www.gotujebochce.blogspot.it/ http://lepszysmak.wordpress.com/ http://qchenne-inspiracje.blogspot.it/ Moje pytania: 1 . Jakie znaczenie w kuchni mają dla Ciebie kolory? 2. Ile fantazji mają Twoje potrawy? 3. Jak skrupulatnie trzymasz się przepisu? 4. Jak istotna jest fotografia w prowadzeniu bloga? 5. Tajniki jakiej kuchni chciałabys poznać? 6. Danie z którego jesteś bardzo dumna? 7. Jaką potrawę szczególnie lubisz przygotowywać
Mia Cucina Sofietakiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość z kremem waniliowym lub gałką lodów waniliowych. Smacznego! Przepis z netu, pod has łem : Cherry
Mia Cucina Sofietaotworkami do góry). Maliny można lekko zanużyć w pianie. Na wierzch scieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przepis p. Hani u Dorotki
Mia Cucina Sofietakorzuch. Ostudzony krem wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na przynajmneij 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i prażonymi paseczkami kokosa. Przepis z netu na „Coconut
Mia Cucina SofietaPyszna, w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej
Mia Cucina Sofietachrupiacą pianką, od dzisiaj stała się moim numerem jeden na liście jesiennych ciast. Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki ) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką) 200 g mąki
Mia Cucina Sofietaszkrzynkę gruszek. Pomyślałam, przecież my tego za chiny nie zjemy- trzeba przetworzyć! I zrobiłam bardzo aromatyczne i dżemiki: z wanilią i kardamonem, oraz z imbirem i skórką cytrynową). Przepis znalazłam na stronie Bei , wypróbowałam i polecam serdecznie bo „intrygujacy”. Gruszki z wanilią i kardamonem na ok. 3 słoiczki dżemu- średnio słodkiego 2,5 kg gruszek (waga po obraniu
Mia Cucina Sofietabardzo polecam. Do tego pysznego i delikatnego risotta polecam białe, półwytrawne wino Celebro Spain , o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. ( click ) Przepis na risotto. zaczerpnęłam z książki “Il Cucchiaio d’Argento”. Bardzo kremowe risotto z owocami morza Składniki na 4 osoby: 600 g owoców morza: mątwy , kałamarnice i ośmiornice
Mia Cucina Sofietaciemne winogrona(uva nera), oraz proste wykonanie. Swoistego aromatu dodaje ciastu rozmaryn, a sama schiacciata jest równie pyszna następnego dnia, kiedy smaki dobrze się pomieszają. Zapraszam bardzo) Przepis z tej strony Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki chlebowej 17 g drożdży 4 łyżki białego cukru 4 łyżki
Mia Cucina Sofietapowstaniem Tiramisu . Niemniej jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną. Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają
Mia Cucina Sofietakorzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej
Mia Cucina Sofietasurowo jako składnik sushi. Królową mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego paska- półksiężyca, przypominającego koronę, który znika po jej śmierci… magiczne prawda) Przepisem na tą rybkę biorę udział w konkursie u Margarytki “7 Urodziny” ( click ) Zapraszam serdecznie na królewską ucztę J Dorada po śródziemnomorsku Składniki na 2 porcje: 2 świeże dorady pęczek
Mia Cucina Sofietakażdy rodzaj ziół, przyprawy korzenne, czy oliwki lub kapary. Inspiracją do tego wpisu był pomysł zaczerpinęty z książki Sigrid Vebert “Smakowite prezenty”. Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając starty parmezan i zastępując część mąki pszennej semoliną. Shortbread z ziołami składniki na 4 osoby : 120 g mąki pszennej 30 gr semoliny lub mąki krupczatki 2 łyżki startego parmezanu
Mia Cucina Sofietaktórego zgliszczy rodzi się nowy, obfitujący we wszelakie dobra rok. Epifania tutte feste porta via, święto Trzech Króli oznacza koniec włoskich świąt. Na kolejne trzeba czekać do Wielkiejnocy( ** Przepis na włoską potrawkę z soczewicy postaram się podać w następnym poście
Mia Cucina Sofietawstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą wodą. Dzięki tworzacej się parze wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu. Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate , mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch łyżek mąki ziemniaczanej kaszą manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki
Mia Cucina Sofieta