takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów
Przysmaki KarolkiDziś Dzień Czekolady więc nie może zabraknąć czekoladowego wypieku. Na przepis zapraszam niebawem :-) Miłego popołudnia
Przysmaki KarolkiSezon na szparagi w pełni. Wkrótce i u mnie pojawi się nowy przepis. Zapraszam, a tym czasem życzę wszystkim udanej niedzieli
Przysmaki Karolkizapach ciasta z owocami wypełnił cały mój dom. Korciło bardzo żeby już spróbować choć kawałeczek, ale trzeba było poczekać aż ciasto caklem wystygnie. Jutro zapraszam Was na przepis :-) Udanego sobotniego wieczoru Wam życzę
Przysmaki Karolkiminy mieliby grzybiarze gdyby zobaczyli nas wiklinowy koszyk wypełniony kasztanami? Przyjemne chwile na łonie natury szybko nam minęły. Po powrocie do domu czekała na nas pyszna zapiekanka z bakłażanów. Przepis zaczerpnąć z lipcowego wydania Mojego Gotowania. Zapiekany bakłażan składniki 2-3 bakłażany 2-3 kulek mozzarelli 150 g tartego parmezanu 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry 2 szalotki sól
Przysmaki KarolkiNadszedł bowiem czas by nastawić ciasto na pierniki, odstawić je w chłodne miejsce by dojrzało i nabrało odpowiedniego aromatu. Jak zwykle polecam najlepsze według mnie ciasto z tego przepisu klik
Przysmaki KarolkiLubicie winogrona w wersji wytrawnej? Dziś będą jednym ze składników mojego obiadu. Na przepis zapraszam już niebawem
Przysmaki Karolkidość długiej przerwie dziś w końcu powracam z nowym przepisem. Robię to trochę w biegu, bo jak zwykle cierpię na niedoczas. W brew pozorom jesienne, długie wieczory nie obfitują u mnie w nudę. I nawet wtedy gdy zaplanuje sobie wieczór przy komputerze ostatecznie okazuje się, że nic mi z tego nie wychodzi. Wychodzą mi za to nowe dania w kuchni
Przysmaki Karolkimikserem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je masą marchewkową. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C w kąpieli wodnej. Uwagi: Przepis jest na 4 małe kokilki lub 3 większe, takie jak na zdjęciu
Przysmaki Karolkikąpieli wodnej przez 35 minut w temperaturze 180°C, po 15 minutach zwiększmy temperaturę do 200°C. W połowie pieczenia każdą foremkę posypujemy startym parmezanem. Podajemy gorące. Uwagi : Przepis na 4-5 foremek o średnicy 10cm
Przysmaki Karolkiosuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny
Przysmaki Karolkinadzienie z pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona. Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz: 300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Suszone grzyby moczymy
Przysmaki Karolkiświecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W tym roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego. Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem. Keks z żurawiną składniki 200 g świeżej
Przysmaki Karolkiostatnim dniem roku śpieszę do Was z fotograficznym podsumowaniem tego co działo się przez minione 12 miesięcy na moim blogu.Tym samym mam nadzieję, że pośród wszystkich zamieszczonych tu przepisów każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam by ta strona stała się inspiracją do powstania wielu ciekawych i smacznych potraw. Niech to też będzie dla wszystkich
Przysmaki Karolki