przepis - 33114 przepisów (strona:1715/2208)

JABŁKA Z KOZIM SEREM, RODZYNKAMI I CYNAMONEM. 199

  Wróciwszy z Krakowa, po finale konkursu, cały czas po głowie chodziły mi specjały kuchni małopolskiej. Weekend w ich otoczeniu spowodował, że zaraziłam się tamtymi smakami

W kuchni Karmel-itki
KREM Z CUKINII. 176

Zmiana miejsca zamieszkania na stancję, rozpoczęty właśnie nowy szkolny rok, bardzo dla mnie istotny i wymagający, ciągłe zabieganie i siedzenie do późna w książkach już od

W kuchni Karmel-itki
KURKI W ŚMIETANIE. 198

W sobotni poranek, kiedy słonko budzi się do snu, wrzucam na siebie kwiecistą bluzeczkę, tęczowe balerinki. Zaopatrzona w torbę na zakupy, wkraczam pewnie pomiędzy stragany Rynku

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL Z ARONII I MALIN. 187

Kiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywne rozwiązania. Lubię, gdy jest słodko

W kuchni Karmel-itki
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 155

Weekend w domu daje mi ukojenie. Zapach ulubionego płynu do prania, ukochane krzesło, wyszczerbiony stary kubek, z którego piję herbatę, widelec z pokrzywionymi ząbkami, co towarzyszy

W kuchni Karmel-itki
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 198

Dorsz, ryba - symbol Bałtyku. Od ponad tysiąca lat odławiany jest w jego basenie przez rybaków. W naszym morzu występuje podgatunek - dorsz bałtycki, a znaleźć go można

W kuchni Karmel-itki
SAŁATA Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I DRESSINGIEM. 192

 Kiedy nie ma czasu, czy też ochoty na gotowanie, za obiad posłużyć może jakaś nieskomplikowana, aczkolwiek smaczna sałatka. Tak jest w tym przypadku. Wystarczy sałata

W kuchni Karmel-itki
PESTO Z SAŁATY. 174

Kupiłam dużą sałatę, nie myśląc o tym, że wielką główkę muszę zjeść sama. Jadłam ją i jadłam.. Nie powiem, lubię sałatę, ale codziennie na każdy

W kuchni Karmel-itki
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 194

Placki z cukinii są dla mnie zawsze rarytasem. Wychowana na "plyndzach" poznańskich,  uwielbiam każdą wersję placków, niekoniecznie właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 238

Łososia lubią chyba wszyscy, a jeśli nie, to na pewno większość z tych, co ryby jedzą. Także należę to wielbicieli łososia, a kiedy jest on naprawdę

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 268

Jesień kojarzy mi się z zapachem dymu, którego kominy wyrzucają szare kłęby ku niebu. Z mokrymi i burymi dniami, z parasolką i budzącą się w sercu

W kuchni Karmel-itki
KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 278

Raczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiem na bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą

W kuchni Karmel-itki
KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. 229

Moje krewetkowe doświadczenie jest bardzo znikome. Tak naprawdę, dopiero teraz w pełni zaczynam poznawać możliwości tych różowych stworzonek, które jak się okazuje, są naprawdę spore. Pod

W kuchni Karmel-itki
PARÓWKI Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM. 180

Ogólnie rzecz biorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgery ociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 160

Jak wiadomo, dynia na słodko króluje i takie jej zastosowanie jest powszechnie znane. Jednak i na wytrawnie można ją przedstawić w bardzo kuszącej wersji. Pewnie już

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania