wszystkich grillowych pomysłów dla mnie klasyką, bez której nie wyobrażam sobie biesiady na powietrzu - są właśnie szaszłyki. W każdej postaci ;) mięsne, wegetariańskie, owocowe i serowe. Dlatego na rozpoczęcie sezonu skusiłam się na opcję wege z bio tofu ziołowym oraz mięsną z kawałkami wieprzowiny. W obu przypadkach dodatki stanowiły cebula, pieczarki, papryka, kabeczek oraz pomidorki koktajlowe. Marynata do szaszłyków Zanim(...)oleju rzepakowego - łyżeczka octu balsamicznego - ząbek czosnku - po łyżeczce ziół: słodka papryka, chilli, oregano, tymianek Składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Po wymieszaniu polewamy marynata pokrojone już w kostkę mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mniam
upichconaZapraszam Was do udziału w konkursie, który odbywa się na fanpage'u mojego bloga . Do wygrania 3x zestaw batonów Zmiany Zmiany! :) Jestem już po pierwszej
Be Fit Be Strongdania, bo wiedziałam jak sobie je oboje wyobrażamy. Mięso ma być soczyste i miękkie, a sos z nutką grzybowego smaku i wędzonej wędliny. Do sosu teoretycznie powinno się dodawać czerwone wino, ale ja ten etap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku(...)angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem. Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką
dom-agi.plręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około połową soli i pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1cm. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużnie w ćwiartki. Golonkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, bez przykrycia, na 20 minut. W połowie zapiekania odwracamy na drugą stronę. Golonkę przekładamy(...)ściemnieją). W połowie pieczenia (po 45 minutach) dodajemy ziemniaki i pomidory (te drugie u góry), przesypując je resztą soli i pieprzu. W razie potrzeby można dolać jeszcze nieco wody. Mięso podajemy na ciepło z warzywami i ewentualnie sosem z pieczenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-95 {margin: auto;} #gallery-95 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center
Kulinarna PokusaSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety ze schabu bez kości 0,5 kubka mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1
Luźna Kuchniaogień na minimalny i lekko uchylamy pokrywkę. Gotujemy min. 1,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być już w miarę miękkie. Sprawdzamy, czy rzeczywiście zaczyna się takie robić. Próbujemy sosu, doprawiamy go solą, pieprzem oraz posiekanymi gałązkami rozmarynu. Odkrywamy i gotujemy bez przykrycia jeszcze przez 30-45 minut. Po tym czasie mieso powinno być już miękkie
Zawsze głodna!tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc
SzczyptaSmaQsoli i pół łyżeczki cukruPaluszków krabowych (które przygotowywane są z mięsa ryb z aromatem krabów) nie powinny spożywać osoby z uczuleniem na ryby i skorupiaki. Ze względu na zawartość sztucznych dodatków: wzmacniających smak, zapach i barwników lepiej nie podawać ich małym dzieciom - dla nich lepiej przygotować wersję bez surimi lub z dodatkiem łososia. Przygotowanie: Paluszki krabowe pokroić na trzy
głodny alergikpatelni ma tendencję do przypalania oraz jak ją się czyści? Podczas grillowania mięso puściło tłuszcz, który dzięki rowkom zbierał się na dnie. Tłuszcz nie przypalił się i łatwo go można było usunąć. Hamburgery i kiełbaski dosłownie tańczyły na patelni. W żadnym razie nie musiałam odrywać mięsa od grilla, aby przewrócić go na drugą stronę. Podczas grillowania brzoskwiń, cukier zmienił(...)przede wszystkim bez tłuszczu. Dania przygotowane przy jej użyciu niczym nie odbiegają od dań przygotowanych na grillu. Możemy więc grillować gdy za oknem pada deszcz czy mróz szczypie w uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem i kapustą
Mia Cucina SofietaDzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Początkowo możemy piec pod przykryciem, pod koniec bez – dla zarumienienia i chrupiącej skórki
VioletoweKucharzeniepyrkać między słoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana
Z Kuchni Do Kuchnijest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli pokroimy mięso od razu po wyciągnięciu z pieca, nieustabilizowane soki wypłyną na zewnątrz i mięso momentalnie zrobi się suche. Dzięki odpoczynkowi soki stabilizują się i zatrzymują w mięsie). Znane mi są dwie szkoły smażenia piersi kaczki ze skórą. Szkoła francuska, gdzie pierś kładzie się na rozgrzaną(...)porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie, nożycami do drobiu (lub tasakiem) przeciąć na pół każdą kość. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Wrzucić odkrojone mięso z nogi razem z kośćmi. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut do zrumienienia, mieszając
Moja DelicjaDobrze przygotowane i apetycznie wyglądające mięso drobiowe jest w stanie pobudzić apetyt nawet osób, którym w pewnym momencie drób się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał(...)udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli w płatkach (dałam sporo)- papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy sobie wieczorem. Rano wyjmujemy mięso z lodówki
mojewypiekiinietylkoPotrawy z kurczaka są bardzo lubiane. Nic dziwnego, mięso to jest lekkostrawne, niskokaloryczne i dietetyczne. Przyrządza się go szybko, nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz nadziewania. Dzisiaj prezentuje kurczaka w połączeniu z ryżem i warzywami. Jest to danie delikatne, ale można nadać mu pikanterii dodając papryczkę chili w postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu(...)ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody -olej rzepakowy -sól, pieprz Jeżeli mamy duże ćwiartki z kurczaka, to zalecam podzielić je na pół. Dokładnie myjemy mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym
Kulinarne przemysleniaoliwek świeżo i grubo zmielony pieprz sól morska Glazura: 3-4 małe gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz Zebrać razem wszystkie składniki. Mięso dokładnie oczyścić z wszelkich membram, błonek, żyłek i tłuszczu (jeśli nie było uprzednio oczyszczone) i dokładnie wysus zyć; przyprawić stek solą i pieprzem wedle uznania; pozostawić w temperaturze pokojowej(...)steki; smażyć (bez dotykania, przesuwania i przewracania!) 5 minut; następnie przewrócić i smażyć drugą stronę przez 5 minut (każda strona powinna mieć piękny, ciemno-brązowy kolor i gładką, niemal idelanie przypaloną teksturę , tzw. sear; zobacz zdjęcie z patelnią) . Wyjąć steki z patelni używając szczypiec lub szpatułki (nie używać widelca i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) ; ułożyć na talerzu
Jem więc Jestem