rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty bardzo udanie. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego 1/2013. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDawno nie robiłam domowego chleba. A ze obkupiłam się ostatnio w pokaźną ilość mąki żytniej postanowiłam upiec szybki, zdrowy, ciemny chlebek. Idealny do tego przepis znalazłam na blogu Kulinarne.info i go zrobiłam. Córka powiedziała ze dawno tak dobrego chleba nie jadła, wiec wypiek za dwa dni ponowiłam i znowu było pyszne śniadanie. Polecam, bo jest miękki, z chrupiącą skorka
Bernika - moj kulinarny pamietnikfasoli, którego to autorka często używa jako zdrowego zamiennika. I dodam ubiegając wasze pytanie: w cieście fasola jest niewyczuwalna, ciasto jest wilgotne, słodkie i pyszne. Jak gwarantuje autorka przepisu " Ciasto smakuje jak... nadziewana czekolada!" I ja to potwierdzam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubi wątróbkę drobiow ą ? Jeśli tak to jest to przepis dla was. Połączenie sycącego gulaszu, pikantności i delikatnej wątróbki powinno was zadowolić. Wszystko w jednej pysznej zupie. Ostrość radze regulować ilością dodawania ostrej papryczki. Jeśli za ostro to lepiej dolać piwa i bulionu. Polecam - wątróbka w niecodziennym wydaniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecałam wam z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku odchudzony przepis na paczki. Pączków, co prawda jednak jeszcze nie zrobiłam, ale zrobiłam lżejszą wersje oponek. Po pierwsze użyłam chudego twarogu, brązowego cukru, pełnoziarnistej mąki a wszystko zostało usmażone na oleju ryżowym zamiast zwykłym czy smalcu. Dlaczego ten olej? Bo ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić je w 20 minut. Do tego są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Idealne na ten dzień jak i na każdy inny kiedy nam się tylko zamarzy zjeść coś dobrego. Przepis z miesięcznika Smaki życia nr 2/1013. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKarnawał dobiega końca za pasem święta wielkanocne, i jest to idealny przepis zarówno na ostatni dzień karnawału, jak i nadchodzące święta. Chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej po słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak wiec w gore kaczki i do roboty:) Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbyć jeśli zrobi się odchudzone hamburgery z pełnoziarnistymi domowymi bułkami drobiowym mięsem i jogurtowym sosem. Możliwe? Tak, spójrzcie niżej i do dzieła. Hamburger nie taki groźny na jakiego wygląda. Przepis na bułki ze strony ugotuj.to Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkuchnia amerykańska to nie mogło zabraknąć tego typowego amerykańskiego ciasta. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana split. A jak będzie smakowało nietypowe połączenie tych deserów?... zobaczcie sami. Przepis ze strony Fine cooking . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikużyciem sosu sweet chilli tez była boska. Polecam zrobienie takiej kanapki na śniadanie czy kolacje bo jest genialna. Ja wykorzystałam tym razem kupne bułki, ale polecam wykorzystać ten przepis na domowa bagietkę. Przypominam o konkursie urodzinowym , kończy się jutro o 23.59. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmuffinki banana split. Pysznie bananowe ciasto, krem, owoce i czekolada i odjazd na maxa. Polecam zarówno dla mniejszych jak i większych łasuchów. Robi się szybko i prosto. Przepis na ciasto z tej strony . Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki "I cook. Bread". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubię zupy pieczarkowe i różne ich wariacje. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na zupę z mięsną wkładką, bo prostymi pulpetami indyczymi, czyli mięsem delikatnym i dietetycznym. Zupa jest prosta w przygotowaniu, szybka i może się świetnie prezentować na świątecznym stole. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł z pończochą wydawał mi się absurdalny, ale nigdzie nie kupiłam siatki do wędzenia szynki, wiec cóż raz kozie śmierć, użyłam pończochy. I co .. i wyszła pyszna, genialna, swojska wędlina w smaku prawie jak szynka szwarcwaldzka
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości. Polecam. Przepis z bloga J's Kitchen . Zainteresowanych zakupem pasty pandanowej odsyłam do netu, gdzie można ją bez problemu kupić. Ja użyłam już jej wcześniej do zrobienia tych zielonych naleśników
Bernika - moj kulinarny pamietnik