jeszcze coś się z tej dyni pojawi. A na razie zapraszam was na dyniowe muffinki z dodatkiem bananów i nutelli. Myślę, ze takie połączenie niejednego smakosza słodkich wypieków zadowoli. Przepis z którego korzystałam zmieniłam o dodatek nutelli i otoczkę z cukru. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis Roxany . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasą kr ó wkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami , który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało tak jak mi. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPora na domow ą wędlinę, czyli wiem, co jem. Po raz kolejny wykorzystałam sprawdzony wcześniej wielokrotnie przepis na schab z pończochy . Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa. Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy w domu mąkę i drożdże suszone to brak chleba nam już nie dokuczy. Dla mnie jest to zawsze awaryjny przepis. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikokresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam zrobić go sama, wykorzystując swoj ą domow ą, kiszon ą kapustę i przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazw ą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie wam wyszedł boski. Jednak polska kuchnia to jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikprawdopodobnie najbardziej znaną tajską potraw ą , a istnieje jej tyle wersji ile w polskich domach pomidorowych. Ja poniżej przedstawiam jedną z bardziej popularnych i najsmaczniejszych wersji. Jako pierwowzór wykorzystałam przepis Rasy . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowaniu, może wam się wydawać ze jest nieupieczone, ale takie ma być, wilgotne, jakby to był zakalec, klejące się i o to właśnie chodzi. Kolejna odsłona brownie - boska. Przepis Roxany . Ona co prawda użyła do środka cukierków z płynnym karmelem, ale u nas tego typu cukierki są niedostępne, a inne które próbowałam się nie nadawały dlatego zamieniłam je na masę
Bernika - moj kulinarny pamietnikwizja skusi do tego, żeby zrobić pyszn ą, domow ą, zdrow ą wędlinę bez dziwnych niespodzianek. A skoro zbliżają się święta taka wędlina będzie pysznym dodatkiem na świątecznym stole. Przepis znaleziony kiedyś w necie i zmodyfikowany pod nasz smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikziele angielskie oraz migdały, orzechy lub kandyzowane owoce. Są inne od polskich, ale warte polecenia No i nie muszą leżakować, co ma zaletę dla mocno zabieganych osób. Źródło to przepis Doroty . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis jest nie za bardzo udany przyznam się szczerze. Ciasto w środku miało inaczej trochę wyglądać, dekoracje tez nie tak sobie wyobrażałam, ale brak mi zdolności manualnych i wyszło jak wyszło. Mimo to zapraszam na taką kolorową zebrę, w dekoracji w ciapki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikolej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego kochając swoich bliskich i używając go dbamy o naszą i ich urodę oraz zdrowie a także o środowisko. Przepis dodaje do konkursu " Blogerzy odkrywają waloru oleju rzepakowego ". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikklopsikami, ostra, pachnącą olejem sezamowym, trawa cytrynowa, o lekko słodko-kwaśnym smaku. I powiem wam ze była pyszna, a do tamtej restauracji już nigdy nie pójdziemy jeść glutaminianu sodu. Przepis dodaje do akcji danie jednogarnkowe, bo chce pokazać ze wok może nam świetnie służyć jako jeden garnek do przygotowania całego dania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikumieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik