przepis - 33114 przepisów (strona:1146/2208)

Drożdżówka ślimaczki z jeżynami 160

słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka szwedzka z ogórków 444

Przetwarzania cd. Ogórki nadal na topie, tym razem wyproszona przez córkę sałatka z ogórków bardzo popularna na sklepowych polkach czyli ogórki po szwedzku. Wiele jest na nie przepisów w necie, jednak ja ufam tylko niektórym z nich i tak zaczerpnęłam proporcje na te ogórki od Pyzy , bo co jak co ale tu mogę być pewna ze będzie wszystko ok. Dlatego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops w cieście francuskim 186

Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child , tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje na metodę zawijania wykorzystałam pomysł z bloga Brulion z przepisami . I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne szczególnie na zimno, do chleba

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pikle wielowarzywne 140

Marynowania ciąg dalszy... tym razem zrobiłam pikle o które prosiła córka. Przepis sprawdzony, bo od koleżanki Izy z jej bloga i zawsze wychodzi idealnie. Pikle są chrupiące, kwaśne, aromatyczne. Do jesiennych obiadów niezastąpione. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego 351

Szybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę bardzo, chętnie podpatrzę. Do tego wystarczy prosty sos mięsny jak do spaghetti i może być pyszny obiad. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki curry 230

ogórki chodziły za mną od dawna, dlatego w tym roku w końcu postanowiłam się z nim zmierzyć. Przepis jest wypadkowa różnych przeczytanych przeze mnie w internecie. Zazwyczaj ogórki do curry się obiera, ale ja nie lubię takich miękkich plasterków, dlatego postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak na butelce 330

Tego kurczaka pewnie znacie wiec nie będę się długo rozwodziła nad jego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów, który jest niezawodny, który się zawsze udaje, nie wymaga od nas prawie żadnej uwagi w trakcie pieczenia. Uwielbiam tego kurczaka za jego soczystość, chrupiącą skórkę i wyborny smak. A kto go nie zna niech pędzi do sklepu po butelkę piwa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marynowane leśne grzyby 173

zbiorów. Zapraszam na marynowane leśne grzyby, gdzie do moich słoiczków tym roku wskoczyły maślaki, podgrzybki i kozaczki. Zim ą nie ma nic pyszniejszego niż wyjadanie ich prosto ze słoiczka. Przepis na marynatę mojej mamy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Steki z rostbefu z grilla 140

Sezon grillowy praktycznie zakończony, ale jeśli się ma grilla elektrycznego to można grillować przecież cały rok. Tym razem na ruszt wrzuciliśmy steki z rostbefu, w marynacie z przepisu z opakowania, w którym steki zostały kupione. Dodałam zioła żeby wzmocnić smak. Mięso wyszło kruche i delikatnie upieczone. Takie jakie lubimy najbardziej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czerwona kapusta marynowana 201

Ostatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z zupek chińskich 1643

rzeczy, ale czy wszystko jemy, co jest zdrowe? Za to jest syta i lubiana przez nią. Co do proporcji i składników to daje to co mam w lodowce. Większość przepisów w necie bazuje na tym ze makaron do niej zalewa się woda i czeka aż zmięknie, ja daje makaron suchy, który i tak zmięknie pod wpływem wilgotnych dodatków, sosu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką 179

już ostatnie podrygi, kiedy można zrobić pyszne, proste ciasto ze śliwkami. Takie ciasto to zwieńczenie pięknej jesieni. Jest łatwe i uda się każdemu. Przepis od Doroty , dopasowany do wymiarów mojej blaszki. Zresztą u niej na blogu można znaleźć fajny przelicznik foremek, jeśli macie blaszkę o innych wymiarach a nie wiecie, jakie ilości składników powinny być na wasza blaszkę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lazania zawijana dyniowo-pomidorowa 282

przepis kroił się w mojej głowie już od dawana, odkąd w jednej z włoskich restauracji miałam okazje zobaczyć makaron, który wyglądał jak płaty lazanii, ale miał pofalowane brzegi i zamiast tradycyjnie ułożonych na sobie były one zawinięte. Dlatego wykorzystałam ten patent, kupiłam nawet narzędzie do robienia pofalowanych brzegów makaronu, ale niezbyt one wyszły, niestety lepsze byłoby użycie tego do robienia

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Muffinki bananowo-dyniowe z nutella 181

jeszcze coś się z tej dyni pojawi. A na razie zapraszam was na dyniowe muffinki z dodatkiem bananów i nutelli. Myślę, ze takie połączenie niejednego smakosza słodkich wypieków zadowoli. Przepis z którego korzystałam zmieniłam o dodatek nutelli i otoczkę z cukru. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowe bułki z sałatką grecką 232

bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis Roxany . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania