przepis - 33114 przepisów (strona:1147/2208)

Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem 190

masą kr ó wkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami , który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało tak jak mi. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karczek z pończochy 456

Pora na domow ą wędlinę, czyli wiem, co jem. Po raz kolejny wykorzystałam sprawdzony wcześniej wielokrotnie przepis na schab z pończochy . Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa. Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb z garnka 168

zrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy w domu mąkę i drożdże suszone to brak chleba nam już nie dokuczy. Dla mnie jest to zawsze awaryjny przepis. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik dojrzewający ciasto 210

okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bigos domowy 275

jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam zrobić go sama, wykorzystując swoj ą domow ą, kiszon ą kapustę i przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazw ą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie wam wyszedł boski. Jednak polska kuchnia to jest

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krewetkowa Tom Yum 312

prawdopodobnie najbardziej znaną tajską potraw ą , a istnieje jej tyle wersji ile w polskich domach pomidorowych. Ja poniżej przedstawiam jedną z bardziej popularnych i najsmaczniejszych wersji. Jako pierwowzór wykorzystałam przepis Rasy . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Brownie z masą krówkową 198

przygotowaniu, może wam się wydawać ze jest nieupieczone, ale takie ma być, wilgotne, jakby to był zakalec, klejące się i o to właśnie chodzi. Kolejna odsłona brownie - boska. Przepis Roxany . Ona co prawda użyła do środka cukierków z płynnym karmelem, ale u nas tego typu cukierki są niedostępne, a inne które próbowałam się nie nadawały dlatego zamieniłam je na masę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mięso ze słoika 457

wizja skusi do tego, żeby zrobić pyszn ą, domow ą, zdrow ą wędlinę bez dziwnych niespodzianek. A skoro zbliżają się święta taka wędlina będzie pysznym dodatkiem na świątecznym stole. Przepis znaleziony kiedyś w necie i zmodyfikowany pod nasz smak. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lebkuchen niemieckie pierniczki 215

ziele angielskie oraz migdały, orzechy lub kandyzowane owoce. Są inne od polskich, ale warte polecenia No i nie muszą leżakować, co ma zaletę dla mocno zabieganych osób. Źródło to przepis Doroty . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto zebra kolorowa świąteczna 232

przepis jest nie za bardzo udany przyznam się szczerze. Ciasto w środku miało inaczej trochę wyglądać, dekoracje tez nie tak sobie wyobrażałam, ale brak mi zdolności manualnych i wyszło jak wyszło. Mimo to zapraszam na taką kolorową zebrę, w dekoracji w ciapki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś gęsia wędzona w woku z placuszkami rosti, kapustą i olejem rzepakowym 215

olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego kochając swoich bliskich i używając go dbamy o naszą i ich urodę oraz zdrowie a także o środowisko. Przepis dodaje do konkursu " Blogerzy odkrywają waloru oleju rzepakowego ". Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa tajska z klopsikami 244

klopsikami, ostra, pachnącą olejem sezamowym, trawa cytrynowa, o lekko słodko-kwaśnym smaku. I powiem wam ze była pyszna, a do tamtej restauracji już nigdy nie pójdziemy jeść glutaminianu sodu. Przepis dodaje do akcji danie jednogarnkowe, bo chce pokazać ze wok może nam świetnie służyć jako jeden garnek do przygotowania całego dania. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 260

umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w winie po staropolsku 176

element wigilijny to już tradycja. U nas śledzie bardzo często są w rożnych odmianach, a te towarzysza nam od kilku lat, odkąd dostałam książkę Kuchnia Polska Zofii Zawistowskiej, bo przepis na te śledzie pochodzi właśnie z niej. Proste, pyszne, aromatyczne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie korzenne w oleju i życzenia 590

szampańskim nastroju, ufając, że będzie wspaniały i przyniesie nam wszystkim niezapomniane chwile! Szczęśliwego Nowego Roku! Bernika - mój kulinarny pamiętnik A oprócz życzeń w tym wpisie zostawiam wam tez przepis na karnawałowe śledziki korzenne, jedne z naszych ulubionych. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania