kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam) oprószanej mąka tak zasmażanej. Co prawda przypuszczam , ze większość osób ten przepis zna , ale zapominalskim przypominam :) Gotuję zawsze na zapas i zamrażam , a potem wykorzystuję na szybki obiad podając np. z podsmażaną kiełbasą. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniczego to już doszło, żebym ja przepisy od swoich dzieci ,,ściągała". Córka uwielbia sznycle ( jak wszyscy w rodzinie ).I tak jak ja kombinuje różne ich wersje. Jedna szczególnie im przypadła do gustu. Tak mi ,,mlaskali" przez skeypa jakie to są dobre , że w końcu nie wytrzymałam i zrobiłam. Miała rację - są pyszne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizakrzepły. Udekorować . * Oczywiście inna kawa tego typu też może być , chodzi o to by użyć kawy 3x1 - z cukrem o określonym smaku ( lub zwykłym ). ** Wyjaśniam czemu kawy które wg przepisu powinno sie rozpuszczać w 150 ml wody ( czyli 2 w 300 ml ) rozrabiam w 200 ml. Po prostu jeśli ma to być deser smak musi byc intensywniejszy
Buniabaje w kuchniBabci Basi czyli mojej Mamy. Pierwsze kwiaty już są , prezent pierwszy też .Ciasto kupione ( chyba nikt nie miał wątpliwości , czy będę piekła czy kupię). Obiadek na gazie - klasyka więc przepisu nie będzie. Gości wielu nie przewidujemy . W planie cisza , spokój , świętowanie . Wszystkiego najlepszego Mamo. Życzę Ci zdrówka i spokoju - resztę mamy , albo o resztę same zadbamy
Buniabaje w kuchniPewnie już zauważyliście że lubię eksperymenty. Często wracam do tradycyjnych przepisów i lekko je modyfikuję szukając optymalnego smaku. Tak jest z szarymi kluskami. Ta super prosta potrawa od zawsze była jedną z ulubionych w naszej Rodzinie. Specjalistką od ich robienia była siostra Mamy - Ciocia Oleńka. Szare kluski i zasmażana kapusta przebijały wszystko- mając do wyboru pomiędzy pieczenią cielęcą w której
Buniabaje w kuchniPrzepis i zdjęcia z dawnych czasów ( chyba z 2010 roku )- ale , że akurat śledzika robię na tegoroczną Wigilię , to wykorzystuję ,, archiwum" :) Taki Wigilijny śledzik Czas : 30 minut Składniki : 4 płaty śledzia z oleju 2 cebule 8 kapeluszy suszonych prawdziwków 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami ) pieprz kolorowy grubo mielony Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić
Buniabaje w kuchnistarszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy do niej odrobinę powideł
Buniabaje w kuchnizaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i ,, Barszczu czerwonego Wigilijnego " - tu zamiast dodawać grzybki do barszczu dolałam wywaru z gotowania grzybów do kapusty z grzybami ). Zakwas użyłam z przepisu-- ,,Zakwas na barszczczerwony wersja 3" Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTytuł przepisu chyba mylący - ale chodzi o to , że jest to taki obiadek z piersi kurczaka zrobiony raz- dwa- trzy czyli na jednej nodze .Zdaje sobie sprawę , że jest to raczej propozycja dla mniejszej ilości osób i to w dodatku na małe porcje , ale przecież niektórzy tak właśnie gotują. Wykorzystuję ten pomysł kiedy nie mam ochoty na stanie przy garnku
Buniabaje w kuchnizauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną . I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc
Buniabaje w kuchniPrzepis jest krok po kroku , ale zazwyczaj wyciągam gotowe usmażone kotlety z zamrażalnika ( zawsze smażę więcej).Wtedy dorabiam tylko szybki sos , duszę w nim kotlety i mam obiad w kilka minut. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZłośliwość rzeczy martwych powala mnie na kolana . W Sylwestrowe popołudnie zasiadłam przed laptopem by złożyć wszystkim miłym znajomym i nieznajomym odwiedzajacym mnie i szperającym w przepisach , a tu pstryk i jak u klasyka ,,... ciemność widzę.." . Laptop padł i nie chciał odpalić za żadne skarby. Złapałam pod pachę i zawiozłam do serwisu. Ale kto będzie się bawił w naprawy w Sylwestra
Buniabaje w kuchniUdoskonalona wersja 2 przepisów ( Ogórkowej wg Niani i Ogórkowej z duszonych ogórków). Ta propozycja ma po za smakiem i łatwością w przygotowaniu jeden jeszcze plus - gotuje się błyskawicznie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPrzepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. I wygrał dla mnie jedna z nagród Płócienną torbę Cooki Smalczyk bez smalcu ? A to ciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też :). A co najważniejsze wreszcie
Buniabaje w kuchniPrzepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W zasadzie tego typu potrawy gościły u mnie jesienną porą. A to leczo, to giuwecz , ratatouille, peperonada. Raz były z dodatkiem mięsa czy jakiejś wędliny, innym razem typowo jarskie. Powodów dla których ugotowałam dziś taką niby ratatouille
Buniabaje w kuchni