niej dusić miesa, warzywa, czy inne potrawy. Nie bez znaczenia jest również aspekt wizualny. Jest elegancka, ale prosta, solidna i dość ciężka, taka, jaka powinna być moja idealna patelnia. Po więcej szczegółów odsyłam
Mia Cucina Sofietamała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych robimy po trzy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora
Kuchnia Bazyliikilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora
Kuchnia Bazylii