przepisy bez miesa - 575 przepisów (strona:6/39)

Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 545

zdrowe jedzenie fit na wiosnę może być wyhodowanie własnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna(...)liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu

SzczyptaSmaQ
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 227

ktoś im wyrządza krzywdę, ale no, bez przesady. 2. Nie jesz mięsa, a przygotować umiesz. O co chodzi? Chodzi o to, że uwielbiam gotować. Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też mięso. Brawo

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 296

mieszanka bazylia+czosnek+czarnuszka, - Masło, łyżka - olej, łyżka Fasolka: - Fasolka szparagowa, 0,5 kg  - masło, 2 łyżki, - przyprawa warzywna typu vegeta, + spoooooro zielonej pietruszki do posypania.  Mięso:  Myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nacieramy wymieszanymi przyprawami z olejem, zostawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem (im dłużej tym lepiej, aczkolwiek gdy momentalnie wrzucimy na patelnię to nic się(...)modlenia się do garnków. Szybko, łatwo, bez bałaganu no i (przynajmniej dla nas) smacznie.  :) Jako, że ta starsza o figurę dba to przygotowuje sobie mięso na "suchej patelni" bez grama oleju - bardzo dobrze wychodzi. Fakt, faktem, że patelnia u nas rzadko widzi się z mięsem, bo przygotowujemy je zwykle w bardziej dietetycznej i zdrowej wersji - króluje

Wypisz Wymaluj
Zupa ostro-kwaśna 215

kiełków grzybków Mun garść grzybów Mun 2 łyżeczki pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli czosnkowego pieprz czarny do smaku sól do smaku (do zagęszczenia mąka kukurydziana - u mnie bez zagęszczania) PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone marynujemy - zalewamy oliwą, dodajemy imbir, przeciśnięty czosnek, oliwę, ocet oraz sos sojowy - dokładnie mieszamy i odstawiamy (ja zostawiłam na noc ale swobodnie wystarczy 30 - 40 minut) Grzybki(...)warzywka odsuwamy na boki i dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy papryczkę chilli oraz sos chilli czosnkowy, pieprz i sól dokładnie mieszamy i razem przesmażamy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzybki oraz wodę z ich moczenia, całość doprawiamy koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zupkę możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko gotujemy razem przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 295

łyżeczkę mąki ziemniaczanej, miksujemy przy użyciu blendera (żyrafy). Zagotowujemy i studzimy.  Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez)  – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej  podałam  z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz

mojewypiekiinietylko
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 144

zrezygnowałam) sól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty) Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się wytapiał podczas podsmażania mięsa W tym czasie obieramy cebulę i siekamy - dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak zacząć biegać cz. 1 175

spodziewałem się, że wyjdzie z tego taka lektura, dzielę opowieść, aby nie zarzucać Was ścianą tekstu i żeby każdy mógł to skończyć i nie zniechęcił się na wstępie. Bez dalszego przedłużania – GO! Moja historia biegowa zaczyna się aż w 2009 roku i trwa do dzisiaj z dwoma dłuższymi przerwami, których przyczyną była kontuzja fizyczna a później kontuzja ducha(...)też to z dietą jaką sobie narzuciłem, odstawione białe pieczywo, cukier, sól, mączne rzeczy, fast foody, masło, ziemniaki i zwiększenie owoców, warzyw i surówek wszelkiej maści. Jadłem raczej mięso plus warzywa, bez żadnych zapychaczy. Ciągnęło mnie, żeby zacząć biegać, ale najzwyczajniej bałem się zacząć. Obecnie zacząć biegać jest łatwiej i stało się to bardziej przystępne. Duży swój wkład

Bananowe Pole
Kurczak a’ la z Mezlai 141

jogurtu naturalnego; - sól, czarny pieprz, kurkuma + (ewentualnie świeża mięta posiekana); - oliwa; - ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka umyć, podzielić na kotlety, skropić oliwą. Wrzucić na patelnię, zalać rosołem, gotować bez przykrycia, aż mięso dojdzie a rosół wyparuje. Zmieszać 0,5 jogurtu ze szczyptą soli. Zalać mięso i dusić mieszając, aż jogurt odparuje i „osiądzie” na kurczaku. Resztę jogurtu wymieszać

dom-agi.pl
Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, rucolą, kiełkami i ogórkiem konserwowym 254

przyprawie gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej strony. Każdą kromkę smaruję keczupem, na jednej kromce układam rucolę, grillowaną pierś kurczaka, pokrojonego ogórka i kiełki lucerny

Mango Papaja
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 231

rosołowych, a zamiast tego gotuję wywar z suszonej startej włoszczyzny z łyżką oliwy i solą, której na pewno jest mniej niż w kostce rosołowej). Jeszcze raz posmarować mięso marynatą. Piec bez przykrycia przez godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas podlewając. W ostatniej fazie na ok. minutę przed wyjęciem z pieca roladę posypać świeżym tymiankiem.  Po wyjęciu

Delicious Titbits
Pasztet drobiowy 398

12x26 cm, ale jeśli ma być wyższy lepiej go upiec w nieco mniejszej formie.Pasztet należy wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.Dobre ugniecenie

Gospodyni Miejska
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 236

kulinarne tradycje gauchos - południowoamerykańskich  pasterzy bydła, jak i silnych naleciałości z czasów przybyłych tu kolonizatorów, a potem  emigrantów, którzy osiedlali się tu w różnych epokach. Mięsa. Jest to mieszanka bez wątpienia intrygująca, suta i bogata.  Na stole dominuje oczywiście wołowina przyrządzana na wiele sposobów i w  naprawdę ogromnych ilościach, jednak(...)zdarza się, że na stołach pojawia się  lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze bydła nie  dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite  sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze.  Urugwajczycy jedzą bardzo duże ilości mięsa. Potrawy. Popularny jest także churrasco, czyli ogromny, krwisty stek wołowy

W kuchni Karmel-itki
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 179

Jakie kupować, żeby było najzdrowiej? Właściwie mięso mielone najlepiej jest przygotowywać samemu w domu. Wybierajmy do tego nietłuste gatunki, jak np. drób, jagnięcina, wołowina. Raczej unikajmy wieprzowiny, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia lub zwyczajnie brakuje nam czasu, starajmy się kupować mięso dobrej jakości. Uważajmy na paczkowane mięso mielone, ponieważ często zawiera szkodliwe(...)konserwanty. Czytajmy więc etykiety i sprawdzajmy, czy w składzie nie ma E202 lub E250. Dodatkowo mięso na tackach nie powinno pływać w wodzie, ponieważ jest to oznaka nieświeżości. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy mięso z hodowli ekologicznej – stawiamy wtedy na jakość, a nie na ilość. Mięso dostarcza nam białka, witamin i żelaza, jednak w większych ilościach ma niekorzystny wpływ na nasz

Powiedz dietom nie
Szaszłyki z suszonymi pomidorami (tapenadą pomidorową) 167

cienkich plasterków boczku patyczek do szaszłyków Kotlet oczyszczamy z ewentualnych błonek i myjemy. Bardzo cienko rozbijamy tłuczkiem. Tak, żeby był "przezroczysty". Będziemy mieć wówczas pewność, że się mięso usmaży Nagrzewamy patelnię bez tłuszczu i lekko podsmażamy plasterki boczku (dosłownie po 2 minuty z każdej strony). Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk 2 pomidory(...)tłuszcz, który wytopił się z boczku (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę oleju, ale niedużo) i na małym ogniu smażymy szaszłyk z każdej z czterech stron. Dzięki temu, że mięso było bardzo mocno ubite - szaszłyk smaży się szybko Podałam z ziemniakami ubitymi z koperkiem i kiszoną kapustą. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 251

cudny trójkącik zachwyci podniebienia wszystkich gości. Bardzo ważne jest również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony(...)możemy bez problemu wyszukać mnóstwo przepisów na marynatę, jak i również wspiąć się na wyżyny kreatywności i przyrządzić własną oryginalną – to naprawdę nic trudnego jeśli będziemy trzymać się paru zasad: - marynatę mokrą przygotowujemy na bazie oleju, może być smakowy, oliwę oraz masło zostawmy na inne okazje, ponieważ mają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych

upichcona

Proponowane wyszukiwania