przepis - 33114 przepisów (strona:1674/2208)

Pierś z kurczaka na parze w sosie jabłkowo-imbirowym 236

Lubię mięso ( ryby) gotowane na parze pod warunkiem , że nie są robione wg obsesyjnej zasady trzymania się ,,jałowości" tych potraw ( zero tłuszczy, zero soli ). Uznaję

Buniabaje w kuchni
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym 325

Sos w stylu pośpiesznego bolognese ( bo ten prawdziwy powinien gotować się nawet 4 godziny). Świderki zamiast spaghetti. Czyli obiad w stylu włoskim po polsku bo Bunia

Buniabaje w kuchni
Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar 174

Delikatne zupy które zaczęłam robić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A

Buniabaje w kuchni
Kurczak w ostrych brzoskwiniach 255

Uwielbiam drób z owocami ( zresztą inne gatunki mięs też ).Jakoś wyjątkowo pasuje mi zestawienie słodyczy owoców i ostrych przypraw w zestawieniu z pieczonym ( duszonym , czy gotowanym

Buniabaje w kuchni
Tymiankowa nototenia 180

Zauważyłam, że ryby bardzo lubią zioła. Dodawałam już różne do marynat - z tym , że z reguły były to gałązki świeżych włożone do marynaty lub do brzucha

Buniabaje w kuchni
Kuskusowa sałatka z salami i resztą 166

Też tak macie , że napada was nieodparta chętka na coś ? Pewnie tak. No to mnie dziś napadła chętka na kuskusową sałatkę. Najzabawniejsze jest w takich przypadkach

Buniabaje w kuchni
Kurczak w kokosowym teriyaki z bambusem na ryżowym makaronie 211

Błyskawiczna ,, chińszczyzn- tajszczyzna" z gotowanego kurczaka. Zostały mi po prostu kawałki ugotowanego kurczaka. Użyłam orientalnych dodatków i przypraw które miałam pod ręką i po 20

Buniabaje w kuchni
Nototenia i ziemniaki z ziołami 168

Nototenia zagościła na naszym stole na dobre. Jest bardzo wdzięczną rybą - można smażyć tuszki - można filetować. Używam do niej podstawowych przypraw .Wystarczy marynować jakiś czas w

Buniabaje w kuchni
Walentynki Buni 236

Najpierw wcześnie rano dorosłe dziecko płci męskiej ( czyli syn) zadowolone z faktu dotarcia do pracy zadzwoniło do Mamusi , żeby ją poinformować o tym , że dziś są

Buniabaje w kuchni
Wątróbka drobiowa z bakaliami i cebulką na ryżu 143

Taki niby pilaw tyle , że z użyciem wątróbki drobiowej. Kiedyś zrobiłam przez przypadek dodając do usmażonej z cebulką wątróbki bakalie ( trochę na wyczucie).Doprawiłam na pikantnie

Buniabaje w kuchni
Krupnik na żeberkach z pęczaku i zarumienionych warzyw 199

Na zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z

Buniabaje w kuchni
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku) 179

Drugie danie z ,, odzysku". Z reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Nie wkładam mięsa do zupy ( po za wyjątkami kiedy zupa

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem 218

Pewnie dla wielu osób ta metoda gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto

Buniabaje w kuchni
Paski kotletów z karkówki w sosie grzybowym z kaszą 164

Jeśli usmażymy za dużo panierowanych kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po prostu mamy ochotę

Buniabaje w kuchni
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką 244

Łagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania