Przepis na : śniadanie
Jajka na twardo ugotować każdy umie. Ale czy na pewno ? Wiecie, że woda wcale nie musi wrzeć przez kilka minut ? Wystarczy włożyć jajka do zimnej wody, zagotować i zestawić z kuchenki - muszą poleżeć spokojnie pod przykryciem na 10 minut i będą idealnie ugotowane a zużyjemy mniej energii. A jeśli już gotujecie je tradycyjnie to nie dłużej niż 7-8 minut bo zbyt długie gotowanie sprawi, że wokół żółtka utworzy się taka sina obwódka - niby w niczym nie przeszkadza, ale nieładnie wygląda. Tak samo zrobi się gdy ugotowa... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Przepięknie wyglądają, pewnie skorzystam z Twojego sposobu gotowania :-)
Ale mi się podobają! Cieszą oko. Wytnę takie na wielkanoc :P Zaskoczę rodzinę :)
Ślicznie wyglądają:) Koniecznie musze tak wyciąć jajka na świąteczny stół.A co do obwódki to nie tylko brzydko wygląda, ale też jest niezdrowe bo świadczy to o uwolnieniu się związków siarki ;)pozdrawiam serdecznie
Przecudne!!!i farsz ze składników ,które bardzo lubię.Na pewno skorzystam z tego przepisu.
są łatwiutkie - jak nie masz nożyka specjalnego można je zrobić przy pomocy zwykłego małe noża ze szpiczastym zakończeniem wbijając go miejsce przy miejscu obok siebie tworząc stykając się literki V
Bankowo zrobię je na święta :) wyglądają naprawdę cudownie. Jak pani myśli udało by się jakoś zrobić farsz w kolorze czerwonym ?
Asiu, trzeba pomyśleć - oczywiście rozmawiamy o naturalnym barwieniu czyli może burak, marchewka, pomidory . . .
wow!!!!!!!!!!!!!! muszę poszukać, czy mam taki nożyk gdzieś w szufladzie, a jak nie pędzę kupić, żeby przed świętami zdążyć zrobić taki cuda.piękne.
ALe pieknie to zrobilas!:) Az bym zjadla takie wiosenne jajeczko:))))
Wyglądają wprost olśniewająco! Cudnie zielone danie!Dziękuję, że się przyłaczyłaś do Zielonej Zabawy:)
a ja dziękuję, że taką akcję prowadzisz - można zobaczyć świetne przepisy :)
Zrobiłam jajeczka z zielonym kremem zafascynowana ich wyglądem i nastąpiło rozczarowanie ponieważ farsz sam w sobie jest okej natomiast w połączeniu z jajkiem - mdły. Czy nie byłby lepszy z odrobiną czosnku?
tyle zieleniny - w tym szczypior i rzeżucha - a do tego przyprawy i mdłe ? może nie przyprawiłeś Anonimie ? cóż, kwestia smaku, ale czosnek mi tutaj w ogóle nie pasuje
Zrobiłam te jajeczka z pastą na świeta ;) całej rodzinie smakowały
Wow... Wyglądają zjawiskowo... Muszę spróbować. Dzięki za pomysł :)