ciasta parzonego i smaży na głębokim oleju. Najlepsze bezpośrednio po usmażeniu, jeszcze letnie. Ja lubię w wersji z cukrem i cynamonem ale dzieciaki wolały z sosem krówkowym. Źródło przepisu Moje wypieki z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 mniejsze
Ala piecze i gotujeżółtka sól morska ziołowa w młynku Kamis pieprz czarny w młynku Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na niewielkiej ilości oleju poddusić i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki. Podsmażone
Ala piecze i gotujemozzarelli Przygotowanie: Piersi czyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i kolorowym pieprzem. Podsmażyć do miękkości na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażyć do odparowania namiaru płynu. Wlać śmietankę, dodać mięso, ugotowany makaron i wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem
Ala piecze i gotujeZarówno z foremki jak i z babki jestem bardzo zadowolona. Cały asortyment firmy TUPPERWARE znajdziecie tutaj. Natomiast o wszystkich nowościach informację znajdziecie również na fb tutaj. Źródło przepisu pochodzi z gazety Kuchnia. Składniki: 230 g masła 1,5 szkl cukru 4 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 3/4 łyżeczki soli 2 3/4 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Ala piecze i gotujeblogu Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki Małgorzata z blogu Smaki Alzacji Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Karolina z blogu Przepisy Karoliny Iza z blogu Smaczna Pyza
Ala piecze i gotujenajlepsze pączki jakie do tej pory upiekłam. A piekę już od kilku lat. Próbowałam już z kilku przepisów, jednak te wygrywają jednogłośnie. W tym roku oczywiście też zagoszczą w tłusty czwartek na moim stole. Składniki: 0,5 kg mąki plus mąka do podsypania 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu
Ala piecze i gotujedługa bez E kiełbasa krótka bez E parówki bez E szynka zrazowa z tłuszczem szynka zrazowa schab bez E krakowska bez E O zakładach mięsnych "Nove" możecie poczytać tutaj . Przepisy i pomysły na wykorzystanie produktów z linii Nove-Natura znajdziecie na Fan Page'u tutaj
Ala piecze i gotujecebulę, przyprawę do spaghetti, pomidory razem z zalewą i całość podsmażyć. Do sosu pomidorowego dodać klopsiki, chwilkę razem podsmażyć i doprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz porcję makaronu i dodać sos z klopsikami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujekakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia. Warstwy ciasta; biszkopt, połowa kremu, tężejąca galaretka, reszta kremu i blat kokosowy
Ala piecze i gotujeDzisiaj kolejne pieczenie z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Piekliśmy chleb Tygrysi z przepisu Berniki . Chleb jest pyszny z bardzo chrupiącą skórką którą otrzymujemy dzięki posmarowaniu "papką" na bazie mąki ryżowej. W trakcie pieczenia chleb popękał tworząc piękny wzorek na całej powierzchni chlebka.Ja zmieniłam proporcje na skorupkę oraz usprawniłam sobie sposób wyrastania. Mimo to chleb się udał. Składniki: Zaczyn
Ala piecze i gotujedrugim i powtórzyć do wyczerpania składników. Górę polać polewą i posypać posiekanymi orzechami nerkowca. Polewa: wszystkie składniki włożyć do garnuszka, mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i przestudzić. Przepis z gazety: Moje Smaki Życia
Ala piecze i gotujegórę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze truskawkami i posypać płatkami czekoladowymi. Inspiracją był ten tort klik biszkopt z mojego przepisu i proporcje kremu zmieniłam
Ala piecze i gotujeCzyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą , z bloga z cukrem pudrem , zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym. Długo nie dotykałam się do tego typu ciast, mając w pamięci narzekania Rodzicielki, że drożdżowe znowu jej nie wyszło... bo za suche... bo nierówno upieczone... bo się rozwala... bo twarde(...)kamień... No to co ja będę tu wychodzić przed szereg, myślałam. Ale raz postanowiłam zaeksperymentować. Właśnie po tym jak natknęłam się na przepis Ewy i jej iście łopatologiczną, obrazkową recepturę :) Musiałam spróbować. No i warto było! Od tego czasu grzebienie weszły do mojego cukierniczego jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego
Grunt to przepis!uzupełniamy wodą gazowaną i plasterkami cytryny. Polecam, bo lemoniada owocowa jest idealna na upalne dni! Lemoniada może być przygotowana na bazie innych kompotów owocowych, innych smaków. Polecam również inne przepisy na lemoniady: Lemoniada z melona Lemoniada ogórkowa Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa The post Lemoniada owocowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodczas sezonu truskawkowego nie może u nas zabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! Masa serowa: 150g biszkoptów, 700g białego sera, 125 g serka mascarpone, szklanka cukru, 150g truskawek
Z miłości do słodkości