Gulasz początkowo był potrawą, którą żywili się wypasający bydło (węg. gulya) węgierscy pasterze (węg. gulyas). Mięsu wołowemu, baraniemu czy jagnięcemu towarzyszy zawsze cebula, papryka stała się obowiązkowa później. Dziś obie potrawy, które poznaliśmy dzięki węgierskim bratankom, absolutnie nie mogą się obejść bez sporej ilości papryki. Natomiast ja chcę pokazać moją wersję gulaszu, inną niż każe kanon, bo często(...)będzie, żeby finalnie nakarmić swoja trzódkę i naładować ich porządną porcją energii. Aby przygotować porządną porcję gulaszu, dla naszej czwórki są to dwa obiady, przygotowuję ok. 1 kg mięsa, kroję w kostki zbliżonej wielkości. Może być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku
I tu będę miała takie teSól Farsz: - udziec z rosołu - 150g warzyw z rosołu, bez marchewki - pieprz ziołowy, ostra papryka Wykonanie: Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa
dom-agi.plochoty bawić się w długie gotowanie. A wiem, że nie pogardzi zupami z torebek, więc ten rosół spełni jego oczekiwania. Postanowiłam je trochę wzbogacić dodając do nich trochę mięsa pod postacią klopsików z dodatkiem kaszki manny, wg mnie jest to idealny i łatwy do zrobienia dodatek. Przy tym zupa będzie bardziej pożywniejsza, co jest ważne dla faceta. Dostał też(...)pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet po dodaniu kilku jej łyżeczek, nadal możemy oczekiwać, że otrzymamy bulion znacznie bardziej naturalny i zdrowszy niż w wersji z kostki. Podobnie jak jego „krewniaka” na mięsie, bulion warzywny możemy bez problemu przechowywać w lodówce przez dość długi czas, w tym nawet go zamrozić. Gotując bulion warzywny musimy uzbroić się w nieco cierpliwości. O ile w wersji(...)mięsem możemy uzyskać względnie esencjonalny, choć pewnie niezbyt klarowny wywar nawet już po 90 minutach, o tyle warzywa potrzebują więcej czasu, aby „oddać” swój smak i aromat. Dlatego bulion warzywny najlepiej gotować bardzo powoli, w razie potrzeby pod częściowym przykryciem, nawet przez ok. 3 godziny. Warto również, choć nie jest to teoretycznie konieczne, pozwolić gotowemu wywarowi zawierającemu jeszcze warzywa odstać
Kulinarna Pokusaświąteczny obiad, lub inne wyjątkowe okazje. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją sobie także bez specjalnej okazji i cieszyć się z codzienności. Filet z indyka 4 ząbki czosnki Świeży rozmaryn Masło Szynka długo dojrzewająca Sól Pieprz Mięso dokładnie myjemy i suszymy. Mój kawałek indyka ważył niecały kilogram. Użyłem do niego 4 ząbki czosnku, którymi po przetarciu
MarcinChefłyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki przyprawy do piernika45 g miodu50 g cukru3 jajkakrem:100 g ciastek oreo (waga bez kremu)200 ml śmietany kremówki (38%)czarny barwnik spożywczy w paścieZ ciasteczek wyjąć krem. Pokruszyć na pył wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na niedzielny obiad. Schabowy Składniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy Przygotowanie : Mięso rozbić , przyprawy utrzeć razem i obsypać kotlety. Zwinąć w rulony, przykryć talerzem i odstawić
Magiczne Życie MartyChińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez problemu nabyć, przez internet lub w sklepach z orientalną żywnością . Nie będę się tu rozwodzić nad jego magicznymi zdolnościami , ani nad ich brakiem – to nie blog dietetyka , ani botanika " class="wp-smiley(...)około 40 minut . Po tym czasie , odławiamy je łyżką cedzakową , studzimy i obieramy z mięsa, odstawiamy kawałeczki na później . Marchew , pietruszkę , seler tniemy w cienkie słupki ( na zapałkę ) i wrzucamy do gotującego się wywaru z korpusów , dokładamy wyciśnięty praską czosnek , utarty na drobnej tarce imbir ( bez skórki ) , oraz wszystkie pozostałe przyprawy , papryczki itd. ( poza pastą sojową miso i sosem
Ogrodnik w podróżyczubate łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie:Mięso pokroić w kostkę 3cm x3cm, włoszczyznę obrać. Wszystko włożyć do szerokiego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą do wysokości mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na min ogniu ok 1,5 godziny. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z wywaru (wywar zachować) zmielić wraz(...)długo, jak zrobiony z samego mięska) 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa.Następnie dodajemy do pasztetowej masy:4 żółtka (białka ubijamy osobno)majeranekodrobinę gałki muszkatołowejpaprykę słodkąMieszamy dokładnie całość. Jeśli masa jest zbyt sura, a chcemy, aby pasztet był bardziej smarowny, dodajemy 1/2 szklanki wywaru od gotowania mięsa i warzyw. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy całość
Walijskie Pichcenienadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem. Makron gotujemy w 2,5 litrach
Symfonia smakowasieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny.Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa.Margarynę można zastąpić masłem.Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili sobie rąk tymi ciastkami.Zamiast robić polewę, bajaderki
Gospodyni Miejskadziala bardzo rozgrzewajaco. Mam nadzieje, ze i Wam po takim daniu zrobi sie cieplej.skladniki: 0,5 kg miesa wieprzowego lub wolowego 2 duze czerwone papryki 1 zielona papryka 1 duza cebula 2 zabki czosnku 1 pietruszka 2 marchewki puszka pomidorow bez skory okolo 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego 1l bulionu osta papryka w proszku ziele angielskie lisc laurowy majeranek pieprz
Przysmaki Karolkiszerszej stronie jajka!Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia. Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.Wywar przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie(...)razem z warzywami do dekoracji.Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki, tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki, nawet bez obstukiwania.Źródło: KuchniaBroni
Świat Domowej Kuchninarodowe danie Afganistanu. Przygotowywane jet ono w każdym domu i nie może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej
Food SquareDodam, że jest tak smaczny i treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta
Zawsze głodna!