jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Mia Cucina Sofietawcześniej smażyliśmy łososia. Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek. Dekorujemy pietruszką. Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym, pokrytym cienką czarną okrywą
Mia Cucina Sofietaminutowy odpoczynek, a potem postępować tak jak z kopytkami… i smażyć w glębokim tluszczu) Castanole najlepsze są w dniu smażenia, na drugi dzien nadal dobre, choć nie tak puszyste) Przepis zaczerpnęłam z włoskiego programu “La prova del cuoco”. Castagnole di ricotta Składniki (na 1 talerz): 250 g serka ricotta 4 żółtka 300 g mąki pszennej 75 g skrobi ziemniaczanej
Mia Cucina Sofietakwiat Wam nie przypomina? Zainspirowana mimozą postanowiłam upiec coś wiosennego i żółtego. Zapraszam na baardzo kremową tartę cytrynową, gdzie świeżość i kwaskowość cytryny cudownie kontrastuje ze słodkim, kruchym ciastem. Przepis troszkę zmodyfikowany z MW. Tarta cytrynowa Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 gr semoliny lub mąki krupczatki 150 g masła/margaryny
Mia Cucina Sofietażyciu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru
Mia Cucina Sofietaoliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30/35 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Gorące szaszłyki zajadamy z aromatycznym sosem
Mia Cucina Sofietanawet parę dni przed świętami. Wystarczy owinąć go w ścierczkę i włożyć do woreczka foliowego, a przed samym podaniem polukrować. “Starsi” bywalcy blogów z pewnością pamietają serię przepisów, przebój lat 80-tych, wydanych na kartkach pocztowych przez KAW. Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami
Mia Cucina Sofietagęstej śmietany. Do tak przygotowanego sosu wkładamy na 5 minut rolady, aby przeszły jego smakiem. Podajemy z kaszą, kluseczkami, purèe ziemniaczanym i ogóreczkiem lub surówką. Tym przepisem biorę udział w konkursie Mama to potrafi organizowanym przez Comfort food ( click
Mia Cucina Sofietaumieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu. Do przygotowania tej focacci użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, a te, w oleju rzepakowym występują w idealnych proporcjach. Dlatego między innymi wpływają na obniżenie
Mia Cucina Sofietaumieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu
Mia Cucina Sofietałyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana
Mia Cucina Sofietaciężkich trudach przyszedł czas i możliwość rozpoczęcia gotowania dla Was. Mamy sporą ilość gotowych materiałów, więc na pewno każdego dnia oczekiwanie na kolejny wpis będzie tego warte. Przepisy na potrawy słone, obiadowe, desery, ciasta, przetwory i wiele innych, nic nas nie ogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy! Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz
Symfonia Smakówbaaardzo długo – dlatego zachęcam zapoznania się z większą ilością informacji na własną rękę. Ostatnimi czasy staje się również popularna w Polsce, dlatego zapraszamy Was do wypróbowania tego prostego przepisu: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
Symfonia Smakówsłono. Dziś naszła mnie ochota na domowe krakersy, a żeby im nie było smutno sporządziłam wyrazisty dip o przepięknym kolorze i bogatej gamie smakowej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół 70g masła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego) 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, oregano
Symfonia Smakówmasa serowa i druga przypominająca w smaku nutellę. Pyszności! Do tego kruche ciasto z orzechami laskowymi, oj jest naprawdę kruchutkie. Polecam wszystkim miłośnikom sernika, naprawdę warto wypróbować ten prosty przepis. Zapraszamy! Składniki Kruche ciasto na spód 100 g płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę garść orzechów laskowych zmielonych (razem z płatkami) 2 żółtka 3/4 kostki masła (wcześniej wyjętej z lodówki
Symfonia Smaków