Jajka z zielonym kremem

Jajka z zielonym kremem

Jajka z zielonym kremem

Przepis na : śniadanie

Jajka na twardo ugotować każdy umie. Ale czy na pewno ? Wiecie, że woda wcale nie musi wrzeć przez kilka minut ? Wystarczy włożyć jajka do zimnej wody, zagotować i zestawić z kuchenki - muszą poleżeć spokojnie pod przykryciem na 10 minut i będą idealnie ugotowane a zużyjemy mniej energii. A jeśli już gotujecie je tradycyjnie to nie dłużej niż 7-8 minut bo zbyt długie gotowanie sprawi, że wokół żółtka utworzy się taka sina obwódka - niby w niczym nie przeszkadza, ale nieładnie wygląda. Tak samo zrobi się gdy ugotowa... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

jajko, krem, śniadania, śniadanie, wielkanoc

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Duusiak, 18 marca 2013 11:37:29

Piękne!! :) jak wyciełas te ząbki? :)

Asiek, 18 marca 2013 12:01:38

Cudnie wyglądają!!!

Iza Kulińska, 18 marca 2013 12:05:35

Duusiak, opisałam jakim nożykiem :)

Iza Kulińska, 18 marca 2013 12:05:59

i pyszne były :)

Olka, 18 marca 2013 12:37:42

Niezwykle dekoracyjne :)

Mała kuchareczka, 18 marca 2013 12:43:34

Rewelacyjne !!!

Wiolka Te., 18 marca 2013 12:45:19

Cudownie wyglądają, na pewno tak samo wspaniale smakują :)

Veggie, 18 marca 2013 12:45:53

Przepięknie wyglądają, pewnie skorzystam z Twojego sposobu gotowania :-)

Iza Kulińska, 18 marca 2013 13:38:12

całkiem, całkiem :)

Iza Kulińska, 18 marca 2013 13:38:31

prosty farsz i taki wiosenny !

Iza Kulińska, 18 marca 2013 13:38:52

dokładnie tak - bardzo pyszne

Iza Kulińska, 18 marca 2013 13:39:26

sprawdza się - robię tak od dawna

AZgotuj!, 18 marca 2013 13:44:56

Na przyjęciu chwyciłabym natychmiast!

agnieszka, 18 marca 2013 14:19:04

Ale mi się podobają! Cieszą oko. Wytnę takie na wielkanoc :P Zaskoczę rodzinę :)

Justyna Bąk, 18 marca 2013 14:20:01

świetny pomysł na krem, bardzo ładna dekoracja:)

przecinkowa, 18 marca 2013 14:24:17

Przepięknie wyglądają :)Dopisany i w Święta będę próbować :)

kaczodajnia, 18 marca 2013 15:52:04

Ślicznie wyglądają:) Koniecznie musze tak wyciąć jajka na świąteczny stół.A co do obwódki to nie tylko brzydko wygląda, ale też jest niezdrowe bo świadczy to o uwolnieniu się związków siarki ;)pozdrawiam serdecznie

Ewa, 18 marca 2013 16:22:38

Przecudne!!!i farsz ze składników ,które bardzo lubię.Na pewno skorzystam z tego przepisu.

Iza Kulińska, 18 marca 2013 16:31:38

bardzo proszę :)

Iza Kulińska, 18 marca 2013 16:32:12

cieszę się, że przypadły Ci do gustu :)

Iza Kulińska, 18 marca 2013 16:33:20

mam nadzieję, że wszystkim zasmakują :)

Iza Kulińska, 18 marca 2013 16:34:51

są łatwiutkie - jak nie masz nożyka specjalnego można je zrobić przy pomocy zwykłego małe noża ze szpiczastym zakończeniem wbijając go miejsce przy miejscu obok siebie tworząc stykając się literki V

Iza Kulińska, 18 marca 2013 16:38:36

dzięki, Asiu :) również pozdrawiam !

Asia, 18 marca 2013 18:08:54

Bankowo zrobię je na święta :) wyglądają naprawdę cudownie. Jak pani myśli udało by się jakoś zrobić farsz w kolorze czerwonym ?

Magda, 18 marca 2013 18:45:18

Pyzuniu, one są śliczne! I jakie estetyczne...Brawo:)

NG, 18 marca 2013 19:08:25

Po prostu cudne!

Iza Kulińska, 18 marca 2013 19:24:45

dzięki :)

Iza Kulińska, 18 marca 2013 19:27:32

Asiu, trzeba pomyśleć - oczywiście rozmawiamy o naturalnym barwieniu czyli może burak, marchewka, pomidory . . .

Iza Kulińska, 18 marca 2013 19:27:56

cieszę się , że się podobają :)

Iza Kulińska, 18 marca 2013 19:29:49

dziękuję

edytaha, 18 marca 2013 20:19:43

Zaniemówiłam! Cudo! :)

matylda, 18 marca 2013 23:40:36

wow!!!!!!!!!!!!!! muszę poszukać, czy mam taki nożyk gdzieś w szufladzie, a jak nie pędzę kupić, żeby przed świętami zdążyć zrobić taki cuda.piękne.

Iza Kulińska, 19 marca 2013 11:03:03

oj tam, bez przesady :)

Iza Kulińska, 19 marca 2013 11:03:30

zwykłym nożykiem też można tylko trochę to trudniejsze

Marzena, 19 marca 2013 21:45:25

ALe pieknie to zrobilas!:) Az bym zjadla takie wiosenne jajeczko:))))

Iza Kulińska, 19 marca 2013 22:03:05

prościutkie - zrób takie, Marzenko !

pinkcake, 20 marca 2013 14:32:57

Wyglądają wprost olśniewająco! Cudnie zielone danie!Dziękuję, że się przyłaczyłaś do Zielonej Zabawy:)

Iza Kulińska, 20 marca 2013 19:48:31

a ja dziękuję, że taką akcję prowadzisz - można zobaczyć świetne przepisy :)

Zakamarki mojej kuchni, 24 marca 2013 20:59:44

Śliczne są te jajeczka, a farsz bardzo mi odpowiada.

Iza Kulińska, 24 marca 2013 21:23:18

szybko i łatwo się robi takie jajeczka

Anonymous, 3 kwietnia 2013 23:25:05

Zrobiłam jajeczka z zielonym kremem zafascynowana ich wyglądem i nastąpiło rozczarowanie ponieważ farsz sam w sobie jest okej natomiast w połączeniu z jajkiem - mdły. Czy nie byłby lepszy z odrobiną czosnku?

Iza Kulińska, 3 kwietnia 2013 23:49:59

tyle zieleniny - w tym szczypior i rzeżucha - a do tego przyprawy i mdłe ? może nie przyprawiłeś Anonimie ? cóż, kwestia smaku, ale czosnek mi tutaj w ogóle nie pasuje

michalina, 21 kwietnia 2013 00:53:30

Zrobiłam te jajeczka z pastą na świeta ;) całej rodzinie smakowały

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2013 19:52:39

cieszę się, pozdrawiam !

Joanna Gawryś, 12 kwietnia 2014 17:45:05

Wow... Wyglądają zjawiskowo... Muszę spróbować. Dzięki za pomysł :)