Dziś będzie słodko, bo czasami trzeba sobie osłodzić dzień. Może taki przepis powinnam zamieścić w poniedziałek, bo któż by nie chciał osłodzić sobie właśnie tego pierwszego dnia tygodnia, chyba przez większość z nas najbardziej nielubianego. Ale jest wtorek, a ja z pewnych względów właśnie nie lubię wtorkowego przedpołudnia. Jest dla mnie pracowite i bardzo męczące Dlatego chwalę pod niebiosa chwile
Przysmaki Karolkinawet nie wiem kiedy ten czas przeleciał. Staram się ogarnąć to i owo, ale i tak wiele spraw pozostaje nietkniętych. W kolejce na opublikowanie czeka już od dawna kilka przepisów. czekam na lepsze czasy, ale one to chyba we wakacje dopiero nastaną, tym bardziej, ze właśnie rozpoczęłam naukę. Na stare lata postanowiłam zdobyć nowy zawód i zmienić parę rzeczy
Przysmaki Karolkigarach. Właśnie wtedy lubię gdy obiad robi się sam. Siedzi sobie spokojnie w piekarniku i dojrzewa do chwili kiedy będę go mogła wyłożyć na talerz i zwyczajnie zjeść. Taki przepis mam dla Was właśnie dziś, mało pracy, nieco więcej czekania, które mam nadzieje wiecie jak wykorzystać ;-) Aromatyczny kurczak z piekarnika składniki: 6 nóżek kurczaka 2 laski wanilii 1 laska cynamonu
Przysmaki KarolkiModyfikujecie czasem dobrze wszystkim znane przepisy? Ponieważ ja lubię w kuchni eksperymentować to też chętnie coś zmieniam i dodaje od siebie. Tym razem przygotowałam ulubione chilli con carne mojej rodziny w nieco innej odsłonie. Mając więcej czasu pokusiłam się o zrobienie z mięsa małych kuleczek, które zachwyciły moje dziecię Chilli con carne składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Przysmaki Karolkizimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje. Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi. Ciesze się, że sezon już w pełni rozpoczęty. W ostatnich dniach przerobiłam już parę przepisów na szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych. Oto jeden z nich. Krem ze szparagów i zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula
Przysmaki Karolkiresztą masy. Tartę pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wyciągamy ją do wystudzenia i dekorujemy owocami. Chłodzimy przed podaniem minimum 2 godziny. Uwagi : Inspiracją jest ten przepis
Przysmaki Karolkiprzez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik układamy truskawki pokrojone w plasterki. Układanie zaczynamy od brzegów, a kończymy w środku. Gdy galaretka będzie już prawie całkiem ściągnięta wylewamy
Przysmaki Karolkiwszyscy się nią zachwycają, a to przecież tylko dwa składniki. Galaretka truskawkowa: składniki: 1 galaretka truskawkowa na 500 ml wody 200 g zmiksowanych truskawek wykonanie: Galaretkę przygotowujemy według przepisu z tym, że rozpuszczamy ją w mniejszej ilości wody, 350 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie już zimna wlewamy do niej zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy. Następnie powstałą miksturę przelewamy
Przysmaki Karolkiswoje urodziny. Te opalone kolce mnie urzekly. Pomysl na taka dekoracje pochodzi z tej strony . Sam tort tylko zewnetrzenie jest taki sam, srodek ma inny, jest kokosowo-ananasowy. Przepis na biszkopt wykorzystalam ze storny Doroty . Tort wydaje sie byc trudny ale wcale taki nie jest. Zmienilam forme ubijania bezy, zrobilam jak przy pavlovej bez podgrzewania i tez wyszedl. Najbardziej balam
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzukałam pomysłu na nietypową zupę pieczarkową. Chciałam ją zmienić, zobaczyć jak w innych kuchniach się ją jada. I tak trafiłam na ten przepis . Wykorzystałam go jako bazę modyfikując pod siebie. Zupa wyszła mocno aromatyczna i inna zupełnie od tej pieczarkowej którą znamy na co dzień. A prawda że wygląda zwyczajnie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZanim pochwale się moim tradycyjnym jabłecznikiem, który zrobiłam dzisiaj, przedstawiam wam ciasto także z jabłkami ale prostsze, szybsze bo ucierane. Przepis pochodzi z zakamarków moich notatek, z Poradnika domowego sprzed kilku lat. Ciasto idealne dla tych co nie lubią typowych szarlotek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodzielić się z wami jakimś smacznym nowym chlebem to mi to nie wyszło:( Cóż nie wyrobiłam się, ale za to upiekłam bułki, które miały być bajglami, niestety przeoczyłam w przepisie element podgotowywania ciasta we wrzątku... i tak zamiast bajgli były bułki, ale za to bardzo smaczne. Tak więc chleba nie ma, jest inne domowe pieczywo, mam nadzieję że jestem rozgrzeszona
Bernika - moj kulinarny pamietnikpadło na lekką przekąskę z grilla z połączenia dietetycznych kiełbasek drobiowych, fig i lekkiego sosu. A zainspirowała mnie do tego nuta zapachowa Apart żelu proBIOtic z figą . Zatem dołączam przepis do konkursu na Durszlaku . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj jest światowy dzień makaronu, dlatego i u mnie nie mogło zabraknąć pysznego przepisu na makaron, który uwielbiamy. Jest to skrócona wersja tej zapiekanki , ale wydaje mi się ze nawet jeszcze lepsza. Polecam każdemu kto kocha makaron. Oczywiście tortellini można zrobić własne, ja jeszcze do tego nie dorosłam dlatego jest kupne, co mam nadzieje mi wybaczycie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknadaje się na szarlotkę bo ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym u Flowerka . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik