bucatini. Nie dość ze jest to danie pyszne, aromatyczne to jeszcze bardzo proste i tanie. Idealne zarówno na obiad jak i na letnia kolacje. Porcja na 3 osoby. Polecam. Przepis dodaje do akcji Malta Festival Poznań. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOgórki małosolne czy ktoś ich nie lubi? U nas pojawiają się w pierwszych dniach czerwca, gdy tylko na straganach są dostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego robię należy do mamy, dopracowała go tak ze żadne inne nam już nie smakują. Myślę ze na wpływ smaku ogórków ma dodatek papryki ostrej i rozgniecionej gorczycy. Ogórki stoją na parapecie i czekają
Bernika - moj kulinarny pamietniksię papanasi, są z sera i składają się z pączka z dziurką, śmietany i czapeczki. A jeśli dodamy do tego pyszny mus truskawkowy to jest najcudowniejsze niebo w gębie. Przepis z miesięcznika Smaki zycia . Wyszło 16 sztuk. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksłodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikokolicy nie było wiec wykorzystałam lokalne, śląskie piwo Raciborskie. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. Polecam, bo to jak mówi autorka przepisu to "mały kawałek nieba". Źródło . Przypominam wszystkim o konkursie z Dafi czekam na zgłoszenia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkomarów a ja samobójczynią nie jestem, dlatego musiałam jagody kupić na targu. Długo zastanawiałam się co upiec, w końcu padło na ciasto, które od dawna czekało na swoją kolej. Przepis pochodzi z gazetki z 2011 roku dodatku do Pani domu - "Ciasta z owocami i przetwory". Ciasto upiekłam w foremce na chałkę i wyszło mega pyszne, do wieczora
Bernika - moj kulinarny pamietnikjedliście czekoladowe muffinki ze słonymi precelkami? Jeśli nie to jest to przepis dla was. Połączenie pysznej czekolady, rozpływających się, wilgotnych muffinek i słonych, chrupiących precelków to magiczne połączenie. Powali każdego. Dołączam wpis do akcji u Dominiki - Muffinkowo . Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwracamy do przepisów znanych i lubianych. Przedstawiam wam moją wersje, myślę ze prostą i nieodbiegającą za bardzo od pierwowzoru, czyli cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Na pozór wydaje się być to potrawa trudna i pracochłonna, ale tak nie jest, bo wystarczy trochę wprawy, dobrej organizacji i obiad mamy szybko, pysznie jak z najlepszej restauracji. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksierpnia 1984. Do tej pory robiłam j ą wg siebie i zawsze mi smakowała, ale teraz przyznać się muszę ze ta wyszła najlepsza jak ą do tej pory jadłam. Przepis dokładam do akcji Gotuje z Juli ą . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktrudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart słodkich jak i wytrawnych wystarczy do wytrawnych nie dodawać cukru. Zatem polecam i zapraszam do eksperymentowania z jej przepisami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrósł sobie jeszcze rano spokojnie za domem, którego zebranie opłaciłam własna krwią oddając się na pożarcie komarom, gdy zrywałam jeżyny. Ale co tam warto było, bo śniadanie wyszło przepyszne. Przepis, z którego korzystam od lat pochodzi o Asi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwkrótce ja nucić będziemy, a na razie ja wole śpiewać " Amore pomidori, Amore ulubione"... a wy kochacie soczystość, smak i delikatność pomidorów? Jeśli tak to jest to przepis dla was, na szybkie antipasti, na kolacje, do grilla, gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Smak ich oczywiście możecie zmieniać dodając inne zioła lub pokrojona mozzarelle, albo fetę, albo jeszcze oliwki
Bernika - moj kulinarny pamietnikchciałam dwa ciasta, które zaplanowałam dołączyć do akcji nie wyszły dlatego postawiłam na rzecz prost ą , szybk ą i sprawdzon ą , klasyczn ą , czyli serniczki na serkach homogenizowanych. Przepis tak prosty ze nawet dziecko zrobi, ale dla tych co nie znają i nie robili myślę ze się przyda jako taki awaryjny deser na różne okoliczności. Wystarczy zmienić owoce i smak
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzyznam się szczerze, ze nigdy nie jadłam ani nie robiłam chowdera, czyli zupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego . Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa
Bernika - moj kulinarny pamietnikznalazłam u Michała na blogu, są to pomidory w galarecie . Na jednym ze spotkań blogerów Michał zachwalał je, dlatego postanowiłam na te zimę się w nie zaopatrzyć. Przedstawiam wam przepis bez zmian prosto od Paszczaka , dodam ze ja robiłam na próbę z 3 kg zmieniając odpowiednio proporcje pozostałych składników. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik