solą, ale ostrożnie, bo kiszona kapusta lubi być już nieźle kwaśna. Moja jest. Dodajemy trochę pieprzu i można dać ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok. Krok 3 Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą. Krok 4 Farsz nakładamy na liście i zawijamy(...)Jeśli mamy już pozawijane gołąbki, układamy na nich kiszoną kapustę, podlewamy trochę wody i przykrywamy pokrywką. To ważne, bo najpierw będziemy piekli pod przykryciem, a pod koniec je zdejmiemy. Bez pokrywki kiszona kapusta nam się wysuszy i przypali. Krok 5 Pieczemy 2 godziny w 180*C. Porcja wystarczy Wam co najmniej na 2 rodzinne obiady. Najlepsze są na drugi
CoolinarniePLMięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste. Zawiera niewielką ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował, na pewno do niego wróci.Skóra suma(...)czas pracy przy przygotowywaniu potrawy.I ja sobie tego suma posatnowiłam zjeść wyjątkowo smacznie i lekko. Żałuję, że nie mogłam otworzyć białego wina, przez masę leków..ale sum dobry i bez wina jest !SkładnikiSUM dzwonkoziemniaki Sumak od SkworcuSumak pochodzi z jagód (owoców) dziko rosnącego krzaka, który rośnie na wszystkich obszarach śródziemnomorskich, zwłaszcza na Sycylii i południowych Włoszech oraz
Z Kuchni Do Kuchniśliwki węgierki moja Mama robiła przepyszne knedle. Zawsze mnie intrygowało to połączenie. Jak można jeść ziemniaki ze śliwkami? Pewnie znajdzie się wiele osób, dla których to pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi. Wychodząc temu naprzeciw poświęcę kilka minut na opis tej potrawy. Najlepiej dzień wcześniej ugotować więcej ziemniaków do obiadu, a na drugi dzień przygotować knedle ze śliwkami. Składniki(...)ziemniaczanej- 3 żółtka- 1 łyżeczka miękkiego masła- sól- cukier- cynamon- do wyboru masło z bułką tartą, jogurt lub śmietana Ugotowane, dzień wcześniej, ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Nastawiłam posoloną wodę w dużym garnku. Umyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance cukru z cynamonem. Do zmielonych ziemniaków dodałam przesiane mąki, łyżeczkę soli, żółtka i masło
mojewypiekiinietylkobalsamow lagodzacych podraznienia skory i opozniajacych jej starzenie.Rozmaryn jest niezwykle aromatycznym zielem o gorzko-korzennym smaku.Stanowi jeden z podstawowych skladnikow mieszanki ziol prowansalskich.Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom(...)niestety roslina jednoroczna.Poradniki ogrodnicze podaja co prawda ,iz mozna go chodowac w donicy,a przed mrozami przeniesc do pomieszczenia ,by na wiosne znowu sie cieszyc zielonym rozmarynem.Probowalam wielokrotnie,niestety bez powodzenia,bo predzej,czy pozniej roslina ani tak tracila igielki,by w koncu zginac. Poniewaz rozmaryn to jedno z moich ulubionych ziol corocznie na wiosne kupuje pokaznych rozmiarow sadzonke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować! SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt) 250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier 1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką
Kto ugości moich gości?następnie pieczarki obrane i pokrojone na plasterki. Podsmażone pieczarki rozkładamy równo na mięsie. Na całości rozkładamy fasolkę i ugotowane jajka przekrojone na pół. Całość zwijamy do środka w rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimamy czasu myśleć o jakimś czasochłonnym obiedzie. Dlatego w takiej sytuacji zupy są najlepsze. Dzisiaj szybka zupa z brukselką. Składniki: -ćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście laurowe Oczyszczoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, seler, por,cebulę ) oraz ćwiartkę kurczaka, zalewamy(...)ogniu przez 40 minut. W tym czasie brukselkę dobrze płuczemy i obieramy ewentualnie z wierzchnich, pożółkłych liści. Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Z rosołowego wywaru wyciągamy warzywa i mięso. Wrzucamy natomiast odgotowaną i odcedzoną brukselkę i pokrojone mięso kurczaka, oddzielone od kości. Chwilę jeszcze gotujemy. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w krążki i podsmażamy krótko na rozgrzanym
Kulinarne przemysleniaklimacie, by przypominaly mi o moim rodzinnym domu.Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego rodzaju(...)sposob pozostaje wierna rodzinnej tradycji. Staram sie tez szukac nowych pomyslow, wprowadzac do swiatecznej kuchni powiew nowosci.Jajko zawijane w szynke i zalewane galaretka nalezy do tych dan tradycyjnych, bez ktorych nie bylo u nas Swiat. Razem z Siostra i Mama zajmowalysmy sie przygotowaniem zimnego bufetu, gdzie wsrod innych propozycji byly wlasnie takie jajka. skladniki:(celowo nie podaje ilosci
Przysmaki Karolkiobiedzie -a z reguły jest to w sobotę).Jak zostanie to mrożę i z przyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości ( w miarę chudej) 3 średnie cebule 2 duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone(...)pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze).Zmielone wyrobić z łyżką oleju. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie
Buniabaje w kuchnibardzo smaczne i zaskakujące przy jedzeniu.Będą to dwa rodzaje roladek,dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW(...)myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się je jak ich nie ma. Odkrojonych skrawków nie wyrzucamy. Kroimy na 1 cm plastry, po czym każdy osobno klepiemy tłuczkiem do mięsa na 0,5 cm grubość. Aby nie pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK:Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj
Pasje JolkiSkładniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg kiełbasy 6 dkg tłuszczu 5 dkg boczku wędzonego 1duża cebula 2 łyżeczki czubate mąki 5 łyżek płaskich koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku(...)smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę
Przepisy kulinarne babci AntoninyZdrowy i pożywny obiad poszukiwany? Tadammm! Już podaję! Przepyszne tortille pełne zdrowych i chrupiących warzyw podane z zieloną herbatą od Soti Natural. Herbata zaparzona z liści gyokuro, bez dodatku cukru, słodzików czy konserwantów. Przygotowana w taki sposób, że zawiera aż 340 mg antyoksydantów, działa orzeźwiająco na organizm, ponadto usprawnia metabolizm. Więcej info na www.sotinatural.pl SKŁADNIKI: - 2 szt tortilli - ogórek(...)kurczaka + przyprawa harissa - czarnuszka Gotowe tortille smarujemy sosem tatarskim, układamy pokrojone warzywa. Pierś z kurczaka grillujemy w przyprawach, lub smażymy na maśle z harissą. Układamy kawałki gotowego mięsa na warzywach i rolujemy. To wszytko! Łatwo, zdrowo i przyjemnie! ;-))) Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni i na Instagram Smyk_W_Kuchni Do Zobaczenia! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNIewentualnie potem można dodać więcej w razie potrzeby, natomiast pieprz będzie jeszcze przy pieczarkach, - sól - najpierw też płaska łyżeczka, bo lepiej dosolić, niż mieć za słone. I teraz tak, "mięso" robi się swoją drogą, a osobno przygotowuję pieczarki. Na innej patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam na niego pokrojoną w piórka cebulę, posypuję ją łyżeczką pieprzu , mieszam dobrze(...)żeby pieczarki zrumieniły się i lekko ściemniały ale nie zmniejszyły za bardzo swojej objętości. No i jeszcze papryka i ogórki. Właściwie ile kuchni, tyle wersji Strogonowa, z papryką albo bez, z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, z sosem śmietanowym albo pomidorowym... Ja robię z ogórkami konserwowymi , pokrojonymi, jak wszystko, w paseczki oraz z papryką czerwoną również pokrojoną w paski
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkłądniki; 60 dag schabu bez kosci pół sredniej głowki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 cebula lisc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawa uniwersalana, slodka papryka 1 łyzka oleju 1 łyzka mąki Schab umyc i osuszyć a następnie pokroić w duza kostke. Doprawic sola i pieprzem a na końcu obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wzucac(...)mieso. Zrumienic je z każdej strony i przełozyc do rondla. Cebule obrac i pokroić w piórka a marchewke w kostke. Do miesa dodac pół szkalnki wody, wrzucic warzywa oraz ziele i lisc i dusic pod przykryciem. Kapuste poszatkować i po około 20 min. również dodac do miesa. Jeśli cała woda wyparuje to podczas duszenia należy ja uzupełniać. Kiedy mieso jest
Radość kipiąca uśmiechem.miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy(...)ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy to zrobić za pomocą malaksera. Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2 główki czosnek, 6 większe pieczarki, 1 litr woda, 1 łyżeczka kucharek, - do smaku kucharek w płynie, 2 łyżki śmietana na gorącym smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę i obsypaną mąką do łopatki dodać pokrojone(...)pieczarki, papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować sos jest zagęszczony dzięki kromce chlebagulasz
W Mojej Kuchni Lubię