Wczoraj SLOW FEST SOPOT cieszył się tak wielką popularnością, że impreza zaplanowana do godziny 19, skończyła się już o 16! Trzeba przyznać, że pomysł, przygotowanie i
Be Fit Be StrongNie wyobrażacie sobie nawet jak ciężko jest gotować z myślą, że w piątek już wyjeżdżam. Nie mogę zrobić porządnych zakupów, nie mogę rozplanować co będę
Be Fit Be Strongdodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente(...)dużym naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Makarony , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: mozzarella , pomidory , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniampieczarki kroimy w plastry, paprykę w paseczki. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przesmażone na patelni bez tłuszczu mięso, dodajemy liść laurowy ziele angielskie, jarzynkę oraz przyprawę meksykańską. Całość mieszamy, zalewamy około 2l wody i gotujemy na małym ogniu około godzinę. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę, puszki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do
Be Fit Be Stronguznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. KotletySkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze kawałki
Taste Of My DayStandardowo, mój mężczyzna ma wolne, a pogoda wprost proporcjonalnie jest brzydka i leje. Ta zależność jest tak denerwująca i trwa dłuższy czas, że nie pozwala cieszyć
Be Fit Be Strongniego zawartość puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki(...)się na patelni farszu mięsnego, a miąższ pomidorów pokroiłem w kostkę tej samej grubości co awokado i dodałem do niego. W drobną kostkę pokroiłem również połowę zielonej papryczki chili (bez pestek) i również ją dodałem do awokado. Do miski dodałem również 15 posiekanych listków bazylii, skórkę startą z jednej limonki i 2 łyżki oliwy. Całość doprawiłem niewielką ilością soli
Wyprawy kulinarnePyszne placuszki dyniowe z nutą imbiru. Szybko się je robi i szybko znikają. Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej smakują ze śmietaną. składniki: 600 g
Monia miesza i gotujelekki posiłek. Smakuje świetnie na ciepło, a w gorące dni jest niezrównana na zimno. Moim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy dobrą oliwę, pomidora, czosnek, cytrynę i miętę, rzeczy moim(...)krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki 1 czerwona papryczka chili, posiekana garść czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół kilka gałązek kolendry lub pietruszki, grubo posiekana kilka łodyżek świeżej mięty, listki oberwać i grubo posiekać 1 cytryna 1 płaska łyżka cukru 1 ząbek
Kuchnia PrezydentowejW poszukiwaniu zdrowego smarowidła do kanapek wybrałam się do pobliskiego sklepiku, po przeglądzie półek, które uginają się od reklamowanych marek stwierdziłam, że nic tu po mnie
Apetyczna babeczkaWiększość przepisów pokazuje sposób przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jedną z potraw podawaną w polskich domach na Wigilię są uszka z grzybami . Jest to tradycyjne danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga
Kuchnia co dniaWielkanocny żurek to tradycyjne danie, które znajdzie się na większości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Możemy go podać zarówno na talerzach jak i w coraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fasolka po bretońsku to tradycyjne polskie danie z dodatkiem kiełbasy lub parówek. Kiedyś bardzo lubiłam je w mięsnej wersji, dlatego zazwyczaj dodaję do tego dania jakiś
wegujemyMoże to nie wyszukane danie , ale za to bardzo smaczne , kiedy czasem zostanie mi makaron np z
Mój SmakSKŁADNIKI 250 g ry ż u 100 g wędzonego łososia 1 szalotka 2 fenkuły 500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40
La grande e la piccola cuocaMoja córka by mogła jeść codziennie naleśniki , placki itp , na śniadanie , obiad i kolację , Julcia w prost uwielbia tego typu jedzenie , więc dziś zapodałam
Mój SmakPolecam bardzo prostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale
Monia miesza i gotujePropozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1
MarcinChefTeraz to już na pewno jest absolutnie ostatni dyniowy post w tym sezonie. Naprawdę! Następne będą bardzo zimowe, pachnące, słodkie i bardzo świąteczne :) Ale zanim na
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKawa inka budzi we mnie piękne wspomnienia dzieciństwa związane z moim kochanym dziadkiem którego już ze mną niestety nie ma , ale co pozostało
Mój SmakChyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś
Tagebuch po polskuRozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3
Tagebuch po polskuKolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w
Tagebuch po polskuKasza bulgur jest znana na Bliskim Wschodzie już od 4 tys. lat. Otrzymuje się ją z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum
My Chcemy JeśćPlacki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około
Kuchnia co dniaPyszne, letnie bezmięsne danie dla miłośników cukinii. Takie spaghetti z cukinii jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1
Moje Kuchenne RewelacjeZ okazji Wielkiej Nocy dzielę się
Kuchnia PrezydentowejSandacz - ryba drapieżna z rodziny okoniowatych.... . Do złowienia w jeziorach, wyrobiskach rzek, a nawet przybrzeżnych wodach Bałtyku. Tyle mądrości encyklopedycznych wystarczy. Jeśli o kulinaria chodzi
Kuchnia po mojemuJest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny
Milion Smakówosob zapewne powie ,ze taki zapiekny ryz nie nadaje sie na obiaad, bo nie da sie nim najesc. Hmmm... zalezy kto co lubi . Niektorzy nie wyobrazaja sobie obiadu bez dodatku miesa tak jak np. moj tata. Ja staram sie urozmaicac i nie przekroczyc 3 obiadow miesnych w ciagu tygodnia. Na szczescie moj partner tez jest tego zdania, ze mieso
PychaDaniaJeśli macie skłonności do piromanii to dzisiejszy przepis Wam się spodoba. Crepes suzette to naleśniki maczane w syropie z masła i pomarańczy, polewane alkoholem i podpalane
W kuchni wieczoremminut przed końcem pieczenia, woreczek rozcinam, aby wierzch szynki się zrumienił. Po wyjęciu, przed krojeniem, należy odczekać 15-20 minut, aby soki się wchłonęły.Lubię mięso, ale bez przesady. Dlatego jeżeli mam coś zjeść, to wybieram dobre, albo wcale. I właśnie to zawsze mnie skłania i motywuje do przerzucania moich kulinarnych przemyśleń na blat kuchenny. Pewnie powiecie, że prościej
mojewypiekiinietylkoJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisyMamy ochotę na coś ciepłego, ale nie mamy czasu na przygotowanie obiadu.Sięgamy po ciepłą kanapkę.Co potrzebujemy?:-dwie części bagietki lub dwie bagietki
Maminek kulinarnyDziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków.Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem.Potrzebujemy:-ok. 8 ziemniaków-2 kostki twarogu-2 łyżki śmietany-kilka rzodkiewek-przyprawa
Maminek kulinarnyZamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy:
Maminek kulinarnyJeden z najszybszych obiadów.Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy.Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 2 duże
Maminek kulinarnyChyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki
Maminek kulinarnyodtworzyć ten smak. Na szczęście wiara czyni cuda :) Zupełnie przypadkowo natknęłam się na wpis o tej zupie na blogu Gospodyni Miejska i natychmiast postanowiłam go wypróbować!Barszcz gotujemy bez dodatku mięsa. Smak i wyjątkowość zupy pochodzi wyłącznie z buraków.Składniki:1,5 - 1,8 kg buraków3 l zimnej wodyłyżka majeranki3 ząbki czosnku3 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego4 łyżki cukrusól
Taste Of My Day