przepis - 33114 przepisów (strona:1678/2208)

Stek z rekina z japońską nutą 176

Co prawda stek z rekina i to w dodatku z japońskim smaczkiem to nie koniecznie polska tradycja wielkanocnego postu , ale świat się globalizuje , a w końcu

Buniabaje w kuchni
Nietypowy mazurek wg Buni 189

Tym którzy nie wiedzą - ja z reguły nie piekę ciast ( jeść też nie specjalnie lubię ). Tak więc Święta to dla mnie dramat . Wszyscy pieką a u

Buniabaje w kuchni
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem 347

Wielkanoc to jajeczne święta. Co nie znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku będą to bardzo małe porcje ( tzn

Buniabaje w kuchni
Gęsio-kurczakowa galaretka 154

Galaretki mięsne robię bardzo często. Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na

Buniabaje w kuchni
Gęsie piersi pieczone z jabłkami 199

Kupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś przeraziła mnie jej wielość , choć

Buniabaje w kuchni
Wielkanocne jajeczka na kolorowo 164

Jakoś zawsze mi się tak składa , że przygotowując potrawy na Wielkanocny stół mam nadplanowe jajka , a w zasadzie albo ich same białka albo żółtka. I nie

Buniabaje w kuchni
Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną 173

Od zawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem 165

Wielkanoc to powód do eksperymentów z białą kiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię

Buniabaje w kuchni
Rumiane ,, ślimaczki ,, 210

Kiedyś zrobiło mi się za dużo krokietów z mięsem ( a może było w nich więcej farszu, a może byłyśmy mniej głodne)- w każdym razie zostały mi

Buniabaje w kuchni
Nototenia w pieprzu syczuańskim 157

Cytrusowy aromat pieprzu syczuańskiego doskonale komponuje się z cytrusowymi marynatami do nototenii. W zasadzie miałam do wyboru - marynowanie w soku z cytryny lub grejpfruta . Wybrałam tego

Buniabaje w kuchni
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty ) 250

Chyba już mówiłam, że ostatnimi czasy wszystkie porcje są dla nas za duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc (Gęsie piersi

Buniabaje w kuchni
Arbuzowe kostki z czarnym kawiorem-starter 203

Czemu połączyłam arbuz z kawiorem ? Bo ładnie wygląda ? A tak poważnie to przypadek, a w zasadzie podglądania zdjęć kulinarnych . Z tego co udało mi się zrozumieć

Buniabaje w kuchni
Rosół z gęsi z kołdunami 197

Gotuję 2 szklanki mocnego wywaru na kośćcu ( mięska jest na nim całkiem sporo) pozostałym po wyluzowaniu połówek piersi z gęsi i podaję z kołdunami ( farsz z

Buniabaje w kuchni
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole 198

Lubię eksperymentować z różnymi wersjami popularnych dań. Gołąbki to klasyka. Ale co będzie jeśli zrobimy je nietypowo ( chodzi o kompozycję składników) i podamy w nietypowy sposób

Buniabaje w kuchni
Koktajl arbuzowo-kokosowy z sumakiem 147

Fascynuje mnie kolor arbuzów ( tzn. miąższu). Od czerwieni do delikatnego różu. Soczysty , słodkawy ( dla mnie czasem nawet za bardzo) doskonale nadaje się na koktajl. Wystarczy usunąć

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania