przepis - 33114 przepisów (strona:1174/2208)

Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną 191

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. I wygrał dla mnie jedna z nagród Płócienną torbę Cooki Smalczyk bez smalcu ? A to ciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też :). A co najważniejsze wreszcie

Buniabaje w kuchni
Zimowe prawie ratatouille wg Buni 153

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W zasadzie tego typu potrawy gościły u mnie jesienną porą. A to leczo, to giuwecz , ratatouille, peperonada. Raz były z dodatkiem mięsa czy jakiejś wędliny, innym razem typowo jarskie. Powodów dla których ugotowałam dziś taką niby ratatouille

Buniabaje w kuchni
Krokiety z pasztetem i cebulką 174

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Zostało mi kawałek zamrożonego świątecznego pasztetu. Postanowiłam zrobić prościutkie krokiety. Farsz to po prostu przesmażona z pasztetem cebulka. Doprawiony szczodrze majerankiem i tymiankiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że wpływa korzystnie na zmianę smaku przygotowywanej na niej

Buniabaje w kuchni
Burgery na obiad ( nie w bułce ) 202

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Chyba się rozpędziłam z tymi eksperymentami ze smalczykiem Smakowita Pajda ale Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyczuwalnym aromatem ziół. ( mówię o smalczyku z ziołami ogrodowymi) i sprawdzam gdzie to można wykorzystać. Zdecydowanie wolę burgery, chicken burgery, fish burgery

Buniabaje w kuchni
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej 180

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Już tak dawno nie robiłam zrazów zawijanych , że jak robiłam wczoraj zakupy u rzeźnika i trafiłam na ładny szeroki schab bez kości wiedziałam już co dziś na obiad. Z jednym mam ostatnio problem- zrazy czy bitki

Buniabaje w kuchni
Żeberka w marynacie teriyaki 170

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo od oryginału

Buniabaje w kuchni
Faszerowana mała główka kapusty 149

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Zawsze ,, chodził" za mną pomysł by zrobić faszerowaną kapustę .Taką wydrążoną całą główkę zamiast gołąbków. Jakoś nie robiłam. A teraz trafiła mi się malutka kapustka -taka akurat na 2 osoby. Nie mogłam sobie darować- zrobiłam. Farsz

Buniabaje w kuchni
Jabłka z kaszanką na parze 191

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Do tej pory jabłka z kaszanką piekłam w piekarniku .Ostatnio po prostu szkoda mi trzymać włączony piekarnik dla 2 jabłek. Wymyśliłam sobie , że kaszankę podsmażę z cebulką na patelni, włożę w wydrążone jabłka i ugotuję na parze

Buniabaje w kuchni
Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi 247

mnie uraz pozostał. Rosół lubię ale w tygodniu. Dziś Mamie zachciało się galaretki drobiowej - no to musowo trzeba było ugotować rosołek. A podałam go z kluskami ptysiowymi bo takiego przepisu jeszcze nie zapisywałam. Polecam - kluchy można robić jako osobne danie i podawać z sosem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szczupak w sosie koperkowym 2 184

Szczupak w sosie koperkowym to klasyka. Przepisy różnią się między sobą niewiele, w jednych szczupak jest z sosem, w drugich w sosie . Ponieważ taki ,, z sosem" już przedstawiałam - teraz proponuję ten drugi. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ogórkowa z kaszą pęczak 200

chwili kiedy karo66 ( znajoma z portalu Garnek.pl) dała mi przepis na kapuśniak z kaszą ( Zelowski ) ,, chodziła „ za mną chęć wypróbowania tego pomysłu w innych zupach. Do tej pory z kaszy gotowałam w zasadzie tylko krupnik .Do innych zup kasz nie dodawałam .Ponieważ Kapuśniak Zelowski bardzo nam posmakował postanowiłam spróbować zrobić w ten sposób ogórkową i nie myliłam się – jest pyszna

Buniabaje w kuchni
Pora na pora 188

Szybciutka surówka - pikantna .Został mi kurczak i ryż z wczorajszego obiadu , nie musiałam więc gotować .Dorobiłam więc tylko surówki wg ,, starego ,, przepisu ( tyle , że na blogu nie był wstawiony). Wykorzystałam pomidorki koktajlowe zamiast dużego pomidora bo akurat wczoraj takie kroiłam do obiadu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ruskie pierogi z miętą 216

ładnie na dworze żeby gotować . Ale od czego jest zamrażarka i przepisy w archiwum. Okazuje się, że tej wersji ,, ruskich" jeszcze na blogu nie wstawiałam - pora nadrobić zaległości. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym 154

Okazało się, że najprostsze potrawy zupełnie pominęłam w swoich przepisach. Wydawało mi się, że są tak oczywiste , że nie ma potrzeby ich spisywać . Po prostu się robi i już. Otóż nic bardziej błędnego. Ostatnio Syn kazał sobie dyktować przez telefon właśnie to jak się robi pulpety w sosie koperkowym . Zgłupiałam zupełnie bo jakoś zawsze robię odruchowo. Żeby nie było

Buniabaje w kuchni
Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane 200

Nowa wersja przepisu na ,, pufki ziemniaczane" czyli trochę inne grube frytki z ActiFry. Potrzebowałam dodatku do pieczonego faszerowanego kurczaka ( miałam zamrożony bo zostało mi kilka porcji).Pomyślałam , że smakował by nam właśnie z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Kiedyś ,,obił mi się o uszy" pomysł pieczenia ziemniaków z kawałkami cytryny. Połączyłam to co już robiłam i było sprawdzone

Buniabaje w kuchni