przepis - 33114 przepisów (strona:1170/2208)

Najprostsze ciasto ze śliwkami. 197

dziś ... Śliwkowe ... idealne na koniec sierpnia ... kiedy to najrozmaitsze śliwki , śliwy i śliweczki  się do nas uśmiechają  :) A dziś ponoć dzień Blooga ... więc tym bardziej wpis wskazany :) Przepis będzie w najbliższym czasie dodany ,,, ..,najprostszy jaki się da ... szybki łatwy i smaczny ...  a dzis kilka foto ...  Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Piernik dojrzewający cz.1 377

weekendu , kiedy to wyląduje w piekarniku . A po kolejnych kilku dniach leżakowania będzie zachwycał nasze podniebienia :)       Z tego ciasta można również przygotować tradycyjne pierniczki świąteczne .   Przepis pojawia sie na wielu stronach internetowych w niemal identycznej postaci. Ja wykorzystałam TEN z bloga Anicji :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Pierwsze urodziny 165

blogu  Z tej okazji pozwolę sobie zdmuchnąć wirtualną świeczkę I wzniosę toast napojem słodkim , rozgrzewającym , dodającym energii . Czekolada na gorąco wspaniale poprawia humor  :) Do podstawowego przepisu można dodawać różne składniki urozmaicające jej smak , np  - cynamon - odrobina kawy rozpuszczalnej  -kardamon - chili  - przyprawy korzenne - wanilia - likiery alkoholowe ( kawowy , orzechowy , pomarańczowy , migdałowy ... ) Składniki : 2 szklanki mleka

Malinowa Kawiarenka
Orzechowo -śmietanowa rozpusta 250

masa orzechowa miała być z masłem orzechowym , ale z braku owego wykorzystałam dobry krem orzechowy , naprawdę intensywnie czuć orzechy. użyłam TEGO , kupionego w Lidlu Składniki : Biszkopt , np z TEGO przepisu Masa orzechowa : 300 ml śmietany 30 % 3 czubate łyżki dobrego kremu orzechowego lub masła orzechowego 100 g serka mascarpone 100g białej czekolady (ew mlecznej) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany

Malinowa Kawiarenka
Babka budyniowa 291

tysiące rodzai , drożdżowe, pisakowe , biszkoptowe ... o najróżniejszych smakach.  Dziś proponuję Wam babkę najprostszą z możliwych , a jednocześnie przesmaczną. Piekłam ją kilka lat temu , a później o przepisie zapomniałam ....  a szkoda , bo taką babkę można jeść ciągle i ciągle i nie ma się dość . Koniecznie spróbujcie , jak nie na święta to chociażby jutro , nie będziecie żałować. Do wypieku

Malinowa Kawiarenka
Kotleciki chrzanowe z gotowanego kurczaka 400

posiłków przy ograniczonych środkach finansowych. Często w rozmowach wypływał problem ,że proponuję ciekawe dania ale nie wszystkich stać na kupowanie łososia, polędwicy czy orientalnych przypraw .Pokazywałam już przy wielu przepisach, że jeśli dobrze zorganizujemy sobie pracę to czasem mamy prawie darmowe posiłki ,które smakiem niczym nie ustępują tym wyszukanym. Dziś dalszy ciąg podpowiedzi co zrobić z kawałkami mięsa obranymi

Buniabaje w kuchni
Wielkanoc 2013 r 197

teraz mnie też męczy choróbsko. Nie ma więc sensu szykować wielkich Świąt - zrobimy tradycyjnie barszcz biały , białą kiełbaskę , pasztet , jajka i cos tam jeszcze . Jeśli będą jakieś nowinki w przepisach wstawie je po Świętach jak wydobrzeję. A na razie zapraszam do Zakładki Wielkanoc

Buniabaje w kuchni
Wermiszelowe placuszki 284

wypatrzyłam w jakimś programie o kuchni chyba wietnamskiej jak kucharz robił placuszki z użyciem makaronu. Oczywiście makaron był inny , dodatki i przyprawy zupełnie inne ale pomysł podobny. Spróbowałam i przepis wchodzi na stałe do menu. Jedno wiem- muszę go ,, sprzedać" dzieciom   bo wnukom na pewno się spodoba. Czas: 15 minut Składniki: 2 garści cienkiego makaronu nitki ( wermiszel)- ugotowanego, odcedzonego

Buniabaje w kuchni
Sznycle w fasoli 175

raty. Nadmiar usmażonych sznycli po ostudzeniu ląduje w zamrażarce. Jak przychodzi pora to   wystarczy otworzyć puszkę fasolki w fosie pomidorowym. Ułożyć na niej sznycle i podgrzać. Oczywiście podaję przepis od początku choć nie ukrywam, że sznycle były z zapasu. Czas: 30 minut lub 10 minut zależy czy smażymy czy odgrzewamy Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko bułka

Buniabaje w kuchni
Flądra na skwareczkach 160

Wiele lat temu spotkałam się z tak podaną flądrą w jakiejś restauracji nad morzem .Przepisu nie miałam - odtwarzałam go na wyczucie - chyba wyszło bo fląderka pycha. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kokosowe curry z groszkiem wg Buni 174

Najprostsze curry jakie robię. Jak się ma podstawowe przyprawy kuchni tajskiej czy indyjskiej   to starczy 15 minut. Jednego tylko nie rozumiem czemu w tym przepisie ( w wersji oryginalnej też ) pojawia się groszek ? Czy to warzywo tamtego regionu czy też po prostu Brytyjczycy , którzy pokochali swego czasu curry na zabój dołożyli groszek .Zresztą zupełnie nie ma to znaczenia . Potrawa smaczna

Buniabaje w kuchni
Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 159

sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym.  * Podałam do pieczonej karkówki   ( przepis   Pomarańczowykarczek

Buniabaje w kuchni
Krem pietruszkowo-jabłkowy 158

Delikatny krem - prosty w przygotowaniu . Przepis inspirowany angielskim Parsnip and Apple Soup. Tu w zasadzie bardziej pasował by pasternak popularniejszy na Wyspach niż pietruszka korzeniowa , ale , że u nas jest akurat odwrotnie to będzie pietruszka. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 169

Robię bo lubię. Robię bo się nie boję. Robię bo nie przekonują mnie argumenty lobby anty pangowego. I błagam jeśli ktoś nie jada Pangi to niech nie czyta tego przepisu i niech mnie nie uświadamia czemu ja nie powinnam jej jeść . Szkoda czasu- tylko się zirytuję . Czas: 30 minut Składniki: 1 średni lub 2 małe filety z Pangi

Buniabaje w kuchni
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 192

Robiłam już   w ten sposób łososia i bardzo mi posmakował. Tym razem troszkę przepis zmodyfikowałam by sprawdzić wszystkie warianty . Pewnie będę jeszcze nie raz przy nim eksperymentować . Zapewniam że warto. Czas: 30 minut + marynowanie Składniki: filet z pstrąga ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą 3 świeże   gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu

Buniabaje w kuchni