przepis - 33114 przepisów (strona:1183/2208)

Wariacje na temat... CYNAMONOWE TIRAMISU. 174

przyrządzić sami bądź sądzą, że pochłania to mnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Zachęcam do przyrządzenia tiramisu całkowicie samemu. Nieporównywalny jest jego smak z kupnymi mieszankami. CYNAMONOWE TIRAMISU. / zmodyfikowany przepis podstawowy; / na 6-8 porcji: 1 opakowanie biszkoptów tiramisu kakao mielony cynamon krem: 1kg mascarpone 5 żółtek 5 łyżek cukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego

W kuchni Karmel-itki
Karp w galarecie pomarańczowej. Życzenia świąteczne. 410

już ostatni przepis przed świętami. Nie zdążyłam podzielić się wszystkimi, być może kilka trafi na łamy bloga po świętach. Z pewnością zostanie tyle jedzenia! Co roku mówię sobie, że przygotuję mniej. Ale jakoś to nie wychodzi, zawsze stół ugina się od obfitości jedzenia. Ile można jeść?! Szykują się kolejne obfite święta, ale również pełne smaku, wspaniałego aromatu  i różnych

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 241

dzieci  rodziców idących się pobawić. Świetna sprawa. Ale ja nie o tym.  Dziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło.  PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki  sól, pieprz,  ostra papryka mielona spora ilość majeranku

W kuchni Karmel-itki
Karnawał w pełni. CHRUŚCIKI DROŻDZOWE. 375

owadów!  Spójrzcie sami, o tu:  http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki . Albo również mogą być wsią w Wielkopolsce, o proszę : http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki_%28wojew%C3%B3dztwo_wielkopolskie%29 . A to ci dopiero! CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE. /pozyskany przepis z sieci;/ na ok. 70 małych sztuk. 1kg mąki 1,5 szklanki letniego mleka 5 łyżek cukru kostka drożdży (100g) 100g stopionego, wystudzonego masła 3 jajka Z drożdży, łyżki cukru

W kuchni Karmel-itki
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 231

Wielokrotnie staram się urozmaicać swoje przepisy. Często robię też to nieświadomie. I właśnie tak oto było z poniższą "Zebrą". KAWOWA BABKA 'ZEBRA' Z MAKIEM /po drobnej zmianie;/ 5 jajek 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanka oleju 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy ( pomysł autorski ) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki

W kuchni Karmel-itki
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 158

Znalazłam w sieci przepis. Na chleb. Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników. Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko. Przetestowałam. I jestem zachwycona.  To najlepszy chleb jaki w życiu miałam okazję jeść. Oczywiście, kombinuję z różną mąką, dodatkami. Zawsze wychodzi coś zupełnie nieoczekiwanego, a pysznego. Ważne, aby maślanka była bardzo ciepła, ale nie gorąca

W kuchni Karmel-itki
Indyjskie rogrzewanie. CHAI MASALA. 157

Siedzę chora w łóżku i z nudów, pomiędzy jednym podręcznikiem  a drugim, szperam w sieci. I natknęłam się na świetny przepis.  Uwielbiam indyjskie smaki - korzenne przyprawy, które powodują u mnie jakąś dziwną melancholię i skłonność do refleksji. Nastrajają mnie. I dziś zapragnęłam tego błogiego stanu. Zapraszam więc na podróż do serca Indii. Smacznego! CHAI MASALA. /źródło: sieć

W kuchni Karmel-itki
Paradoks w kobiecej prasie. BANANOWY KREM KAKAOWY. 197

Zastanawiam się od jakiegoś czasu, jak to jest, że w kobiecej prasie, na kilku następnych stronach za rubryką z przepisami, publikowany jest ogromny artykuł odnośnie diet i odchudzania. Też to zauważyłyście/zauważyliście? (ten temat chyba bardziej dotyczy kobiet).  Kiedy tylko się zorientowałam, namiętnie zaczęłam przeglądać prasę właśnie pod tym kątem i rzeczywiście, moje spostrzeżenia okazały się słuszne

W kuchni Karmel-itki
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 222

pikantną aż w nosie kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski;  inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut  (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 210

Urugwajskie jedzenie nie należy do skomplikowanych dań, za to jest kolorowe, aromatyczne i dość nietypowe. O czym miałam okazję sama się przekonać, przygotowując poniższe danie. Pierwsza myśl, kiedy dojrzałam przepis? Niedowierzanie, że to w ogóle może dobrze smakować. Jak too? Papka z marchewki z mięsem? Co to ma być?! Nie żałuję, że się odważyłam. I polecam wszystkim. Eksperymentujcie, ile się

W kuchni Karmel-itki
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 177

miód na zranioną duszę! Tylko uwaga na palce od gorących ramekinów. I na język. Ach, warto nawet dla tego puddingu ponieść ofiarę! CYTRYNOWY PUDDING Z KOKOSEM. /inspiracja: sieć; przepis autorski;  zbiór kilku receptur razem wziętych;/ 8 małych ramekinów 3 porządne łyżki masła (ok.80g) 3/4 szklani cukru sok i skórka z 3 cytryn (ok.140 ml) 3 żółtka 3 białka

W kuchni Karmel-itki
WSPÓLNE GOTOWANIE z blogerką W KRAINIE SMAKU. 180

mojego autorstwa.   Kasia specjalnie dla mnie upiekła chleb! Pszenno-żytni, pieczony  w naczyniu żaroodpornym. Wspaniały, o chrupiącej skórce  i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ---- > Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron  z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został

W kuchni Karmel-itki
BABCINY JABŁECZNIK. 227

ciasta w dłoniach i bez pytania, nakłada solidny kawałek na talerzyk. Wie, że nigdy nie odmówię. Babcia, to właśnie ona nauczyła mnie wszystkich kulinarnych tajników, technik i jej popisowych przepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem, że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez Babcię

W kuchni Karmel-itki
Noc filmowa w pomarańczowym towarzystwie. 134

którego żaden składnik nie stanowi tajemnicy, w żadnej potrawie nic się nie ukryje; drugi to natomiast sławny kucharz, który jest wielkim idolem dla młodego amatora. Chłopak zna wszystkie przepisy wieszcza na pamięć, od samego początku kariery. Ich drogi niespostrzeżenie się schodzą. Kucharz-amator ma problemy finansowe. W każdej pracy, jaką dostaje, nie może się rozwijać, a jego menu zawsze wywołuje

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania