zachęcając do upieczenia ciasta bliskiej wam osobie: rodzicom, rodzeństwu, dzieciom, małżonkowi, kolegom z pracy, czy sąsiadce. Piękna idea prawda? Samą akcje, wirtualne laurki z zobowiązaniem do wypieku oraz zbiór przepisów, które można wykorzystać znajdziecie na stronie World Baking Day . W tej akcji i ja postanowiłam wziąć udział i przygotowałam ciasto dla mojej córki Kamili, by pokazać jej jak dla mnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikniezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami , teraz z truskawkami, smakowała idealnie, a ze szklanką zimnego mleka to najlepsze śniadanie. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpoście nie będzie jakiegoś nadzwyczajnego przepisu. Pieczone udko z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką. Pokazuję je Wam, bo chcę podzielić się wrażeniami dotyczącymi Sosu Barbecue Jack Daniels, który możecie nabyć również w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Cena nie jest szczególnie wysoka, bo 275 g kosztuje 15,80 zł. Jeśli chodzi o produkt, to faktycznie jest to oryginalny amerykański produkt, jak zresztą
Blondynka GotujeTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu
Zabawa smakiemblogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki placek z truskawkami, który idealnie pasował do popołudniowej kawki. Przepis na placek z książki" Nigella Gryzie" z moimi modyfikacjami. Składniki na ciasto : 350-400 g mąki pszennej (u mnie 380 g typ 650) 1/4 łyżeczki soli
Zabawa smakiemrazy w godzinnych odstępach, aby nie wytworzyły się kryształki lodu, a lody nabrały puszystości. Przed podaniem wyjąć z zamrażalki na ok 15-20 minut, aby nieco zmiękły. Smacznego ! *Przepis pochodzi z książki : I COOK. CHOCOLATE
Zabawa smakiemBardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi tej strony Składniki : 500 g mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek
Zabawa smakiemcukru. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.. Po upieczeniu oprószyć, przestudzone ciasto cukrem pudrem. *Wszystkie składniki przed pieczeniem, powinny być w temperaturze pokojowej ! Smacznego ! * Inspiracją był przepis z gazety jednak został zmodyfikowany
Zabawa smakiemwlać do makaronu, energicznie wymieszać by nie powstała jajecznica! Dodać potarty parmezan i znowu wymieszać. Podawać z chrupiącymi paseczkami boczku i potartym parmezanem Smacznego :) *delikatnie zmodyfikowany przepis Donny
Zabawa smakiemPyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony . Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru
Zabawa smakiemtych ciasteczek nadają się płatki owsiane tzw.górskie, wtedy ciasteczka są bardziej chrupiące, natomiast płatki owsiane błyskawiczne spowodują iż ciastka są bardzo miękki nawet po kilku dniach. Smacznego :) * zmodyfikowany przepis Donny
Zabawa smakiemLody na deser lubi prawie każdy z nas, a smak waniliowy jest jednym z najczęściej wybieranych. Dziś przepis na klasyczne lody z prawdziwą wanilią. Składniki : 5 żółtek 130 g cukru 400 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii Mleko wlać do rondla. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i oddzielić ziarenka, które wraz z laską włożyć do mleka
Zabawa smakiemręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie obtoczyć w cukrze cynamonowym ( około 2 łyżek cukru i 1/2 łyżki cynamonu) Smacznego :) * z podanych proporcji wyszło 32 sztuki Przepis pochodzi z tej strony
Zabawa smakiem